Σκοπιανοί : Θέλουμε πίσω την… πολιτιστική μας κληρονομιά !!!!

Την πολιτιστική τους… κληρονομιά σκέφτονται να διεκδικήσουν οι Σκοπιανοί σύμφωνα με το Σκοπιανό Deutsche Welle Radio.

Σαν να μην έφταναν όλες οι άλλες προκλήσεις, οι ανεκδιήγητοι Σκοπιανοί σκέφτονται να  ξεκινήσουν διαδικασίες για να “επιστρέψει” στα Σκόπια η πολιτιστική τους… κληρονομιά από τα μουσεία του Βελιγραδίου και της Σόφιας.

Πρωτεργάτης αυτής της κίνησης φέρεται να είναι ο γνωστός  Σκοπιανός Pasko Kuzman. Σύμφωνα με τον ίδιο, “το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων που διεκδικούν έχει πάει στις γειτονικές Σερβία και Βουλγαρία. Περισσότερο από 20,000 εικονογραφικά κομμάτια από Σκοπιανές εκκλησίες και μοναστήρια είναι τώρα στις συλλογές ξένων κρατών.”

Μάλιστα το Σκοπιανό υπουργείο Εσωτερικών σε μια νέα προκλητική ενέργεια άφησε να διαρρεύσει ό,τι τα Σκόπια θα πρέπει να πάρουν πίσω την πολιτιστική τους κληρονομιά, εφόσον ούτε η Αίγυπτος, αλλά ούτε και η Ελλάδα καθιστούσαν…νομικές οντότητες όταν η πολιτιστική τους κληρονομιά εκλάπη!!!

Το μόνο που δεν ανάφεραν τόσο ο Kuzman όσο και οι ανώνυμες πηγές εντός του Σκοπιανού Υπουργίου είναι ό,τι ορισμένες από τις γνωστότερες εκκλησίες της FYROM έχουν φτιαχτεί και διακοσμηθεί από Έλληνες Αγιογράφους περασμένων αιώνων. Στην πραγματικότητα Οι Σκοπιανοί είναι αυτοί που οικειοποιούνται την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά στην ΠΓΔΜ.

 

Τμήμα ειδήσεων | History-Of-Macedonia.com

 

Related posts:

Comments