Αθλιότητες Σκοπιανών – Προσπάθησαν να κάνουν “Σλάβο” τον Μακεδόνα Εθνικό Ευεργέτη Κωνσταντίνο Βέλιο
“Μεταξύ των Σκοπιανών Ψευτο-Ιστορικών το ψέμα είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν θεωρείται ανήθικο, παρά μόνο δείγμα ‘εξυπνάδας’. Αυτός ανάμεσα τους που θα πιαστεί να ψεύδεται, δεν νιώθει τύψεις, αλλά μόνο λύπη. Γιατί δεν ήταν αρκετά έξυπνος όταν κατασκεύασε το ψέμα.”
– History-of-Macedonia.com 2007 –
Ακόμα μια περίπτωση πανάθλιας Σκοπιανής παραχάραξης της Ιστορίας μπορούμε να βρούμε στην περίφημη ψευτομακεδονική Εγκυκλοπαίδεια που εκδόθηκε το 2009. Η σκοπιανή εγκυκλοπαίδεια που εκδόθηκε από το MANU συγκέντρωσε τα πυρά κυρίως των Αλβανών ακαδημαϊκών και όχι άδικα.
Ανάμεσα στα εκατοντάδες άρθρα φέρεται να υπάρχει και εκτενής αναφορά στην ζωή και το έργο του γνωστού Εθνικού Ευεργέτη, Βαρώνου Κωνσταντίνου Βέλιου του Μακεδόνα (1772 – 1837).
Σε μια ακόμα γελοία προσπάθεια να “οικειοποιηθούν” την Ελληνική Ιστορία, οι Σκοπιανοί έφτασαν σε σημείο να “σλαβοποιήσουν” το όνομα του Μακεδόνα διανοούμενου (από Κωνσταντίνος Βέλιος κατάντησε…Костадин Александров Бели) και να ισχυριστούν ό,τι πρόκειται για… συμπατριώτη τους Μακεδόνα.
Συγκεκριμένα όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε σε Σκοπιανή Ιστοσελίδα “Ιστορίας” , το επίπεδο βλακείας έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που οι Σκοπιανοί προβάλουν ακόμα και την Ελληνική σφραγίδα του Βαρώνου Βέλλιου, την οποία είχαμε πρωτοπαρουσιάσει από αυτό το blog πριν αρκετά χρόνια.
Η σφραγίδα που χρησιμοποιούσε πάντα ο Μακεδόνας εθνικός Ευεργέτης αποτελεί τρανή απόδειξη της Ελληνικότητας του. Η αγάπη του για την Ελλάδα φαίνεται και μέσα από τις επιστολές του, τις οποίες σας παρουσιάζουμε ξανά.
Όμως εκτός από τις επιστολές του, ο σπουδαίο αυτός Μακεδόνας άφησε πίσω του ένα θαυμαστό έργο μέσα από το οποίο φαίνεται η τεράστια αγάπη του για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Μακεδονία.
Διέθεσε τεράστια ποσά για την αναγέννηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με τις εξής συγκεκριμένες παρεμβάσεις του.
- Ιδρύει το Βελίειον κληροδότημα, χορήγηση υποτροφιών σε Μακεδόνες από τη Βλάστη, τη Σιάτιστα, τηνΚαστοριά ή άλλη πόλη της Μακεδονίας και από τη Νέα Πέλλα Αταλάντης.
- Ιδρύει την Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα το 1837 μαζί με εξέχουσες προσωπικότητες εκείνης της περιόδου.
- Ιδρύει το δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΛΠΙΣ»
- Ιδρύει τον οικισμό Νέας Πέλλας Αταλάντης Λοκρίδος.
- Διεξάγει εράνους στο Βουκουρέστι και την Βιέννη συγκεντρώνοντας σεβαστά ποσά που έστελνε στην ελληνική κυβέρνηση για ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων και άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων.
- Δωρίζει 1837 σπάνια βιβλία για τη Νέα Πέλλα, τα οποία αφέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα.
- Δωρίζει το πρώτο χρηματοκιβώτιο στην ελληνική κυβέρνηση το 1836.
- Ενισχύει οικονομικά την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το 1837.
Έκανε πολλές δωρεές στη Βιέννη, και ενίσχυσε οικονομικά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ιδιαίτερα δε, βοήθησε τους επαναστάτες στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μακεδονία. Το 1836 ο Βαρώνος Κωνσταντίνος Βέλλιος έγινε δεκτός με τιμές από των Όθωνα, στην Αθήνα.
Εκεί ο Βέλλιος γνωρίστηκε με τον Κυριακό Πιττάκη, ο οποίος ήταν Έφορος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η συνάντησή του με τον Κυριακό Πιττακή και η περιήγησή του στα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας τον συγκίνησαν και αποφάσισε την ίδρυση και την οικονομική υποστήριξη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας,το 1837.[3] Στην Αθήνα παρέμεινε περίπου τρεις μήνες, όπως συνάγεται από το ημερολόγιό του( 2 Δεκεμβρίου 1836 αφίχθηκε στην Πάτρα και η 4η Μαρτίου 1837, Ημέρα Παρασκευή είναι και η τελευταία σημείωσή του).
Στις ευεργεσίες του συγκαταλέγονται η Βιέννη, η Μακεδονία και ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίον, εκτός των άλλων, δώρισε οικόπεδα αξίας 70.000 δρχ της εποχής εκείνης. Πέθανε στη Βιέννη το 1838. Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής υπάρχει προτομή του, όπου αναγράφεται “Βαρώνος Κωνσταντίνος Δ. Βέλιος 1772 – 1837 Ευεργέτης των Μακεδόνων Αγωνιστών του 1821”.
Related posts:
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
RECENT COMMENTS