Τακτική κατασυκοφάντησης της Ελλάδας από τον Γκρούεφσκι

nikola gruevski - Prime Minister of FYROM

Στο Σκοπιανό η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη. Η απόφα­ση του Βουκουρεστίου με την οποία η ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO έχει ανασταλεί μέχρι να λυθεί το θέμα της ονομασίας, βρίσκεται σε ισχύ και έχει επιβεβαιωθεί με δηλώσεις τόσο του γ.γ. της Συμμαχίας όσο και των Αμε­ρικανών.

Ωστόσο, με την Ελλάδα να έχει ανοιχτό το μεγάλο μέτωπο της οικονομίας, το οποίο ορισμένοι εταί­ροι εκμεταλλεύονται για να ασκήσουν πιέσεις θεωρώντας ότι η χώρα έχει αποδυναμωθεί διπλωματικά, στην ελληνική διπλωματία υπάρχει εγρή­γορση.

Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, επιχειρώντας να αξιοποιήσει την από­φαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, έχει επιδοθεί σε διεθνή αγώ­να συκοφάντησης της Ελλάδας προσβλέποντας σε ανατροπή της στάσης των Συμμάχων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του NATO.

Παράλληλα, εξε­τάζει ενδεχόμενη κίνηση νωρίτερα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, όπου δεν αποκλείεται να εγείρει θέμα αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τον Οργανισμό με τη συνταγμα­τική της ονομασία.

Η διαχείριση των επιμέρους θεμά­των της εξωτερικής πολιτικής περνά πρωτίστως από τη συνολική ανάτα­ξη της διεθνούς εικόνας και του κύ­ρους της χώρας – διότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αφήσε πίσω της συ­ντρίμμια σε Ανατολή, Δύση και Ευ­ρώπη- και της αποκατάστασης των ερεισμάτων της σε όλο το φάσμα των σχέσεων της.

Μέχρι να γίνει αυτό, προτεραιότητα του Αντώνη Σαμαρά είναι να στείλει μήνυμα ότι η δυσχε­ρής οικονομική κατάσταση της χώρας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για παζάρια και ανταλλάγματα στα εθνικά θέματα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Related posts:

Comments