Ποιοί είναι Υπέρ και Κατά της Ελλάδος στην ΕΕ για το ζήτημα της Ονομασίας

Λίγες ημέρες πριν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας και Σλοβακίας Spindelegger και Lajcak  υποστήριξαν ανοιχτά τις θέσεις των Σκοπίων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. Ζήτησαν μάλιστα να διαχωριστεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την πΓΔΜ από το θέμα της ονομασίας.

Η Αυστρία και η Σλοβακία φυσικά δεν είναι οι μοναδικές χώρες μέσα στην ΕΕ που υποστηρίζουν απροκάλυπτα τους Σκοπιανούς.

Δυστυχώς για εμάς, ο διπλωματικός μαραθώνιος με επισκέψεις Σκοπιανών επισήμων σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, στις οποίες πρόβαλαν τις θέσεις τους και η αντίστοιχη δική μας απραξία, απέδωσε για τους Σκοπιανούς.

Από το δεύτερο μισό του 2011 ως σήμερα, αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ τάχθηκαν δημόσια υπέρ των Σκοπίων στο ζήτημα της Ονομασίας.

Ας εξετάσουμε τώρα, ποιούς αναμένεται να βρει απέναντι της και ποιούς υπέρ της η χώρα μας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εκτός από την Αυστρία και την Σλοβακία, η Σουηδία επίσης θεωρείται πιστός υποστηρικτής των Σκοπίων. Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών  Carl Bildt έχει εκφραστεί συχνά υπέρ των Σκοπιανών θέσεων και είχε ζητήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην σύνοδο του Λουξεμβούργου.

Μάλιστα οι Σουηδοί μαζί με τους Βρετανούς και Σλοβένους ήταν αυτοί που προσπάθησαν περισσότερο παρασκηνιακά να “σπρώξουν” την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, προβάλοντας την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Το Λονδίνο θεωρείται από τους Σκοπιανούς ως ένας ένθερμος υποστηρικτής τους στις Ευρω-Ατλαντικές τους επιδιώξεις και όχι άδικα. Χαρακτηριστικές είναι οι μόνιμα ανθελληνικές δηλώσεις του Κάμερον.

Η Ελλάδα βρίσκει συχνά απέναντι της στο ζήτημα της ονομασίας και την Σλοβενία. Μάλιστα ο πρόεδρος της χώρας, Janez Jansa, πρόσφατα υποσχέθηκε στον Σκοπιανό ομόλογο του,  Ιβανόφ ό,τι τα Σκόπια μπορούν να υπολογίζουν πάντα στην υποστήριξη τους.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε στους Σκοπιανούς επίσημους και ο Ούγγρος πρόεδρος Viktor Orban. Τον προηγούμενο χρόνο, κατά την διάρκεια επίσκεψης του Ιβανοφ, ο Ούγγρος πρόεδρος ανάφερε πως η Βουδαπέστη θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να βοηθήσει τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή της πορεία.

Οι δηλώσεις του Orban, ο οποίος ζήτησε τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί λύση στο ζήτημα της Ονομασίας, είχαν μάλιστα προκαλέσει αντιδράσεις από την Αθήνα.

Η Πολωνική κυβέρνηση επίσης έχει δημόσια εκφράσει την υποστήριξη της προς τα Σκόπια κατά την διάρκεια επισκέψεων από Σκοπιανούς αξιωματούχους.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει και στις Βαλτικές χώρες, δηλαδή τις Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία. Με ανακοίνωση τους είχαν ζητήσει από την Προεδρία της Δανίας να βάλει την πΓΔΜ στην ατζέντα της συνόδου της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα από τις προαναφερθέντες χώρες, η Γαλλία και η Πορτογαλία έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν την Ελλάδα. Η Πορτογαλία στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ αντιτέθηκε σφόδρα στο αίτημα του  Σλοβένου Jansa και στην ουσία υποστήριξε την Ελλάδα.

Η Γαλλία είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της  Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας μέσω του τότε προέδρου της Nicolas Sarkozy. Ο τελευταίος είχε προκαλέσει εναντίον του έντονες επικρίσεις  στα Σκόπια, όταν δήλωνε θερμός υποστηρικτής της Ελλάδος μετά την παρουσίαση του Βιβλίου του, “Εγώ ο εγγονός ενός Έλληνα: H Θεσσαλονίκη του Νίκολα Σαρκοζύ”. Απομένει να διαπιστώσουμε αν η στάση της Γαλλίας παραμένει η ίδια καθώς ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, δεν έχει εκφράσει ακόμα την θέση του πάνω στο ζήτημα.

Ερωτηματικό παραμένει η Γερμανία. Οι Σκοπιανοί γνωρίζουν ό,τι χωρίς την βοήθεια της, η πίεση προς την Ελλάδα δεν θα είναι αρκετή. Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή διεύρυνση λέγεται πως δεν είναι στα άμεσα σχέδια τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην πρόσφατη συνάντηση Γκρούεφσκι- Μέρκελ, τα μηνύματα που έλαβαν οι Σκοπιανοί δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικά για τους ίδιους.

  Τμήμα Ειδήσεων – History-Of-Macedonia.com

Related posts:

Comments