Ο Νίμιτς «κάλυπτε» τις προκλήσεις των Σκοπίων και ο πρέσβης αγρόν ηγόραζε

matthew nimitz

Περίεργες δηλώσεις έκανε ο Ελληνας δια­πραγματευτής, πρέσβης Α. Βασιλάκης μετά τn συνάντηση που είχε στη θεσσαλονί­κη με τον προσωπικό απεσταλμένο του γενι­κού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. Και αυτό γιατί δεν έκανε καμία αναφορά καταδίκης των απαράδεκτων και προκλητικών δηλώσεων των Σκοπιανών περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και η στάση του ήταν παρα­τηρητή και όχι Ελληνα διπλωμάτη.

 

Χαρακτηριστικές ήταν οι απόψεις που εξέφρασε δηλώνοντας: «θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον κύριο Νίμιτς για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει τώρα τόσα χρόνια και για τον κόπο που έκανε να κατέβει στη θεσσαλονίκη, ούτως ώστε να ενημερώσει δι’ εμού την ελληνική κυβέρνηση για το τι συζητήθηκε στα Σκόπια.

 

Το δεύτερο που ήθελα να σας πω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία από κανέναν όσον αφο­ρά την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να βρε­θεί μια λύση. Είναι βέβαιο ότι δηλώσεις με πολύ πά­θος δεν βοηθάνε, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προ­σπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ούτως ώστε σιγά- σιγά να μπορέσουμε να βρεθουμε στον σωστό δρόμο».

 

Από τη μεριά του ο κ. Νίμιτς. ως επιτήδειος ου­δέτερος, για άλλη μια φορά επί της ουσίας κάλυψε τις προκλήσεις των Σκοπιανών, δηλώνοντας ότι για τα Ηνωμένα Έθνη «το ζήτημα θεωρείται σημαντικό, καθώς επηρεάζει την ασφάλεια της περιοχής. Η κυ­βέρνηση των Σκοπίων επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος. κάτι που είναι, όπως γνωρίζετε, σημαντικό για εκείνους, και ο πρέσβης Βασιλάκης με διαβεβαί­ωσε ότι αυτό το ζήτημα συνεχίζει να αποτελεί προτε­ραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να το επιλύσει. Ως εκ τούτου. και οι δύο πλευρές δηλώνουν την επιθυμία τους υπέρ της επίλυσης του ζητήματος. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα μπορέσουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

ΚΕ

Πηγή: Δημοκρατία

Related posts:

Comments