Άδειασε πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιβάνοφ και τα Σκόπια

Σε νέο άδειασμα των Σκοπιανών προέβει με δηλώσεις του ο Πήτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Στέφαν Φούλε, Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την Διεύρυνση,  όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις Ιβάνοφ. Ο Σκοπιανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως “δεν θα δεχόταν ξανά καμία έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία η γλώσσα και οι πολίτες της χώρας του δεν αναφέρονται ως ‘Μακεδόνες.'”

Η στάση μας παραμένει ξεκάθαρη και την έχουμε επαναλάβει πολλές φορές – συγκεκριμένα θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση της ονομασίας και για τις δύο πλευρές, κάτω από την επίβλεψη του ΟΗΕ ,” απάντησε ο  Στάνο πιέζοντας τους Σκοπιανούς εκεί που “πονάνε”..

“Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Σκόπια και έχουμε μια καθαρή στάση στο να μην σχολιάζουμε τι λένε οι πολιτικοί και τι ερμηνείες δίνουν στα ΜΜΕ. Η στάση μας παραμένει ξεκάθαρη και την έχουμε επαναλάβει πολλές φορές – συγκεκριμένα θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση της ονομασίας και για τις δύο πλευρές, κάτω από την επίβλεψη του ΟΗΕ ,” απάντησε ο  Στάνο πιέζοντας τους Σκοπιανούς εκεί που “πονάνε” κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Ανάμικτες για την κυβέρνηση των Σκοπίων ήταν και οι κριτικές από αναλυτές στα Σκόπια.

“Θεωρώ πως υπάρχει συνεχόμενη, λυσσαλέα ρητορική χαμηλού διπλωματικού επιπέδου και στην πλειονότητα της είναι για εσωτερική κατανάλωση. Οι εγχώριοι πολιτικοί “πουλάνε” πατριωτισμό στην προσπάθεια τους να κρατήσουν τα ποσοστά τους ,”  παρατήρησε ο αναλυτής Μερσέλ Μπιλιαλί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις Ιβάνοφ ήταν παράλληλα και ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη έκθεση της, έτσι ώστε να μην επαναλάβει το ίδιο “λάθος” όπου η γλώσσα της χώρας δεν αναφέρθηκε καθόλου.

Τμήμα Ειδήσεων – History-Of-Macedonia.com

Related posts:

Comments