O τρισέγγονος του Παύλου Μελά ζει στην Αυστραλία!

O τρισέγγονος του Παύλου Μελά ζει στην Αυστραλία!

Η γενιά του ήρωα των Μακεδονικών Αγώνων, Παύλου Μελά, «ζει και βασιλεύει στην Αυστραλία» - ο τρισέγγονός του, με το ίδιο όνομα, είναι κάτοικος Σίδνεϊ και διατηρεί φαρμακείο.

Πρόκειται για μία όχι και τόσο γνωστή πτυχή της ομογενειακής ιστορίας, καθ’ ότι ο εγγονός του, Παύλος Μελάς και εκείνος, υπήρξε ένας «χαμηλών τόνων και ταπεινός άνθρωπος», που δεν διαλαλούσε την καταγωγή του.

Όλα ξεκίνησαν το 1949 όταν μετανάστευσε στους «Αντίποδες» ο εγγονός Παύλος Μελάς. Πατέρας του ήταν ο Μιχάλης, γιος του ηρωικού αγωνιστή. Είχε έρθει με την σύζυγό του Ευθυμία, και τα τέσσερα έως τότε παιδιά τους, που είχαν αποκτήσει στην Ελλάδα (στην Αυστραλία απέκτησαν μία ακόμη κόρη, την Γιαννούλα).
Εγκαταστάθηκαν στο προάστιο North Bondi, και ο ίδιος εργάστηκε ως τυπογράφος, τελευταία σε εργαστήρια στο Broadway, κοντά στο κέντρο της πόλης. Ο εγγονός Παύλος Μελάς απεβίωσε το 1982.
Το όλο θέμα ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας, την περασμένη Κυριακή, αφιερωμένη στον μεγάλο μακεδονομάχο.
Εκεί μίλησε η νύφη του «Αυστραλιώτη» Παύλου Μελά, η κ. Λουίζα Μελά, χήρα του Κώστα Μελά, υιού του Παύλου και δισέγγονου του… επίσης Παύλου.
Ανέπτυξε, δε, στο ακροατήριο, μερικές μόνο από τις λεπτομέρειες που έμαθε για τον ήρωα Παύλο Μελά, καθώς όπως είπε «υπάρχουν και τα προσωπικά θέματα, που δεν λέγονται».

«Πάντοτε ξέραμε τη στενή συγγένεια που υπήρχε. Όμως, δυστυχώς, εκείνοι οι παλαιοί μετανάστες ήθελαν να αφομοιωθούν με την υπόλοιπη κοινωνία και δεν υπερτόνιζαν την προέλευσή τους.

«Ο πεθερός μου ποτέ δεν έλεγε λεπτομέρειες για τη ζωή του. Γι’ αυτό ήταν μετά τον θάνατό του, που αρχίσαμε εμείς να ‘σκαλίζουμε’ τη γενιά του για να μάθουμε περισσότερα» δήλωσε η κ. Μελά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS.

«Προσπάθησα με πολλές δυσκολίες να μάθω πιο πολλές λεπτομέρειες. Αλλά αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι αρκετοί από τους συγγενείς στην Ελλάδα, δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σαν να μην θέλουν να ξέρουν» επεσήμανε η κ. Μελά, και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν πολλοί απόγονοι του Παύλου Μελά στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και στην Μασσαλία της Γαλλίας, όπου είχε γεννηθεί».

Ο Παύλος Μελάς του Bondi και η οικογένειά του εκκλησιάζονταν τακτικά στην εκκλησία Αη Γιώργη Rosebay.
«Τους γνώριζα πάρα πολύ καλά. Ήταν ενορίτες μου. Τα παιδιά του, μάλιστα, συμμετείχαν στην Νεολαία και την Χορωδία της Ενορίας-Κοινότητάς μας» είπε ο πρωτοπρεσβύτερος Μιλτιάδης Χρυσαυγής, ο οποίος για 48 χρόνια ήταν ο ιερατικώς προϊστάμενος του συγκεκριμένου ναού.
Σε ερώτηση του «Ν.Κ.» γιατί δεν ήταν ευρέως γνωστή η άμεση σχέση του με τον ξακουστό Παύλο Μελά των Μακεδονικών Αγώνων, ο π. Μιλτιάδης ανέφερε: «Εμένα μου το είχε αναφέρει και ήταν και σε μερικούς άλλους γνωστό. Ο ίδιος, όμως, δεν το διατυμπάνιζε ότι ήταν εγγονός του Παύλου Μελά. Δεν περηφανεύονταν. Ήταν απλός άνθρωπος, καλός οικογενειάρχης, με πολλή ταπεινότητα».

Στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής, μίλησε για τη ζωή και δράση του Παύλου Μελά του Μακεδονομάχου η κ. Λίτσα Διακοβασίλη, π0εριφερειακή πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, ενώ η κ. Μελά είναι πρόεδρος του Τμήματος «Αρετή».

Παιδιά του εν Αυστραλία Παύλου Μελά και της συζύγου του Ευθυμίας (και δισέγγονα του Μακεδονομάχου) ήταν/είναι ο Γιάννης, ο Ανδρέας, η Δέσποινα, ο Κώστας και η Γιαννούλα (η τελευταία γεννήθηκε στο Σίδνεϊ και σήμερα ζει στην Ελλάδα).

Από τα τέκνα τους, ο Γιάννης απέκτησε δύο παιδιά (ένα από τα οποία είναι ο φαρμακοποιός Παύλος) και ο Κώστας τρία, οπότε η γενιά του μεγάλου Μακεδονομάχου στην Αυστραλία καλά κρατεί.

http://neoskosmos.com/news/el/node/24681

Related posts:

Comments