Αμερικανικό σχέδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πιέζεται για συμβιβασμό ο Σαμαράς…

Mυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ – έξω από το πλαίσιο της διαμεσο­λαβητικής αποστολής του Μάθιου Νίμιτς – γίνονται το τελευταίο διάστημα υπό στενή αμερικανική καθοδήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», την περασμένη εβδομάδα οι πρώτες διερευνητικές επαφές αυτής της προσπάθειος πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με την επίσκεψη κλιμακίου Αμερικανών διπλωματών στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής αυτής της αμερικανικής διπλωματικής ομάδας· η οποία είχε έναν ευρύ κύκλο επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο, ήταν η κυρία Σόιντερς. η δεύτερη στην ιεραρχία στην αμερικανική πρεσβεία των Σκο­πίων.

Όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, βασικός στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις και να προχωρή­σει τάχιστα – μέχρι το τέλος του χρό­νου – η ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO.

Προκειμένου να δρομολογηθεί αυτή η διαδικασία, οι Αμερικανοί απαιτούν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμα­ρά επιστολή προς το NATO, στην οποία θα διατυπώνει ότι η χώρα αυτή πληρεί τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η διαδικασία ένταξής της. Στην εν λόγω επιστολή θα υποβιβάζεται το πρόβλη­μα της ονομασίας σε εκκρεμότητα η οποία θα πρέπει να διευθετηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφο­ρίες που υπάρχουν, το προτεινόμενο όνομα, που και οι Αμερικανοί προω­θούν προκειμένου να υπάρξει ο συμ­βιβασμός. είναι το Άνω Μακεδονία.

Είμαστε… έτοιμοι

Από την πλευρό της η ελληνική κυ­βέρνηση εμφανίζεται διαλλακτική και έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του αμερικανικού προβλήματος, δηλαδή της τοποθέτησης και της ΠΓΔΜ κάτω από την αμερικανική · ΝΑΤΟική ομπρέ­λα. Αναζητεί, ωστόσο, η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός

–           εύσχημο τρόπο για να μετακινηθεί από προηγούμενες θέσεις («το όνομά μας είναι η ψυχή μος* κλπ.). οι οποί­ες οδήγησαν αυτή την υπόθεση και τη χώρα στο καταφανές σημερινό αδιέ­ξοδο.

Όπως σημειώνουν πηγές του υπουρ­γείου Εξωτερικών, η ονομασία Άνω Μακεδονία θα ήταν ένος συμβιβα­σμός τον οποίο θα μπορούσε πλέον να αποδεχτεί η Αθήνα αν:

♦         Αυτή η ονομασία ισχύσει για όλες τις χρήσεις.

♦             Τροποποιηθούν οι επίσημες αλυτρωτικές θέσεις που διατυπώνονται από την ΠΓΔΜ.

♦                Διευθετηθεί, προηγουμένως, με μια συμφωνία κυρίων, το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις περιουσίες που αναγκαστικά απαλλοτρίωσε το ελληνι­κό κράτος και πιθανότατα θα διεκδική­σουν πολίτες της ΠΓΔΜ που είχαν απο­μακρυνθεί από την Ελλάδα κατά τον εμφύλιο.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα υποστη­ρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουρ­γείου Εξωτερικών, καμία από τις πα­ραπάνω προϋποθέσεις δεν διασφαλίζει το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο εξάλλου έχει έναν και μόνο στόχο: να ολοκληρώσει τη διαδικοσία ΝΑΤΟποίησης των Βαλκανίων.

Προβληματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την καλή διάθεση της κυβέρ­νησης να προσφέρει ένα δώρο στην Ουάσιγκτον, επιδεικνύοντος τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι. σύμφωνο με παράγοντες της ελληνικής διπλωμοτίας. η συζήτηση μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ δεν είναι οπό πάλιτικής άποψης ούτε εύκολη ούτε απλή υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ης πρόσφατες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα. αρχηγού της αξιωματικής αντι­πολίτευσης. σύμφωνα με τις οποίες «ο εθνικισμός και οπό τις δύο πλευρές, καθώς και οι εδαφικές διεκδικήσεις των Σκοπίων δημιουργούν ένα αυξα­νόμενο πρόβλημα στο θέμα του ονόματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτές τις τοποθετήσεις του. επιχειρεί μια ρεαλιστική επανατοποθέτηση του κόμμστος του σε αυτό το ζήτημα, καθώς δεν σημειώνει μόνο τους κινδύνους που συνεπάγε­ται η διαχείριση του από εθνικιστικούς, κύκλους, αλλά υπογραμμίζει και τους κινδύνους που απορρέουν από τον αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ.

Όπως είπε ο επικεφαλής της οξιωματικής αντιπολίτευσης – και αυ­τό έχει τη σημασία του. την οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη όσοι επιχειρήσουν το γρήγορο κουκούλωμα της υπόθεσης ·# το Σκόπια στοχεύουν να επεκταθούν στο Αιγαίο.

«Αν δεν τεθεί τέρμα σε αυτόν τον αλυτρωτικό θεσμικό προσδιορισμό της γειτονικής χώρος, ποια είναι π έν­νοια του ονόματος; Αν παραμένει ακό­μη στο Σύνταγμα τους ότι στόχος τους είναι η επέκταση στο Αιγαίο. τότε δεν βλέπουμε δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων».

Συμπέρασμα: Αμα λυθεί το πρόβλημα, σφυρίξτε μας κλέφτικα, όπως ακριβώς θα προσπαθήσει να σφυ­ρίξει και ο Σαμαράς στην περίπτω­ση που… πειστεί από τους Αμερικανούς και ανοίξει τον δρόμο της ΠΓΔΜ για το NATO χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει εγγυημένες όλες τις απα­ραίτητες διασφαλίσεις για την καλή εκτέλεση της συμφωνίας και από την πλευρά των Σκοπίων.

Πηγή: To Ποντίκι, σελ 16

Related posts:

Comments
Dimitri from Athens says:

Όλοι γνωρίζουμε την «ευαισθησία» που έχει Το Ποντίκι για τα εθνικά μας θέματα από τότε που με την ευκαιρία της επίσκεψης του τότε Υπ. Εξ. Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία, την πρώτη που έγινε ποτέ είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι 50.000!

Όσο για το Μακεδονικό ναι: «Το όνομά μας είναι η ψυχή μας!»
Και πεθαμένοι δεν πρέπει να το δεχτούμε και όχι μόνο το όνομα αυτού του Κράτος ως «Μακεδονία» αλλά ούτε την ονομασία των κατοίκων ούτε της γλώσσας τους.
Δεν είναι Μακεδόνες και δεν μιλάνε Μακεδονικά.
Δυο φορές έχει πει ο Νίμιτς ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν το όνομα του κράτους και τίποτε άλλο και κανείς δεν βγήκε να τον διαψεύσει και δυστυχώς δεν φώναξε και κανένας από εμάς όλους για αυτήν την ολιγωρία του Ρωμαίικου Κρατίδιου.
Ελπίζω να μην κάνουν καμιά τρέλλα και να μην αποδεχθούν τέτοιες ελεεινές λύσεις για το ζήτημα.
Για την ακρίβεια «μη-λύση» θα έλεγα γιατί αν υιοθετηθούν τέτοιες προτάσεις (Άνω Μακεδονία κλπ) μόνο λύση δεν θα είναι αλλά θα μπλέξουν το ζήτημα περισσότερο.

Προτείνω να ενεργοποιηθούμε εμείς οι απλοί άνθρωποι και να κάνουμε μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις.

Μπορεί να μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά (ίσως ΚΑΙ γι αυτό) αλλά είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ.

Δεν είναι δυνατόν κάποια ανθρωπάρια να φτύνουν στο αίμα των Ηρώων και Μαρτύρων της Μακεδονίας μας και να μη μιλάει κανείς μας…