Τα Σκόπια δεν έχουν κανένα για να τα σώσει
Τα Σκόπια δεν έχουν κανένα για να τα σώσει
Αν το Κόσοβο διαιρεθεί, η ΠΓΔΜ θα είναι η πρώτη χώρα που θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες από αυτό, υποστηρίζουν αναλυτές . Η τελευταία δήλωση του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, “η διαίρεση του Κοσόβου σημαίνει αλλαγή των συνόρων σε τουλάχιστον 6 χώρες”, είναι πολύ ανησυχητική γι’ αυτούς.
Το γεγονός πως η ΠΓΔΜ είναι το πιο εύθραυστο κρατίδιο της περιοχής με τα περισσότερα εσωτερικά προβλήματα, ερμηνεύεται ό,τι διατρέχει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο αναλυτής από το Κόσοβο Γ. Μποριτσι σημειώνει ότι η επιλογή για διαίρεση του Κοσόβου έχει απορριφτεί μερικές φορές από τους Σέρβους.
“Νομίζω ότι η δήλωση Θάτσι είναι ρεαλιστική γιατί τα Βαλκανικά κράτη πάντα είχαν πρόβλημα με τον πληθυσμό και τα σύνορα. Η διαίρεση του Κοσόβου θα σημαίνει περισσότερα προβλήματα για τα Σκόπια, ως την χώρα με τα περισσότερα εσωτερικά προβλήματα,” δήλωσε ο Μπορίτσι.
Ο Α. Βαϊράμι προσθέτει πως η διαίρεση του Κοσόβου θα δημιουργήσει μια μεγάλη κρίση στην περιοχή και αποσταθεροποίηση πολλών κρατών. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφανθεί για την τύχη του Κοσόβου και η διαίρεση του θα έβαζε σε κίνδυνο την μοίρα των άλλων κρατών της περιοχής.
Ο καθηγητής Πενταρόφσκι συμφωνεί πως τα Σκόπια είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια κατάσταση θα ωφελήσει τους Σέρβους που θα ζητήσουν αποζημίωση. Όχι όμως και τα Σκόπια.
“Η κατάσταση είναι άβολη εφόσον κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τις επιδράσεις από την διαίρεση”, ισχυρίζεται ο Πενταρόφσκι.
Ο Χ. Μάτοσι από το Δημοκρατικό Ινστιτούτο Κοσόβου προσθέτει πως πιθανή διαίρεση θα γύρναγε τον χρόνο πίσω στο 1991.
Μετάφραση – Επιμέλεια : Αναστασία Σ.
Τμήμα ειδήσεων | History-Of-Macedonia.com
Related posts:
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
RECENT COMMENTS