Στα ίχνη της Ρωξάνης η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη

Όπως μας πληροφορεί το καλό ιστολόγιο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ της Αριάδνης Παπαφωτίου, η αρχαιολογική σκαπάνη, θέρμανε τις ελπίδες πως κάτω από τους τόνους των χωμάτων του λόφου «Καστά» στην Αμφίπολη, θα ξαναπιαστεί το νήμα της ιστορίας των Μακεδόνων και τα ευρήματα θα αποκαλύψουν κρυφές πτυχές της οικογένειας και του περιβάλλοντος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η αποκάλυψη κυκλικού περίβολου, με περίμετρο μισό χιλιόμετρο (500 μ) και διάμετρο 160 μ από λεπτόκοκκο μάρμαρο Θάσου, υποδηλώνει περεταίρω σπουδαίες ανακαλύψεις. «Δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος. Ούτε στη Βεργίνα ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε. Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311πχ. Το είδος της επεξεργασίας και της τεχνικής στα μάρμαρα του περιβόλου, που φτάνουν σε ύψος τα τρία μέτρα, καθώς και άλλα ευρήματα μας παραπέμπουν στην εποχή κατασκευής του. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε στον ΚΑΘΡΕΦΤΗ η αρχαιολόγος που ανέσκαψε την περιοχή, Κατερίνα Περιστέρη.

Αναμφισβήτητα, εαν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις, θα πρόκειται για την σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη στον χώρο της Μακεδονίας, μετά τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας από τον Εμμ. Ανδρόνικο.

Related posts:

Comments