Νίκολιτς προς Σκοπιανούς : “Για την Σερβία είστε Μακεδονία κι όχι FYROM”

Προκλητικότατος ο Πρόεδρος της Σερβίας που δήλωσε ό,τι αισθάνεται "Μακεδόνας"

Η Σερβία σας αναγνωρίζει ως “Μακεδονία”. Δεν σας γνωρίζουμε ως FYROM όπως σας ζητάει ο κόσμος και όπως έπρεπε να δεχτείτε για να συνεχίσετε να ζείτε και να παλεύετε“, δήλωσε προκλητικά ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξη του στην Σκοπιανή Vecer.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος δεν περιορίστηκε εκεί. Στην ερώτηση “παγίδα” της Σκοπιανής δημοσιογράφου αν “νιώθει σαν “Μακεδόνας”, όταν απαιτούν από αυτούς [Σέρβους] σαν ειδική συνθήκη για την ένταξη στην ΕΕ να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους τους, όπως απαιτούν από τους Σκοπιανούς να εγκαταλείψουν την ταυτότητά τους”, ο Νίκολιτς απάντησε ανάμεσα σε άλλα:

“Η Σερβία σας αναγνωρίζει ως “Μακεδονία”. Δεν σας γνωρίζουμε ως FYROM όπως σας ζητάει ο κόσμος και όπως έπρεπε να δεχτείτε για να συνεχίσετε να ζείτε και να παλεύετε”, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος

Γνωρίζω ό,τι το όνομα και η σημαία αποτελούν πρόβλημα για την γειτονική Ελλάδα. Τα Σκόπια δεν μπορούν να περιμένουν βοήθεια από την ΕΕ.

Και συνέχισε λέγοντας, “Νιώθω σαν “Μακεδόνας, όχι μόνο όταν σκέφτομαι σχετικά με την ΕΕ, αλλά επίσης όταν τραγουδώ και χορεύω. Έχω νιώσει αρκετές φορές στην ζωή μου “Μακεδόνας”, όταν ήμουν χαρούμενος και όταν ήμουν λυπημένος.”

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το πως νομίζει ότι θα κλείσει στο μέλλον το ζήτημα με τις απαιτήσεις των Αλβανών και τις μειονότητες τους σε Βαλκανικά κράτη όπως Σερβία, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Ελλάδα, ο Νίκολιτς απάντησε:

Ξέρω πως έχει εξελιχθεί στην Σερβία και στα Σκόπια. Οι πολιτικοί σας μπορούν να κρατούν τα κεφάλια τους μέσα στην άμμο, αλλά σε 20 χρόνια θα έχουν το πρόβλημα της Σερβίας. Ο χρόνος δεν είναι υπέρ του κράτους αλλά αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση. Όταν θα αναγνωριστούν τα δικαιώματα τους [Αλβανών] στην Σερβία, θα αναγνωριστούν και στις άλλες Βαλκανικές χώρες. Είναι σαν να λέμε, Ναι έχει το δικαίωμα να ιδρύσεις κράτος στο Κόσοβο αλλά δεν έχει δικαίωμα να κάνει το ίδιο στα Σκόπια. Πως μπορείς να πει ότι έχεις δικαίωμα στο Κόσοβο αλλά δεν έχεις το δικαίωμα αυτονομίας στην Ελλάδα ή στο Μαυροβούνιο;”

Τμήμα Ειδήσεων - History-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments
Vladislav Perunović says:

Ovo predstavlja vrlo osetljivo pitanje za vaskoliki grčki narod i predsednik Nikolić nije smeo da daje filoBJRMske izjave. Međutim, imajte znanje da je korisno u ovom slučaju sakupiti veći broj poznavaoca istorije i politike 20 veka i sastaviti jednu vrstu nezvaničnog protokola koji treba dostaviti onima koji sačinjavaju spoljnu politiku države Srbije.

(This represents very sensitive question for the entire Greek people and president Nikolić should not give philoFYROMian statements. However, have as a knowledge that it is useful in this particular case to gather a larger number of those who know something about history and politics of 20th century and to create a kind of unofficial protocol which should be handed to everybody from whom the foreign politics of state of Serbia is being created.)

Vladislav Perunović
publicist, Skoplje, BJRM

jelena djordjevic says:

η αντίδραση μου πρός την δήλωση του Νίκολιτς:
Αξιότιμε πρόεδρε Τόμισλαβ Νίκολιτς,
Σας γράφω λόγο της δήλωσης που έχετε δώσει στην τηλεόραση της FYROM. Θα ήθελα να τονίσω την ανησυχία μου οτι έχετε χαλάσει μια φιλία των λαών μας που διαρκεί εδώ και χρόνια δοξάζοντας μια ψεύτικη χώρα που μας κάρφωνε μαχαίρια στη πλάτη μας πολλές φωρές και την πιο πρόσφατη φωρά όταν αναγνώρησαν το Κόσοβο. Έχετε προσβάλει τους φίλους μας οι οποίοι μας βοηθούσαν στις πιο δύσκολες στιγμές και οι οποίοι πολεμούσαν εθελοντικά στην πλευρά μας όταν η Σερβία για αυτό είχε ανάγκη. Ξέρετε κύριε πρόεδρε Νίκολιτς τι σημαίνει Μακεδόνας και που είναι η Μακεδονία? Η Μακεδονία είναι η περιοχή της βόρειας Ελλάδας και ο Μακεδόνας ήταν ο Αλέξανδρος ο Μεγάλος τον οποίον αυτή η ψεύτικη χώρα θέλει να υιοθετεί αφού δεν έχουν την δικούς τους ιστορία, εκτώς απο αυτην που αρχίσει όταν έσπασε η Γιουγκοσλαβία. Αυτός ο ίδιος ο Αλέξανδρος Μεγάλος ηταν Έλληνας και μιλούσε ελληνικά!!! Οι κάτοικοι της FYROM μιλάνε ελληνικά ή ενα μείγμα βουλγαρικής, σέρβικης και αλβανικής γλώσσας? Θα μπορούσα να σας γράψω ενα μεγάλο email με τα ιστορικά γεγονότα, αλλά υποθέτω ότι σαν ενας πρόεδρος θα έπρεπε να τα ξέρετε ήδη. Είναι καλό που προωθείτε μια φιλορώσικη πολιτική, αλλά δεν είναι μόνο οι Ρώσοι οι φίλοι της Σερβίας. Ως πολίτης της Σερβίας (την οποία εκπροσωπείτε στον κόσμο σαν τους άλλους Σέρβους επίσης) σας παρακαλώ μην κάνετε να ντρέπομαι μπροστά στον κόσμο πια και μην χαλάτε της φιλικές σχέσεις τις Σερβίας με άλλους φιλικούς λαούς.
Με εκτίμηση,
Πολιτικολόγος, Jelena Đorđević

Ιβανα Σ. says:

Το μέρος που αναφέρατε στα εισαγωγικά (“ο κύριος πρόεδρος”) αν δεν παρατηρήσατε είναι σαρκαστικό. Εκτός από αυτό, σε καμία από τις προτάσεις δεν έχω δείξει πως τον θεωρώ έξυπνο-ακριβώς αντίθετα. Και όχι μόνο αναφερόμενα στις πολιτικές του δηλώσεις. Δεν κατάλαβα τι σημαίνει “εμφανίζεται ξαφνικά” καθώς δεν βρίσκω άλλο τρόπο να εμφανιστώ σε μια σελίδα και μάλιστα στην οποία έφτασα μέσω facebook. Άλλωστε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων υπογράφω το σχόλιο, όπως και τις απόψεις μου με το πραγματικό μου όνομα.

Για την δεύτερη παράγραφο θα σας παρακαλέσω να επιχειρηματολογήσετε τους ισχυρισμούς σας. Μήπως ζούσατε στην Σερβία ή γνωρίζεται πολλούς Σέρβους και το έχετε συζητήσει με αυτούς πολλές φορές; Ελπίζω πάντως να εμφανιστεί ένας Έλληνας ο οποίος έχει τέτοια βιώματα και να με πείσει στο αντίθετο. Αν όμως, μιλάτε σερβικά, κάντε μια αναζήτηση και θα καταλάβετε ο ίδιος, αρκεί να το θέλετε. (και google translator χρήσιμο είναι). Το λιγότερο που θα βρείτε είναι η γελοιοποίηση όλων των προσπαθειών ή τάσεων των Σκοπιανών. Το κομμάτι που υποστηρίζει το αντίθετο, είναι ελάχιστο και αμφιβάλλω αν υποστηρίζει και την ίδια την Σερβία.

Δεν ξέρω αν ο ίδιος γράψατε το άρθρο και σας ενοχλεί προσωπικά, αλλά όσο μπόρεσα να καταλάβω την πηγή που αναφέρεται πάνω οι ηλίθιες δηλώσεις περί της μουσικής ή άλλες βλακείες, έχουν παραποιηθεί έτσι ώστε να αλλάξει όλο το νόημα του άρθρου. Ειδικά στην τελευταία πρόταση του ελληνικού άρθρου η οποία είναι υπογραμμισμένη και αφορά καθαρά το αλβανικό ζήτημα, είτε αυτό είναι στα Σκόπια (όπου δεν αργεί να γίνει ούτως ή άλλως), είτε στο Μαυροβούνιο, είτε στην Ελλάδα όπου θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν κατάλληλες προφυλάξεις δεδομένου ότι ο πληθυσμός τους είναι σχεδόν στα 2 εκ. Αλλά, αυτό δεν είναι το θέμα εδώ, το θέμα είναι ότι για έναν απλό αναγνώστη του άρθρου, ο οποίος δεν θα δώσει κατάλληλη προσοχή η μετάφραση αυτή μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί ως υποστήριξη των τάσεων που αναφέρονται ακόμα και στα σχολικά εγχειρίδια στα Σκόπια και αφορούν τα εδάφη της Ελλάδας. Κάτι το οποίο εκτός από το δημοσιότητα του άρθρου δεν φέρνει τίποτα καλό, και θα μπορούσα να πω πως είναι επικίνδυνο. Ειδικά όταν δεν αντιστοιχεί της αλήθειας.

Ως μια Σέρβα, έχω ενοχληθεί από την δήλωση του “κυρίου πρόεδρου” ή έστω από τις διατυπώσεις και στα δύο άρθρα. Η αντίδρασή μου ήταν αποστολή του ηλεκτρονικού μηνύματος προς τον ίδιο πρόεδρο, και για την ακριβή δήλωση θα φέρω και περισσότερα συμπεράσματα σε περίπτωση που θα λάβω απάντηση την οποία δεν έχω πρόβλημα να την μοιράσω μαζί σας.

alexander says:

Το μόνο προκλητικό που βλέπω εδώ, είναι ένα άτομο που εμφανίζεται ξαφνικά και πετάει κατηγορίες για σκοπιμότητες, χωρίς ωστόσο να τις αποδεικνύει, αυθαίρετες γενικεύσεις και μη πειστικά επιχειρήματα.

Γενικεύσεις του τύπου, “Ο σερβικός λαός δεν νιώθει κανέναν πιο κοντά από τους Έλληνες”, καλό είναι να αποφεύγονται καθότι είναι εκτός πραγματικότητας. Όπως σίγουρα υπάρχει μεγάλο κομμάτι του Σερβικού λαού που νιώθει τους Έλληνες αρκετά κοντά, έτσι αντίστοιχα υπάρχει και άλλο κομμάτι που υποστηρίζει τους Σκοπιανούς και τους νιώθει περισσότερο κοντά από τους Έλληνες.

Παρομοίως ο ισχυρισμός, “Ο Ελληνικός λαός δεν νιώθει κανέναν πιο κοντά από τους Σέρβους” θα ήταν το ίδιο ανεδαφικός. Κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων που κάλλιστα το πιστεύει αυτό, όπως υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων που το θεωρεί μπαρούφες.

Οπότε την επόμενη φορά που θα ψάχνεις ενόχους, μην πας μακριά. Ο “κύριος πρόεδρος” όφειλε να γνωρίζει εκ των προτέρων ό,τι ως ηγέτης κράτους των Βαλκανίων (περιοχή με τόσες ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες των λαών) και η παραμικρή άστοχη δήλωση ΚΟΣΤΙΖΕΙ πολιτικά.

Ένας έξυπνος πολιτικός θα απόφευγε να κάνει τέτοιου είδους προκλητικές δηλώσεις αντιλαμβανόμενος τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις στην Ελλάδα και ειδικά στον Ελληνικό λαό. Ο Νίκολιτς δεν το έκανε. Ακόμα και φανατικοί φίλοι των Σέρβων μου έλεγαν προσωπικά πόσο ενοχλήθηκαν από τις απαράδεκτες κι εντελώς αχρείαστες δηλώσεις του, τις γελοίες αναλογίες και το γλύψιμο μέχρι αηδίας στους Σκοπιανούς.

Ιβανα Σ. says:

Ο σερβικός λαός δεν νιώθει κανέναν πιο κοντά από τους Έλληνες, επίσης η ονομασία των Σκοπίων είναι κάτι που έχει μείνει να χρησιμοποιείται στον λαό ως συνήθεια, όπως π.χ. όλες τωρινές τουρκικές πόλεις που παρόλο που έχουν διαφορετική ονομασία δεν παύουμε να τις λέμε στα ελληνικά. Το κείμενο όποιος και να το μετέφρασε, έχει αρκετές παραλλαγές και προσπαθεί να δώσει μια εικόνα διαφορετική. Δεν ξέρω για πιο λόγο μόνο. Ο κύριος πρόεδρος λογικά θα ΄πρεπε να είναι συνειδητοποιημένος και πληροφορημένος ότι δεν πρόκειται μόνο για την ονομασία, και μάλιστα αν δεν είναι έτσι τότε είναι το λιγότερο απαράδεκτος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν με θύμωσε η μετάφραση η οποία είναι κυριολεκτική, προκλητική και ως τέτοια λάθος.