Κινδυνεύει πράγματι η Ελλάδα να αναγνωρίσει έμμεσα τα Σκόπια ως “Μακεδονία” μέσω ευρωπαϊκής συμφωνίας για τον ΚΕΕΧ ;

Πρέπει να υπογράψει η Ελλάδα την ευρωπαϊκής συμφωνία για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο (ΚΕΕΧ) ή όχι;

Με αφορμή ερωτήσεις σας σχετικά με το πρόσφατο άρθρο της κας Κύρας Αδάμ με τίτλο “Αναγνώριση από… αέροςπου αναδημοσιεύσαμε από τον Επενδυτή και τον κίνδυνο αναγνώρισης των Σκοπίων μέσω της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο (ΚΕΕΧ), ας ξεκαθαρίσουμε λίγο το κάπως ομιχλώδες τοπίο.

Tα Σκόπια δεν έχουν πια εθνικό αερομεταφορέα γιατί η ΜΑΤ «Macedonian Airlines» (Makedonski Avio Transport) δεν υφίσταται πλέον, εφόσον έχει κλείσει από το 2009.

Το σερβικό τουριστικό πρακτορείο Kon Tiki Travel του Σέρβου επιχειρηματία Darko Milacic είχε αγοράσει ένα αεροπλάνο (φωτογραφία), το οποίο θα πετούσε με την επωνυμία “MAT Airways” (σημειωτέον: χωρίς ανάλυση ακρωνυμίου). Άρα ξεχνάμε το “Μακεδονικές” από το όνομα.

Η MAT Airways (Kon Tiki Travel) δεν πήρε τελικά άδεια από τους Σκοπιανούς. Πουλήθηκε στην Ολλανδική εταιρία Base Air.

H Βaseair αποτελεί trading name της Kon Tiki Sky.com B.V., η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη σερβική Kon Tiki Travel.

Για να διευκρινήσουμε περισσότερο αυτό το σημείο: οι Σέρβοι χρησιμοποιούσαν κι εκείνοι το Sky, αλλά τοπικά, για το πρακτορείο τους στα Σκόπια.

Σαν εταιρεία όμως, Kon Tiki Travel είναι η μητρική (Σερβική), Kon Tiki Sky είναι η ολλανδική που αγόρασε τη ΜΑΤ Airways από την Kon Tiki Travel (που δουλεύει και ως Kon Tiki Sky στα Σκόπια). Γι’ αυτό οι Σέρβοι έβγαλαν ανακοίνωση που λέει πως δεν έχουνε σχέσεις με την Ολλανδική εταιρεία.

Ο νέος ιδιοκτήτης από την ολλανδική βάση δεδομένων εταιρειών.

https://www.kvk.nl/handelsregister/zoekenframeset.asp?zk=0&url=https://server.db.kvk.nl/TST-BIN/FU/TSWS001@?BUTT=539732670000

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο: το trading name Baseair εμφανίζεται σε μια εταιρεία που χρεωκόπησε πέρσι το φθινόπωρο.

http://www.faillissementsdossier.nl/nl/faillissement/143297/b-j-capital-bv.aspx

Τελικά πήρε άδεια από τις σκοπιανές αρχές για να πετάει με ρουμάνικους κωδικούς (Alfa Air) μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Πάλι όμως υπήρχαν προβλήματα. Η σκοπιανή αρχή δεν τους είχε καν στο θερινό πρόγραμμα ή στις εγγεγραμένες εταιρείες. Γενικά, το τελευταίο έγγραφο που δίνουν λέει “there are currently no domestic airlines authorized by the CAA to operate public air transport“. Βασίζονται μόνο σε ξένες εταιρείες.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι τα ακόλουθα:

1) H ΜΑΤ έχει κλείσει, τα Σκόπια δεν έχουν εθνικό αερομεταφορέα.

2) H MΑT airways δεν υφίσταται.

3) H Baseair/Kon Tiki Sky δεν έχει άδεια από την αρμόδια αρχή των Σκοπιανών.

4) Δεν υπάρχει Σκοπιανός αερομεταφορέας που φέρει τα ονόματα “Μακεδονία” ή “Μακεδονική“.

Τι πρέπει να γίνει

Φαίνεται πως το ζήτημα παρακάμπτεται τεχνικά. Η ΠΓΔΜ δεν έχει πια εθνικό αερομεταφορέα, δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης του και δεν υπάρχει άλλη εγχώρια αδειοδοτημένη εταιρεία. Ίσως πρέπει να εκμεταλλευτούμε το κενό και να υπογράψουμε τον ευρωπαϊκό νόμο για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο (ΚΕΕΧ), πριν βρεθεί κάποια άλλη εταιρεία που θα χρησιμοποιήσει παράγωγο του όρου «Μακεδονία» στο όνομά της.

Η Τουρκία έχει αναλάβει τη διαχείριση αεροδρομίων της ΠΓΔΜ, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το πτητικό έργο μετά το κλείσιμο της ΜΑΤ.

Η Ολλανδική εταιρεία Kon Tiki Sky (Baseair) θα πετάξει μόνο εποχικά, αν δεν κλείσει, όπως είναι και το πιθανότερο. Αν όμως τελικά πετάξει το επόμενο καλοκαίρι και αδειοδοτηθεί από τις αρχές της ΠΓΔΜ (και όχι από τη Ρουμανία), ίσως την άνοιξη του 2013, ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει νέα εμπορική ονομασία με παράγωγο του όρου «Μακεδονία».

Τμήμα Ειδήσεων - History-Of-Macedonia.com

Related posts:

Comments