Μακεδονικό και Παρασκήνιο 8

- Αρχίζουμε σήμερα με ένα Quiz για αρκετά ψαγμένους… Ποιός Σκοπιανός επίσημος φέρεται να έχει κάνει την ακόλουθη δήλωση; “Ακόμα και αν τα Σκόπια τελικά αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα, ακόμα και τότε, οι αξιωματούχοι των Σκοπίων και στην διασπορά θα συνεχίσουν με τους εθνικούς [βλέπε αλυτρωτικούς] χάρτες και θα συνεχίσουν να μην αναγνωρίζουν την νομιμότητα της Ελληνικής Μακεδονίας ως μιας Ελληνικής περιφέρειας και ως Ελληνικής Μακεδονίας.”

ντονο προβληματισμό προκαλεί για μια ακόμα φορά η στάση αναμονής της Ελληνικής διπλωματίας πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έντονη διπλωματική ζύμωση, η οποία – όπως φαίνεται – δεν υπάρχει. Η πολιτική του «με το σταυρό στο χέρι» που τηρείται ευλαβικά στο ΥΠΕΞ δεν έχει απόδοση, ιστορικά.

- Αντίθετα οι Σκοπιανοί έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους σε διπλωματικό επίπεδο και όχι μόνο. Τους τελευταίες μήνες Σκοπιανοί επίσημοι έχουν καταφέρει να συνδυάσουν κάθε επίσκεψη τους σε ξένη χώρα με ακόμα μια στήριξη στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Σε πρεσβείες και υπουργεία Εξωτερικών διαφόρων χωρών υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε διπλωμάτες των Σκοπίων και άλλων χωρών.

- Έτσι ανάμεσα σε άλλα, τελευταία είχαμε συναντήσεις στην Σκοπιανή ΜΑ ΕΕ ανάμεσα σε Poposki και αντιπροσώπους της ΕΕ με θέμα πάντα την ένταξη των Σκοπίων. Εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ συναντήθηκε με Σκοπιανούς διπλωμάτες, ενώ η πίεση των Σκοπιανών στην Ολλανδία φαίνεται πως έφερε αποτέλεσμα. Και η Ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασε την στήριξη της στην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ.

- Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα, ευτυχώς ήρθαν να προστεθούν και θετικές εξελίξεις για εμάς. Πρώτον η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις Σκοπίων-Βουλγαρίας και το γεγονός πως η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, H. Clinton παρέκαμψε τα Σκόπια κατά την πρόσφατη Βαλκανική της περιοδεία στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τα Σκόπια.

-“Eίμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την θέση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου,» τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας T. Nikolic στην συνέντευξη που παραχώρησε την «Καθημερινή». Μόνο που δεν το δείχνει έμπρακτα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπέρ των Σκοπίων, στις οποίες δεν κράτησε καν τα προσχήματα, έχουν διαμορφώσει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα προς το πρόσωπο του.

- Σε άλλα νέα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Nikola Poposki και ο Pierre Vimont, Γενικός Γραμματέας του τμήματος Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) υπέγραψαν μια συμφωνία μεταξύ Σκοπίων - ΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν τα Σκόπια θα έχουν πλέον ενεργή συνεισφορά στις ειρηνευτικές αποστολές της ΕΕ, παρόλο που δεν αποτελούν πλήρες μέλος αυτής. Έτσι οι Σκοπιανοί κατάφεραν να πετύχουν ό,τι και με το ΝΑΤΟ. Στέλνοντας έναν περιορισμένο αριθμό στρατιωτών, θα χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως «συμβάλλουν» με έμψυχο στρατιωτικό δυναμικό στις ειρηνευτικές αποστολές της ΕΕ.

- Μεγάλο πλήγμα για τον ένθερμο φιλέλληνα Γερουσιαστή Robert Menendez έφερε η ροζ ιστορία που κυκλοφορεί πλέον ευρέως σε όλον τον κόσμο. Βλέπετε κάποιοι φρόντισαν να την διαδώσουν παντού. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, αλλά η ζημιά έχει πλέον γίνει. Να θυμίσουμε ό,τι ο Menendez είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών στο New Jersey για μια θέση στην Γερουσία. Αντίπαλος του ο Λιβανέζικης καταγωγής Joseph Kyrillos. Mέχρι πρότινος η επανεκλογή του Menendez θεωρείται σίγουρη.

History-Of-Macedonia.com

Related posts:

Comments