Συγνώμη από τον πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια για το “Σλαβομακεδόνες”

Έγινε τελικά το χατήρι των Σκοπιανών. Μετά από απαίτηση του Σκοπιανού προέδρου Ιβάνοφ και πιθανότατα από πιέσεις των ανωτέρων του, ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, Άιβο Οράβ, ζήτησε επίσημα συγνώμη από τους Σκοπιανούς.

Oι Σκοπιανοί που… ντρέπονται πλέον για τις Σλαβικές καταβολές τους, θεώρησαν ως τεράστια προσβολή, την ονομασία “Σλαβομακεδόνες” που χρησιμοποίησε ο Εσθονός διπλωμάτης σε πρόσφατη ομιλία του στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο Οράβ είχε δηλώσει, “Οι Εθνικά Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες της πΓΔΜ ερμηνεύουν το πλαίσιο συμφωνίας διαφορετικά“.

Η αναφορά σε “Σλαβομακεδόνες” έκανε κυριολεκτικά έξαλλους τους Σκοπιανούς. Ορισμένοι μάλιστα ζήτησαν να κηρυχτεί ο πρέσβης της ΕΕ ως persona non grata για την χώρα.

Η ιστορία αυτή δημιουργεί αναπόφευκτα και συγκρίσεις. Πριν λίγες εβδομάδες ο Ευρωπαίος επίτροπος για την διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, υιοθέτησε το περιεχόμενο ψευδούς δημοσιεύματος από το Σκοπιανό ΜΙΝΑ σχετικά με το γνωστό φιάσκο Σαμαρτζίεφ.

Τελικά  αποδείχτηκε πως πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια παραπλάνησης των Σκοπιανών.  Η αντίδραση από το Ελληνικό ΥΠΕΞ προς τον Σ. Φούλε ήταν όπως αποδείχτηκε, εξαιρετικά ήπια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Ευρωπαίος επίτροπος  να μην ζητήσει καν συγνώμη για την γκάφα ολκής που υπέπεσε.

Τμήμα Ειδήσεων – History-of-Mcaedonia.com

Related posts:

Comments