Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Δελαβέκουρα

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θέλω με αφορμή την ερώτησή σας πρώτα απ’ όλα να πω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα μελετήσει με τη δέουσα και εποικοδομητική διάθεση τις ιδέες που παρουσίασε ο κύριος Nimetz στην πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη και σε συντονισμό μαζί του θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα.

Θεωρούμε ότι η ελληνική πρωτοβουλία για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών λειτούργησε ως καταλύτης και ήδη έχει δώσει νέα δυναμική στη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ήταν άλλωστε και ο σκοπός μας.

Θα τοποθετηθούμε ως προς την ουσία των ιδεών του κυρίου Nimetz αφού ολοκληρωθεί, όπως είπα νωρίτερα, η ανάλυσή τους. Τις θέσεις της Ελλάδας τις γνωρίζετε, περιγράφονται με απόλυτη σαφήνεια στην πρότασή μας, αυτό είναι και το πλαίσιο μέσα στο οποίο συμμετέχουμε στη διαδικασία.

Ελπίζουμε ότι η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν θα αφήσει την ευκαιρία αυτή να περάσει ανεκμετάλλευτη αλλά θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στο διάλογο ώστε να φθάσουμε σε λύση. Μία λύση που θα απελευθερώσει το μεγάλο δυναμικό των διμερών μας σχέσεων, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην περιφερειακή σταθερότητα και θα δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής μας χώρας. Μία πορεία που η Ελλάδα έχει στηρίξει με συνέπεια, με την αυτονόητη προϋπόθεση της εκπλήρωσης όλων των σχετικών όρων που έχουν υιοθετηθεί ομόφωνα από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, θα ήθελα να θυμίσω ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ρητά στην ανάγκη τα δύο μέρη να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επιτύχουμε διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας. Όπως είπα και λίγο νωρίτερα, αυτή είναι η ουσία: το πρόβλημα αποτελεί εμπόδιο στην προώθηση, στην ενίσχυση, στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και εμπόδιο συνολικότερα για τη περιφερειακή σταθερότητα. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είπε το Δικαστήριο και αυτό πρέπει να κάνουμε. Κατά συνέπεια, τα δύο μέρη πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητική διάθεση για να φτάσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Είναι κάτι που έχει ζητήσει όλη η διεθνής κοινότητα, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα σημαντικό διεθνές ζήτημα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε βήματα προόδου.

S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, κάτι που αφορά το Μνημόνιο που έστειλε ο κύριος Αβραμόπουλος στον κύριο Popovski. Ο κύριος Αβραμόπουλος από τη μία επίσκεψη που είχε στη Βουλγαρία είπε ότι όταν ανοίξανε την απάντηση από τον κύριο Popovski, ουσιαστικά είδαν μία επιστολή και όχι απάντηση. Κάποιο δικό σας σχόλιο που αφορά το Μνημόνιο, δηλαδή η απάντηση, η επιστολή του κυρίου Popovski και αν περιμένατε κάτι παραπάνω, κάτι συγκεκριμένο και αν θα υπάρχει σε αυτό μία απάντηση από τον κύριο Αβραμόπουλο.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών πολύ εύλογα περιέγραψε ποια είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έκανε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση και ο σκοπός αυτής της πρότασης ήταν να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία, να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να συμφωνήσουμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στις συγκεκριμένες παραμέτρους για τη διευθέτηση του ζητήματος. Επ’ αυτού, στην ουσία, δε λάβαμε απάντηση. Λάβαμε μία επιστολή η οποία περιγράφει διάφορα πράγματα, αλλά αποφεύγει να απαντήσει στο ουσιαστικό μέρος. Πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία ήδη έχει χρονίσει, συνεχίζεται για πάρα πολλά χρόνια χωρίς να έχει φέρει αποτελέσματα. Αυτό προφανώς δημιουργεί μία κόπωση, μία απογοήτευση, η οποία επιβαρύνει και τις συνολικές προοπτικές. Αυτό εμείς θέλουμε να το αναστρέψουμε, θέλουμε να το αλλάξουμε. Έχουμε και στο παρελθόν κάνει απτά βήματα, έχουμε αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την εποικοδομητική διάθεση της Ελλάδας, τη διάθεσή της να φτάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η πρόταση που κάναμε με την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Αβραμόπουλου, ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται. Στο να δώσει ώθηση στη διαδικασία του ΟΗΕ και στο να φέρει τα δύο μέρη σε ένα κοινό σημείο αναφοράς που θα περιγράφει, πολύ συγκεκριμένα, το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα πετύχουμε τη λύση. Ελπίζουμε να δούμε πρόοδο στο επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η επιθυμία της Ελλάδας.

S. RISTOVSKA : Μία ερώτηση που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Δεκέμβριο ο Επίτροπος ο κύριος Fule όλο και περισσότερο πιέζει για να πάρουμε ημερομηνία για να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας; Πριν ένα μήνα περίπου, νομίζω, είπατε ότι η Επιτροπή έκανε την έκθεση αλλά την τελευταία λέξη την έχει το σύνολο. Οπότε ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θέλω πρώτα από όλα να σχολιάσω κάτι που είπατε. Ο κύριος Fule είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν τίθεται θέμα πίεσης εκ μέρους του κυρίου Fule, τουλάχιστον όχι προς την Ελλάδα.
Αυτό όμως, το οποίο θα πρέπει να συγκρατήσουμε και το έχω πει και στο παρελθόν είναι ότι η Επιτροπή έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός. Από εκεί και πέρα, τις αποφάσεις τις λαμβάνουν, είναι αρμοδιότητά τους να τις λαμβάνουν, τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου, βάσει της αξιολόγησης που κάνουν. Αυτή η συζήτηση προφανώς θα συνεχιστεί μέχρι το Δεκέμβριο που θα γίνει το Συμβούλιο, εμείς θέλουμε να δούμε πρόοδο, νομίζω ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δει πρόοδο, το έχει ξεκάθαρα ζητήσει με διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να είναι σαφές ότι για να γίνουν βήματα προς τα μπρος θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός των κριτηρίων που έχουν τεθεί, με ομόφωνο τρόπο, από το Συμβούλιο. Φυσικά, η εκπλήρωση του κριτηρίου των σχέσεων καλής γειτονίας βρίσκονται στην κορυφή.

Πηγή: mfa.gr

Related posts:

Comments