Σημαντική ανακοίνωση από ΙΖ΄ ΕΠΚΑ - Προσεχώς δημιουργία Διαδικτυακού «Μουσείου» για τον Μ. Αλέξανδρο

Παρουσίαση σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο του «Εικονικού Μουσείου Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη»

Oλοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και η Ημερίδα για το Ανάκτορο των Αιγών, που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα στις 15-17 Νοεμβρίου και 18 Νοεμβρίου 2012, στο συνεδριακό κέντρο στη Σχολή του Αριστοτέλη, στην αρχαία Μίεζα.

Για τέσσερεις ημέρες, ο τόπος της Σχολής του Αριστοτέλη αποτέλεσε τον πιο πρόσφορο χώρο για την παρουσίαση των νέων δεδομένων από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στις πόλεις του ελληνιστικού κόσμου, αλλά και για την περιγραφή της διαχρονικής ακτινοβολίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που σε αυτόν τον τόπο έλαβε την εκπαίδευση η οποία καθόρισε τον ίδιο και τον κόσμο μετά από αυτόν. Οι καθηγητές, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές από όλον τον κόσμο, που παρουσίασαν το έργο και την έρευνά τους στις περιοχές της Μικράς Ασίας, της Συροπαλαιστίνης, της Αιγύπτου της Μεσοποταμίας, της Περσίας, της Βακτριανής κ.α. συμφώνησαν ότι στο Συνέδριο ακούστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, οι οποίες κατάφεραν -με την επιλογή των θεμάτων- να ανασυνθέσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουμε σήμερα για τον ελληνιστικό κόσμο.

Στο διαδικτυακό αυτό μουσείο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε επισκέπτης, από οποιοδήποτε σημείο της γης βρίσκεται, και θα περιηγείται στον κόσμο του μεγάλου στρατηλάτη, όπως αυτός δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε έως σήμερα. Κάθε πληροφορία που θα παρέχεται θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, οι χρήστες θα μπορούν να συζητούν πάνω σε σχετικά θέματα (forum) και οι επιστήμονες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνουν το κοινό για το έργο τους -ανασκαφικό ή γενικότερα ερευνητικό- μέσα από το μουσείο

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα του Συνεδρίου αποτελεί η διάθεση των συμμετεχόντων να συνεισφέρουν στη δημιουργία του «Εικονικού Μουσείου Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη», τόσο με την προσωπική τους συμβολή όσο και ως εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών κι ερευνητικών ιδρυμάτων, στα οποία εργάζονται.

Συγκεκριμένα, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο και τη δομή του Εικονικού Μουσείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εγχειρήματος, εμπλουτίζοντας τις θεματικές και θέτοντας στη διάθεση της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ το αμέσως επόμενο διάστημα τις επιστημονικές τους επισημάνσεις, καθώς το Εικονικό Μουσείο θα αποτελεί κοινό αγαθό που θα προβάλλει με τον πιο επιστημονικά έγκυρο τρόπο το έργο και την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιθυμία τους να γίνουν κοινωνοί αυτού του ψηφιακού πρωτοποριακού έργου, μεταφέροντας την πρόσκληση συνεργασίας στα πανεπιστημιακά, ερευνητικά και άλλα ιδρύματα, ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας με το Εικονικό Μουσείο και μέσω αυτού με όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η επιτυχία, μάλιστα, του Συνεδρίου είχε σαν συνέπεια οι σύνεδροι να εκφράσουν την ευχή-πρόταση το συνέδριο για τον ελληνιστικό κόσμο και τον Μεγαλέξανδρο να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα στον ίδιο τόπο, στη Σχολή του Αριστοτέλη, στην αρχαία Μίεζα.

Η Αγγελική Κοτταρίδη παρουσίασε το πρωτοποριακό εγχείρημα της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ: τη δημιουργία του «Εικονικού Μουσείου Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη». Στο διαδικτυακό αυτό μουσείο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε επισκέπτης, από οποιοδήποτε σημείο της γης βρίσκεται, και θα περιηγείται στον κόσμο του μεγάλου στρατηλάτη, όπως αυτός δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε έως σήμερα. Κάθε πληροφορία που θα παρέχεται θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, οι χρήστες θα μπορούν να συζητούν πάνω σε σχετικά θέματα (forum) και οι επιστήμονες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνουν το κοινό για το έργο τους -ανασκαφικό ή γενικότερα ερευνητικό- μέσα από το μουσείο. Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό μέρος του Εικονικού Μουσείου, τα παιδιά θα μαθαίνουν για τον Μέγα Αλέξανδρο μέσα από διαδραστικά παιχνίδια.

Η κ. Κοτταρίδη αναφέρθηκε εκτενώς στη δομή και στο περιεχόμενο του μουσείου, το οποίο θα αρθρώνεται σε επτά ενότητες. Η περιήγηση θα ξεκινά από τη Μακεδονία και τις ρίζες του Αλεξάνδρου, θα συνεχίζει με την παρουσίαση της προσωπικότητας, του έργου και του οράματος του Φιλίππου Β΄ και θα προχωράει στον ίδιο τον Αλέξανδρο. Η γέννηση, η εκπαίδευσή του από το μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη, τα πρώτα του κατορθώματα και η άνοδος στο θρόνο, μετά τη δολοφονία του πατέρα του, θα ακολουθούνται από την παρουσίαση της εντυπωσιακής εκστρατείας του στην Ανατολή, που ξεκίνησε από τις Αιγές και έμελλε να αλλάξει τον κόσμο για πάντα. Η στρατηγική του μεγαλοφυΐα, η πολιτική του διορατικότητα, το όραμα της Οικουμένης, αλλά και οι αντιδράσεις που αντιμετώπισε θα αποτελέσουν αντικείμενο της πέμπτης ενότητας, ενώ η έκτη ενότητα θα είναι αφιερωμένη στην εκτενή παρουσίαση της ελληνιστικής εποχής, με την ελληνιστική «κοινή» γλώσσα, την άνθηση των επιστημών και των τεχνών στις Βιβλιοθήκες και στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τις θρησκευτικές αναζητήσεις και τον τρόπο ζωής που ομοιάζει τόσο με τον σημερινό και επηρέασε την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης.

Η τελευταία ενότητα του μουσείου θα είναι αφιερωμένη στον μύθο του ήρωα που ο πρόωρος θάνατός του δεν ήταν το τέλος του: ο Μέγας Αλέξανδρος γίνεται θεός, περνάει στο θρύλο και πάνω του στηρίζεται ένας ολόκληρος κόσμος. Μια νέα εποχή αρχίζει. Η μορφή του δεν θα επηρεάσει μόνο την ελληνιστική εποχή και τα κράτη των Διαδόχων του, αλλά και τους Ρωμαίους Αυτοκράτορες, το Βυζάντιο, τους Άραβες, τη Δύση, το Ισλάμ και ολόκληρη τη νεώτερη εποχή. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και καλλιτεχνικής έμπνευσης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η Αγγελική Κοτταρίδη, «το μουσείο αυτό, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, μέσα από τη δημοκρατία του διαδικτύου, θα κάνει σε όλους προσιτούς τους κρυμμένους θησαυρούς, ξεπερνώντας στον κυβερνοχώρο τις συχνά ανυπέρβλητες για τον φυσικό κόσμο δυσκολίες πρόσβασης, καταδεικνύοντας έτσι το μεγαλείο του ανθρώπου και της ιδέας που αυτός έγινε σύμβολο και φορέας της, της οικουμενικότητας στην πιο εξελιγμένη, ανοιχτή και πανανθρώπινη εκδοχή της…».

Στη συνέχεια, ο δρ. Νικόλαος Βρανίκας παρουσίασε τη δομή του εικονικού μουσείου με βασικό σημείο αναφοράς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και τις δυνατές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο χρήστης. Στην παρουσίασή του προέβαλε τη δυνατότητα που προσφέρει η πλατφόρμα του εικονικού μουσείου στο χρήστη -γνώστη ή μη της τεχνολογίας και της αρχαιολογίας- για διάδραση στο πλαίσιο της εικονικής περιήγησης, συμβατής με τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική του τεκμηρίωση. Η δομή του ακολουθεί τα βασικά στάδια της ψηφιοποίησης και σέβεται την τεκμηριωμένη έρευνα του υλικού και άυλου πολιτισμού του κόσμου του Μ. Αλεξάνδρου. Ο στόχος του εικονικού μουσείου εστιάζεται στην πρόσβαση στην πληροφορία μέσω της γρήγορης περιήγησης στο χώρο και στο χρόνο, της ταξινομημένης πληροφόρησης και της μέθεξης του επισκέπτη, εγείροντας το ενδιαφέρον του για εξερεύνηση στον εικονικό χώρο, ενώ παράλληλα ανατροφοδοτεί με περισσότερες πληροφορίες την εικονική διαδρομή του.

Related posts:

Comments