Πόσες και ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»; H επίσημη απάντηση του ΥΠΕΞ

Απάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Τσιάρα σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΧΑ, Ηλία Παναγιώταρου

Εδώ και χρόνια το  History-Of-Macedonia.com έχει θέσει μια συγκεκριμένη ερώτηση προς το Ελληνικό Υπουργείο ΕξωτερικώνΠόσες και ποιές είναι οι χώρες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Επιμελώς από το ΥΠΕΞ κανείς ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με αυτήν την καίρια ερώτηση. Έτσι άφησαν στην ουσία τους Σκοπιανούς να προβάλουν έναν παραπλανητικό αριθμό χωρών.

Με λίγα λόγια, οι Σκοπιανοί έχοντας τα δικά τους συμφέροντα, δίνουν εδώ και χρόνια έναν αριθμό χωρών, οι οποίες υποτίθεται τους αναγνωρίζουν με την συνταγματική τους Ονομασία. Ποτέ όμως δεν δίνουν μια επίσημη λίστα με τα ονόματα αυτών των χωρών. Οι λόγοι ευνόητοι.

Οι αριθμοί που δίνει η άλλη πλευρά είναι σαφώς παραπλανητικοί. Χώρες που έχουν αναγνωρίσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με την εισδοχή της στα Ηνωμένα Έθνη υπό την προσωρινή ονομασία συνήψαν εκ των υστέρων διπλωματικές σχέσεις με τη «Μακεδονική Κυβέρνηση», χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Διαβάσαμε με χαρά  ένα σχετικό υποερώτημα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθήνας του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή,  Ηλία Παναγιώταρου προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εξωτερικών σχετικά με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας σε διπλωματικό και εμπορικό επίπεδο από το κράτος των Σκοπίων.

 

Πόσες και ποιες χώρες, πόσοι και ποιοι Οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»; Τι κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, για να αναχαιτίσει την επέλαση των Σκοπιανών στη διεθνή πολιτική και οικονομία;

Η απάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Τσιάρα πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Το ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων από τρίτες χώρες –και εδώ απαντώ στο δεύτερο ερώτημά σας- υπό τη συνταγματική τους ονομασία είναι πολύ πιο σύνθετο από τον απλουστευτικό χαρακτήρα που τους έχει προσδώσει η ηγεσία της γειτονικής χώρας, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους.

Οι αριθμοί που δίνει η άλλη πλευρά είναι σαφώς παραπλανητικοί. Χώρες που έχουν αναγνωρίσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με την εισδοχή της στα Ηνωμένα Έθνη υπό την προσωρινή ονομασία συνήψαν εκ των υστέρων διπλωματικές σχέσεις με τη «Μακεδονική Κυβέρνηση», χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στη συνταγματική ονομασία της χώρας. Υπάρχουν χώρες, που ενώ φέρονται να έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια υπό τη συνταγματική ονομασία, ανακοινώνουν εκ των υστέρων ότι θα χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία και στις διμερείς τους σχέσεις με αυτή τη χώρα. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι ακόμη και χώρες μακρινές από την Ελλάδα άλλαξαν τη θέση τους σε δεύτερο χρόνο. Αναφέρω τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή ακόμη και την Κένυα.

Αρκετά -συνήθως μικρά- κράτη αναγνωρίζουν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των δύο χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς καν να ενημερώνονται τα Υπουργεία Εξωτερικών τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ως προς το καθεστώς αναγνώρισης μέσω των αρχών μας που είναι διαπιστευμένες σε αυτές τις χώρες.

Οι σκοπιανές αρχές –το ξέρουμε πολύ καλά- χρησιμοποιούν και προβάλλουν όλα αυτά τα στοιχεία με τρόπο που να εξυπηρετεί προφανείς δικές τους σκοπιμότητες.

 

 

Παραθέτουμε ολόκληρη την με αριθμό 625/20-11-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθήνας του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή Ηλία Παναγιώταρου και την απάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών.

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Το 1993 ο κύριος Σαμαράς έριξε μία ολόκληρη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο όνομα της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας γιατί τότε θεωρούσε ότι τυχόν

συζητήσεις για το όνομα της Μακεδονίας για παράγωγο, για συνθετική ονομασία ή για οτιδήποτε άλλο ήταν μία προδοτική ενέργεια.

Είκοσι χρόνια αργότερα ο εν λόγω κύριος, ο τωρινός Πρωθυπουργός, έχει δώσει το «πράσινο φως» για να γίνουν συζητήσεις και έχει δώσει και την έγκρισή του ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση με τα Σκόπια στην οποία γεωγραφικός όρος, σύνθετη ονομασία ή άλλη διπλή ονομασία να είναι αποδεκτή. Βλέπουμε ότι είκοσι χρόνια τώρα, από το 1993 έως σήμερα, συνεχίζεται μία κατάσταση από το ελληνικό κράτος το οποίο από τη μία έχει αφήσει τους Σκοπιανούς στην κυριολεξία να αλωνίζουν ανά την υφήλιο και να εκμεταλλεύονται και να σφετερίζονται το όνομα «Μακεδονία» και από την άλλη να μην κάνει σχεδόν τίποτα. Να μην ξεχάσουμε ότι πάρα πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία αυτά τα είκοσι χρόνια και μάλιστα χώρες φιλικές –εντός ή εκτός εισαγωγικών- με την Ελλάδα. Τα Σκόπια έχουν αυτοανακηρυχθεί σε γνήσιους απογόνους των Μακεδόνων με το να χρησιμοποιούν όρους ή μάλλον αλλάζοντας ονομασίες όπως του αεροδρομίου τους που ονομάζεται πια «Μέγας Αλέξανδρος». Τεράστια αγάλματα κοσμούν την πρωτεύουσά τους. Χρησιμοποιούνται κιτς εκδηλώσεις εντός και εκτός, όπου υπάρχει σκοπιανή παροικία, σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευθούν οποιαδήποτε κατάσταση. Διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία». Εμπορικές εταιρείες, ελληνικές ή ξένες, χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία».

Εδώ έχω ένα ολόκληρο πακέτο με διαφόρων ειδών εταιρείες. Υπάρχουν εδώ προϊόντα που φτιάχνονται στα Σκόπια και ξεγελάνε ότι είναι ελληνικά, προϊόντα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα που αναφέρουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», διεθνείς εταιρείες, οργανισμοί κλπ που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», ελληνικά προϊόντα που αναγράφουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Μιλάμε για μεγάλη ξεφτίλα. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία». Έχουμε προϊόντα εισαγόμενα στην Ελλάδα που αναγράφουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και πολλά άλλα που μπορούμε να σας δείξουμε. Μπορούμε να σας φέρουμε κούτες ολόκληρες. Αυτά τα έχουμε βρει στην Ελλάδα, τα έχουμε βρει στα Σκόπια, τα έχουμε βρει στα Βαλκάνια και αλλού.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κύριος Ηλίας Παναγιώταρος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Βλέπουμε ότι το ελληνικό κράτος δεν αντιδρά καθόλου ή υπάρχει μία πολύ χαλαρή αντίδραση. Έχουμε και ένα εξωφρενικό περιστατικό που συνέβη. Όταν κάποιος Έλληνας τελωνειακός στους Ευζώνους πήγε να βγάλει το αυτοκόλλητο ΜΚ από ένα αυτοκίνητο κάποιου Σκοπιανού και τού έβγαλε λίγο το χρώμα -το έξυσε ή κάτι τέτοιο- έγινε διάβημα από το σκοπιανό Υπουργείο Εξωτερικών στο ελληνικό και με τη σειρά του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών –προϊστατο η κυρία Μπακογιάννη τότε- έστειλε εσωτερικό έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών για το πού υπάγονται οι τελωνειακοί και ο εν λόγω υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Μπορούμε να μάθουμε περαιτέρω λεπτομέρειες, αν θέλετε, για να δείτε την ξεφτίλα του νεοελληνικού κράτους.

Θα θέλαμε να μας πείτε τι κάνει η ελληνική πολιτεία γι’ αυτά τα ζητήματα.

Πόσες και ποιες χώρες, πόσοι και ποιοι Οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»; Τι κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, για να αναχαιτίσει την επέλαση των Σκοπιανών στη διεθνή πολιτική και οικονομία;

Δεύτερον, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, που να προβλέπει κυρώσεις σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας; Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος πολίτης -εκτός από τη Χρυσή Αυγή, που είναι ο μόνος αποτελεσματικός, απ’ ό,τι φαίνεται, και αποτρεπτικός παράγοντας για τους Σκοπιανούς- για να καταγγείλει την παράνομη χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγωγών του σε γεωγραφικό, φυλετικό ή γλωσσικό επίπεδο και στις συναλλαγές εν γένει;

Ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών):

Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, ευτυχώς στο ένα τέταρτο του χρόνου που είχατε, αναλύσατε και το κείμενο της ερώτησης που υποβάλατε προς εμάς, διότι διαφορετικά ο προηγούμενος χρόνος αναλώθηκε σε αναφορές προφανώς ενός άλλου κειμένου ερώτησης, που εγώ προσωπικά έτυχε να έχω την ευκαιρία να την απαντήσω στο συνάδελφό σας που κάθεται δίπλα, στον κ. Παππά, σε παρελθόντα χρόνο.

Ωστόσο, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς και με ιδιαίτερη ευαισθησία όλα τα θέματα που άπτονται του ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και εμείς πιστεύουμε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί πως έχει χαλαρώσει την επαγρύπνηση και τα αντανακλαστικά του απέναντι σε αυτό το σημαντικό εθνικό ζήτημα.

Προς ενημέρωσή σας, σας αναφέρω πως στον εμπορικό τομέα -μιας και το ένα από τα δύο ερωτήματα που θέσατε έχει συγκεκριμένη αναφορά- το καθεστώς εισαγωγών προϊόντων στη χώρα μας από τα Σκόπια διέπεται, πρώτον, από το Μνημόνιο Εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων», που υπεγράφη στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, δεύτερον, από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τρίτον, από το Πρωτόκολλο για ρύθμιση των τελωνειακών θεμάτων, που καταρτίστηκε κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο τελωνειακών διοικήσεων στις 20-10-1995.

Το Μνημόνιο Εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων» στο σημείο Κ΄ και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Β΄ ορίζει ότι σε περίπτωση εισαγωγής στην Ελλάδα προϊόντων προερχομένων από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα οποία φέρουν ως ονομασία προέλευσης άλλη απ’ αυτήν που αναγνωρίζει η χώρα μας, τότε ο εισαγωγέας υποχρεούται να επιθέσει σε αυτά τα προϊόντα αυτοκόλλητο με την προσωρινή ονομασία των Σκοπίων.

Με αυτόν τον τρόπο αφενός μεν καλύπτεται η μη αποδεκτή ονομασία πριν τον εκτελωνισμό των προϊόντων από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και αφετέρου καλύπτεται αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό και υποστηρίζουμε ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το συγκεκριμένο ζήτημα. Την αρμοδιότητα, ωστόσο, για την τήρηση των προβλεπομένων ρυθμίσεων, καθώς και την αντιμετώπιση των περιπτώσεων κατά τις οποίες εντοπίζονται –είναι αλήθεια αυτό που λέτε, στην αγορά κυκλοφορούν τα προϊόντα με μη αποδεκτή ονομασία- έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Το ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων από τρίτες χώρες –και εδώ απαντώ στο δεύτερο ερώτημά σας- υπό τη συνταγματική τους ονομασία είναι πολύ πιο σύνθετο από τον απλουστευτικό χαρακτήρα που τους έχει προσδώσει η ηγεσία της γειτονικής χώρας, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους.

Οι αριθμοί που δίνει η άλλη πλευρά είναι σαφώς παραπλανητικοί. Χώρες που έχουν αναγνωρίσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με την εισδοχή της στα Ηνωμένα Έθνη υπό την προσωρινή ονομασία συνήψαν εκ των υστέρων διπλωματικές σχέσεις με τη «Μακεδονική Κυβέρνηση», χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στη συνταγματική ονομασία της χώρας. Υπάρχουν χώρες, που ενώ φέρονται να έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια υπό τη συνταγματική ονομασία, ανακοινώνουν εκ των υστέρων ότι θα χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία και στις διμερείς τους σχέσεις με αυτή τη χώρα. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι ακόμη και χώρες μακρινές από την Ελλάδα άλλαξαν τη θέση τους σε δεύτερο χρόνο. Αναφέρω τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή ακόμη και την Κένυα.

Αρκετά -συνήθως μικρά- κράτη αναγνωρίζουν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των δύο χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς καν να ενημερώνονται τα Υπουργεία Εξωτερικών τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ως προς το καθεστώς αναγνώρισης μέσω των αρχών μας που είναι διαπιστευμένες σε αυτές τις χώρες.

Οι σκοπιανές αρχές –το ξέρουμε πολύ καλά- χρησιμοποιούν και προβάλλουν όλα αυτά τα στοιχεία με τρόπο που να εξυπηρετεί προφανείς δικές τους σκοπιμότητες.

Τέλος, στο σύνολο των Διεθνών Οργανισμών που υπάγονται στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών ακολουθείται η πρακτική χορήγηση της προσωρινής ονομασίας της γείτονος σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ΟΗΕ. Στις σπάνιες περιπτώσεις που έχουν υπάρξει ή υπάρχουν στο πλαίσιο των Οργανισμών αυτών αναφορές στη γείτονα χώρα υπό τη μη αποδεκτή από την Ελλάδα ονομασία αυτές διορθώνονται άμεσα μετά από δική μας παρέμβαση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλει διαρκείς προσπάθειες με προληπτικά διαβήματα προς τις χώρες που δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη γείτονα με το συνταγματικό όνομα της πρώην

Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ώστε βεβαίως αν μπορέσουμε να αποτρέψουμε και το ενδεχόμενο αυτό.

Τέλος, για τα κράτη – υπάρχουν και τέτοια κράτη- που έχουν ήδη αναγνωρίσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη συνταγματική ονομασία οι προσπάθειες μας αποσκοπούν στη δέσμευση τους να υιοθετήσουν την ονομασία που θα προκύψει από τις υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Σκόπια.

Τμήμα Ειδήσεων – History-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments