Κόλαφος για τα Σκόπια η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων

Οι συνθήκες στις Σκοπιανές φυλακές έχουν γίνει χειρότερες και οι κρατούμενοι εκτίουν τις ποινές τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Αυτό είναι μέρος της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων που τον Νοέμβριο 2011 επισκέφτηκε τις φυλακές στο Ιντρίζοβο, Σούτκα, Τέτοβο και Βέλες.

Οι επισκέψεις της ΕΠΒ (CPT) το 2011 κυρίως επικεντρώθηκαν στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές στο Ιντρίζοβο.Ο συγκεκριμένος χώρος κράτησης είχε γίνει αντικείμενο πολλών συστάσεων σε προηγούμενες εκθέσεις.

Οι συνθήκες στις Σκοπιανές φυλακές έχουν γίνει χειρότερες και οι κρατούμενοι εκτίουν τις ποινές τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η πρακτική κάποιων σωφρονιστικών υπαλλήλων να ασκούν βία εναντίον των κρατουμένων παρέμεινε, η βία/εκφοβισμός ανάμεσα στους κρατούμενους παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα και η μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων εξακολουθεί να κρατείται κάτω από καθόλου ικανοποιητικές συνθήκες.

Η έκθεση τονίζει ότι δραστικές αλλαγές απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των πολύ σοβαρών ελλείψεων και προτείνει στις κρατικές αρχές να προσεγγίσουν πιο εποικοδομητικά τα προβλήματα μέσα στις φυλακές.

Αναφορικά με τους κρατούμενους στις φυλακές των Σκοπίων και του Τέτοβο, η έκθεση επαναλαμβάνει τις συστάσεις της επιτροπής εδώ και χρόνια για να διασφαλίσει ότι όλοι οι κρατούμενοι που μοιράζονται κελιά με άλλα άτομα, θα έχουν τουλάχιστον 4m² χώρου και ότι οι υλικές συνθήκες θα καλυτερρεύσουν. Επικρίνει το καθεστώς για προφυλακισμούς οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα κρατούμενοι να μένουν κλεισμένοι σε κελιά για 23 ώρες την ημέρα. Η ΕΠΒ κάνει επίσης ειδικές συστάσεις για την μεταχείριση ανηλίκων στην φυλακή των Σκοπίων και στο ” Σωφρονιστικό Μορφωτικό Ινστιτούτο” στο Τέτοβο.

Oλόκληρη η έκθεση γραμμένη στην Αγγλική γλώσσα εδώ.

Τμήμα ειδήσεων - Ηistory-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments