Καταδικαστική Ανακοίνωση για τα χτεσινά γεγονότα στα Σκόπια από το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στην πΓΔΜ

Για Επίθεση στις Συνταγματικές Διατάξεις της πΓΔΜ, κάνει λόγο το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στην πΓΔΜ, μετά τα αίσχη που συνέβησαν χθες στα Σκόπια εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Η επιτροπή καταδικάζει την χρήση βίας και απειλών και κάνει αναφορά σε τραυματισμούς πολιτών. Σε μερικές περιπτώσεις η Σκοπιανή αστυνομία χρησιμοποίησε βία εναντίον πολιτών ενώ τονίζει πως 2 Σκοπιανοί πολίτες επιλεκτικά συνελήφθησαν και αχρείαστα μέτρα πάρθηκαν εναντίον τους.

Η ανακοίνωση αναφέρει όσα έγιναν εντός κοινοβουλίου, όπου μέλη της επιτροπής στάθηκαν αυτόπτες μάρτυρες μπροστά σε βουλευτές (της αντιπολίτευσης) που έκλαιγαν και είχαν σκιστεί τα ρούχα τους. Ένας βουλευτής ήταν αναίσθητος, ενώ άλλοι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως δεν επετράπει σε μέλη της επιτροπής μαζί με δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία.

Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο αυτές οι πρωτοφανείς και ντροπιαστικές ενέργειες αποτελούν μια επίθεση  στις Συνταγματικές Διατάξεις της πΓΔΜ.  Η ανακοίνωση κάνει λόγο για τις δηλώσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αναφέρουν ό,τι ειδικές μονάδες της αστυνομίας τους πέταξαν  βίαια έξω από το κοινοβούλιο.

Η επιτροπή κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αντισυνταγματική ενέργεια του προέδρου της Σκοπιανής βουλής να δώσει διαταγή να…πεταχτούν έξω από το κοινοβούλιο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Όπως επισημαίνει μπορεί να δώσει τέτοια διαταγή μόνο για έναν βουλευτή και μετά από προειδοποίηση. Όχι όμως για ολόκληρο γκρουπ.

Tμήμα Ειδήσεων – History-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments
Κωνσταντίνος says:

Από http://www.ihf-hr.org/
The IHF is a unique community of 46 human rights NGOs in the OSCE region, working together internationally to insist on compliance with human rights standards.

NGO = MKO

Από την Βικιπαίδεια:

«Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, συντομογραφικά ΕΠΣΕ, αποτελεί ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ). Πρόκειται για το ελληνικό τμήμα τής Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,[1] η οποία έχει ως σκοπό την υποστήριξη και τη δημοσιοποίηση των αρχών της τελικής πράξης της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που υπογράφτηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Αύγουστο του 1975, γνωστές και ως «Συμφωνίες του Ελσίνκι» .[2]

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1993 και δηλωμένος σκοπός της είναι “να παρακολουθεί, να δημοσιοποιεί, να ασκεί πίεση και να παρεμβαίνει για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και διακρίσεων στην Ελλάδα, και, περιστασιακά, στα Βαλκάνια”. Επίσης, παρακολουθεί συντονισμένα τα ελληνικά και βαλκανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όσον αφορά ρατσιστικά, μισαλλόδοξα ή εθνικιστικά στερεότυπα μίσους. Το έργο της περιλαμβάνει, σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ, τη δημοσίευση δελτίων τύπου, αναλυτικών ετήσιων εκθέσεων, εναλλακτικών εκθέσεων προς τις Επιτροπές Εμπειρογνώμων για τις Συμβάσεις του ΟΗΕ, όπως επίσης εξειδικευμένες εκθέσεις αναφορικά με εθνοτικές ή εθνικές, εθνογλωσσικές, θρησκευτικές και μεταναστευτικές κοινότητες που υφίστανται στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.»

ΜΚΟ λοιπόν είναι το «Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» και όχι κάποια κρατική υπηρεσία (αυτό για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε). Πιθανότατα ίσως και να πληρώνεται από εμάς, μέσω κρυφών ή φανερών κονδυλίων… Ο ρόλος των ΜΚΟ είναι από χρόνια γνωστός, τόσο ποιοι τις δημιούργησαν, όσο και για το ποιοι τις χρηματοδοτούν και που αποσκοπούν. Απλώς να θυμίσω ότι ο «πολύς» αλλά ανθέλληνας κ. Νίκος Δήμου έχει σχέσεις με το Παρατηρητήριο (ίσως κάποια στιγμή να ήνατ και ο επικαφαλής)…

Τί έχουμε λοιπόν εδώ; Μία ΜΚΟ (αυτόκλητοι σωτήρες;) που παρεμβαίνει στα εσωτερικά ενός «κυρίαρχου» κράτους για να «επισημάνει (στον πρόεδρο της Σκοπιανής βουλής) ότι μπορεί να δώσει τέτοια διαταγή (απομάκρυνσης από τη Βουλή), μόνο για έναν βουλευτή και μετά από προειδοποίηση. Όχι όμως για ολόκληρο γκρουπ.»

Το ζήτημα δεν είναι αν το κράτος έχει ή όχι δίκιο, αν έγινε ή όχι κάτι κακό. Το ζήτημα είναι ότι με πρόφαση την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γίνεται κάτι χειρότερο : η κατάληση της κυριαρχίας ενός κράτους. Και πριν βιαστείτε να μου πείτε ότι πρόκειται για τα Σκόπια, να υπενθυμίσω ότι στο στόχαστρο τέτοιων «παρατηρητηρίων» έχει βρεθεί και η χώρα μας!!! πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί και στο μέλλον…

Αν σας ενδιαφέρουν κάποιες σκέψεις επί του θέματος : Τα ανθρώπινα δικαιώματα ως κανονιοφόροι -- http://taxalia.blogspot.com/2012/08/blog-post_2897.html

Λίγα ακόμα (αλλά ενδεικτικά) για το «παρατηρητήριο» : Στα σταυροδρόμια της κατασκοπείας: Παρατηρητήριο του Ελσίνκι -- http://www.resaltomag.gr/39.mag