Μακεδονικό και Παρασκήνιο – 11

– Στο προηγούμενο Μακεδονικό και Παρασκήνιο είχαμε αποκαλύψει την αρχική πηγή της φήμης περί “Δημοκρατίας του Βαρδάρη” (βλέπε Καθημερινή). Παρατηρούμε ωστόσο, ορισμένα Ελληνικά ΜΜΕ να επιμένουν στην.. Βαρδαρολογία.

Λόγου χάρη, διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία:

Την ίδια ώρα περίεργες «διαρροές», οι οποίες κλονίζουν το μέχρι τώρα σκηνικό που έχει διαμορφώσει η αδιάλλακτη στάση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, διακινούνται στην ΠΓΔΜ σχετικά με την ονομασία της χώρας με επίκεντρο τη λέξη «Βαρδάρης».

Στα Σκόπια εμφανίστηκε η εκδοχή της «Δημοκρατίας του Βαρδάρη» από κρατικά ελεγχόμενο μέσο ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

[..]

Η Αθήνα πάντως αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό κάθε τέτοιου είδους πληροφορία,..

Oι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το ζήτημα της Ονομασίας, καλό θα είναι βέβαια να ελέγχουν περισσότερο την ορθότητα των ισχυρισμών τους.

Επίσης, η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύεται όρο «για όλες τις χρήσεις» (erga omnes), δηλαδή όποια ονομασία και αν συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται και στους διεθνείς οργανισμούς και για όλους τους σκοπούς. (Real)

ακόμα και Έλληνες πολιτικοί επιμένουν να διαφημίζουν πως χρειάζονται επειγόντως… μαθήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα. Είναι κραυγαλέο να βάζουμε το ζήτημα με την ταυτότητα των Μακεδόνων αντιθετικά: δηλαδή, οι άλλοι και εμείς. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η θέση – πρέπει να – είναι,  εμείς (είμαστε οι Μακεδόνες), η αντίθεση οι άλλοι.

ξαλλοι είναι στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Ιγκόρ Ιβανόφσκι. Ο Σκοπιανός βουλευτής μετέβη με δικά του έξοδα στο συμβούλιο της Ευρώπης. Εκεί ενημέρωσε όλους τους Ευρωπαίους βουλευτές για τα αίσχη της  24ης Δεκεμβρίου που συνέβησαν στο Σκοπιανό κοινοβούλιο. Οι τοποθετήσεις του Ιβανόφσκι εξαγρίωσαν τον βουλευτή του VMRO Νικολόφσκι. Ο τελευταίος έσπευσε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για την χώρα του και κατηγόρησε τον συμπατριώτη του ό,τι προσφέρει “πολύτιμη βοήθεια στην Ελλάδα”.

Η ζημιά βέβαια για το καθεστώς Γκρούεφσκι είχε ήδη γίνει. Το VMRO έβγαλε ανακοίνωση και χαρακτήρισε την ομιλία Ιβανόφσκι ως “μη σοβαρή” και ως “δυσφήμιση της πατρίδας του“. Από την πλευρά του ο Μιλόσοσκι αρκέστηκε να παρατηρήσει πως το συμβάν ωφελεί μόνο την Ελλάδα.

– Σοβαρές κατηγορίες για αλλοίωση μελλοντικού εκλογικού αποτελέσματος δημοσίεψε η Αλβανική εφημερίδα Koha. Αλβανοί δημοσιογράφοι ανακάλυψαν πως κρατικοί φορείς των Σκοπίων στο Κίτσεβο πολιτογραφούν εν μια νυχτί Σκοπιανούς μειονοτικούς από την Αλβανία. Ο λόγος προφανής. Σε μια περιοχή όπου το Αλβανικό στοιχείο κυριαρχεί, κάποιοι φαίνεται ό,τι επιθυμούν να αλλάξουν εκλογικά τις αναλογίες.

– Οι παραποιήσεις δηλώσεων καλά κρατούν στα Σκόπια. Σοβαρό θέμα προέκυψε τελευταία με την παραποίηση δηλώσεων του Philip Reeker από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ. Σκοπιανός δημοσιογράφος του ΜΙΑ ψευδώς ισχυρίστηκε πως η δήλωση δυσαρέσκιας του Reeker για συγκεκριμένους “Βαλκάνιους πολιτικούς” απευθυνόταν στον ηγέτη της Σκοπιανής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσρβενκόφσκι. Ο Reeker όμως με πρόσθετη δήλωση στον Ιστότοπο libertas επισήμανε πως αναφερόταν σε ηγέτες που βρίσκονται στην εξουσία εκθέτοντας έτσι, τόσο τον Σκοπιανό δημοσιογράφο, όσο και το ΜΙΑ.

– Η κατρακύλα των σκοπιανών ΜΜΕ δεν περιορίζεται εκεί. Στην πρόσφατη αντιεπικοινωνιακή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα σε Σκοπιανό δημοσιογράφο, του είχε αποδοθεί παραπλανητικά μια φράση από μερίδα των Σκοπιανών ΜΜΕ . Σύμφωνα με τους Σκοπιανούς, ο Τσίπρας πήγε στο τέλος να “αποκαλέσει τα Σκόπια ως Μακε…” και έπειτα το μάζεψε. Για να είμαστε δίκαιοι, ο Τσίπρας ακούγεται να κάνει στιγμιαία μια παύση, μένοντας ελάχιστα στο αναμάσημα του “decides“. Δεν λέει τίποτα που να αρχίζει από “Mace…“. Οι Σκοπιανοί, γνωστοί για την εμμονή τους να παραποιούν δηλώσεις, απλά ψεύδονται.

– Από εκεί και πέρα με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα, ας τονίσουμε για μια ακόμα φορά το προφανές.  Δυστυχώς, ακόμα και Έλληνες πολιτικοί επιμένουν να διαφημίζουν πως χρειάζονται επειγόντως… μαθήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα. Είναι κραυγαλέο να βάζουμε το ζήτημα με την ταυτότητα των Μακεδόνων αντιθετικά: δηλαδή, οι άλλοι και εμείς. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η θέση – πρέπει να – είναι,  εμείς (είμαστε οι Μακεδόνες), η αντίθεση οι άλλοι.

– Μάθαμε οτι ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας διαμαρτυρήθηκε έντονα στα  Τίρανα για την ανάκληση  άδειας της Τσεχικής εταιρίας ενέργειας CEZ. Ως γνωστόν οι Τσέχοι είχαν αναλάβει την διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Αλβανία. Όμως η Αλβανική κυβέρνηση διέκοψε την συνεργασία δίνοντας την εξήγηση ότι η Τσεχική εταιρία “δεν τήρησε τη σύμβαση με την κυβέρνηση της Αλβανίας“.  Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας απείλησε να αντιταχθεί στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (hints για βέτο). Πως αλλάζουν οι καιροί!! Η Τσεχία η οποία κατέκρινε σφοδρα την Ελλάδα ό,τι δεν εχει δικαίωμα να “μπλοκάρει” την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, τώρα στην περίπτωση της Αλβανίας έκανε γαργάρα το “κοινό Ευρωπαϊκό συμφέρον“.

Τμήμα Ειδήσεων – History-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments