Μακεδονικό και Παρασκήνιο 15

- Oι “επισκέψεις στο εξωτερικό για βελτίωση της εικόνας μας” που προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι ό,τι κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το λεγόμενο «Transatlantic Foreign Ministerial Dinner» προς τιμή του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών John Kerry. Συμμετείχαν εκτός του τιμώμενου προσώπου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, o Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι της ΕΕ, καθώς και οι υπουργοί εξωτερικών της πΓΔΜ και Ελβετίας.

- Μάταια ψάχναμε στην αναμνηστική φωτογραφία, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή που ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν πανταχού παρών και ο αντίστοιχος Σκοπιανός «κυνηγούσε» ένα προς ένα τους υπουργούς Εξωτερικών των άλλων χωρών για να εξηγήσει τις θέσεις της χώρας του στο ζήτημα της ονομασίας, ο Αβραμόπουλος μάθαμε ήταν κάπου στον Καναδά. Με ελεύθερο λοιπόν το…πεδίο, ο Πόποφσκι δεν έχασε την ευκαιρία να προσεγγίσει ακόμα και τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Βλέπετε στην Ελληνική εξωτερική πολιτική, τα παθήματα των προηγούμενων ετών δεν στάθηκαν αρκετά για να αποτελέσουν πολύτιμο δίδαγμα σε κάποιους.

- Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση όταν τρώμε την μιά σφαλιάρα μετά την άλλη. Λόγου χάρη πρόσφατα είχαμε την έκδοση μιας έκθεσης από την αρμόδια επιτροπή σχετικά με την ΕΕ της Βρετανικής βουλής των λόρδων, με τίτλο “The Future of EU Enlargement”. Στα συμπεράσματα διαβάσαμε πως πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας με τα Σκόπια. Βρετανοί διπλωμάτες - και όχι μόνο - δεν σταματάνε τα δυσμενή σχόλια για την χώρα μας αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Επόμενο άλλωστε είναι, εφόσον ουσιαστικά Ελληνική παρουσία δεν υπάρχει.

- Η πίεση προς την Ελλάδα είναι αναμενόμενη πλέον. Μετά και την απόφαση της σκοπιανής αντιπολίτευσης να πάρει τελικά μέρος στις τοπικές εκλογές, αποτέλεσμα της ορατής απειλής από Φούλε για πλήρη διακοπή σχέσεων ΕΕ - Σκοπίων, αναμένεται να συνταχθεί μια ευνοϊκή έκθεση για τα Σκόπια τον επόμενο μήνα. Το δίδυμο Φούλε/Χάουιτ, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να πάρουν τα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναμένεται να επικαλεστεί ως δικαιολογία και τα τεράστια προβλήματα μεταξύ Σλάβων και Αλβανών στην γειτονική χώρα.

- Παρασκηνιακά σύμφωνα με τον Σωτήρη Σιδέρη από τα Επίκαιρα, συζητείται πολύ εκ μέρους των ΗΠΑ και ΟΗΕ, η υιοθέτηση της διπλής ονομασίας. Όχι όμως όπως τη ζητά η πΓΔΜ, αλλά ούτε και όπως την την θέλει η Ελλάδα. ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ προτείνουν μια μια διεθνή ονομασία που θα είναι σύνθετη, πιθανόν με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν έχουν πρόβλημα όμως να παραμείνει και η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που μπορεί όμως να ισχύει όχι μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τις στενές διμερείς σχέσεις της πΓΔΜ με άλλες χώρες. Η Ελλάδα φυσικά απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο καθότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει μια ονομασία, η συνταγματική.

- Στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα αποφασίσουν ποτέ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαμαρτυρηθούν στην FIBA για τα αίσχη που γίνονται εις βάρος Ελληνικών ομάδων, όταν αυτές παίζουν στα Σκόπια; Τις προάλλες, η Καβάλα έπαιξε με αντίπαλο την τοπική ομάδα από το Κουμάνοβο. Το τι γινόταν εν μέρει στο γήπεδο μπορείτε να το θαυμάσετε στο σχετικό βίντεο.

 

History-Of-Macedonia.com

 

Related posts:

Comments