Οι Σκοπιανοί έχουν ανεγείρει μνημείο με τον Αριστοτέλη να διδάσκει τον Μ. Αλέξανδρο… Σλαβικά!!!

Φωτογραφίες από Razvigor

Συνεχίζεται ο τραγέλαφος στα Σκόπια. Στην βάση μνημείου υπάρχει ανάγλυφη παράσταση με τον Αριστοτέλη να διδάσκει τον Μ. Αλέξανδρο  κρατώντας πάπυρο γραμμένο σε.. Σλαβικά.

Στα πλαίσια του σχεδίου «Σκόπια 2014», είχαμε την ανέγερση 4 μνημείων με λιοντάρια πάνω σε μια γέφυρα των Σκοπίων στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη.

Στην βάση του ενός λιονταριού, προσέξαμε μια ανάγλυφη παράσταση όπου απεικονίζεται ο φιλόσοφος Αριστοτέλης να διδάσκει, τον νεαρό τότε, Αλέξανδρο.

Οι Σκοπιανοί παριστάνουν τον Αριστοτέλη  να κρατάει έναν πάπυρο, γραμμένο στα… Σλαβικά. Πάνω του είναι χαραγμένη η φράση, “ΔEMO КРАТИYАТА Е ОСНОVA НА СΛОBOΔATA

Ακόμα και η μετάφραση της επιγραφής, (σσ. “Η δημοκρατία είναι το θεμέλιο της ελευθερίας“) προκαλεί άφθονο γέλιο. Ειδικά αν αναλογιστούμε το προφανές. Ο Αριστοτέλης υποστήριζε οι βάρβαροι είναι «φύσει» δούλοι και συμβούλευε τον Αλέξανδρο «να συμπεριφέρεται στους Έλληνες σαν ηγεμόνας, ενώ στους βάρβαρους σαν αφέντης”.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι για τον Αριστοτέλη («Πολιτικά» Γ, 14, 32) το Ελληνικό Γένος ενωμένο έχει τη δύναμη να εξουσιάσει τους πάντες.

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, η  παράσταση περιλαμβάνει και το οκτάκτινο σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας ανάμεσα σε 2 κίονες.

Η ύπαρξη του εξοργιστικού αυτού μνημείου γεννάει για μιά ακόμα φορά ερωτήματα. Το Ελληνικό ΥΠΕΞ τόσα χρόνια μπήκε καν στον κόπο να ελέγξει μέσω του Γραφείου Συνδέσμου του στα Σκόπια, όλα τα μνημεία που ανεγέρθηκαν στα Σκόπια στο πλαίσιο του “Σκόπια 2014”;

H ερώτηση φυσικά είναι ρητορική, καθότι όλοι γνωρίζουμε την απάντηση.

 

Το ίδιο άγαλμα από την μπροστινή πλευρά.

Τμήμα Ειδήσεων – History-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments
Dimitris D. says:

Οτι να ναι το παραπανω σχολιο. Ισα ισα που γι αυτες τις γελοιοτητες θα πρεπε να ενημερωθουν οι παντες εκει εξω. Που μυαλο ομως….

Yiorgos says:

Προσοχη !!! δεν τους ακολουθουμε στην γελοιοτητα….τα καταφερνουν μονοι τους…
Δεν χρειαζονται απαντησεις ουτε το ΥΠΕΞ να τρεχει να ‘ξεκατινιαζεται’ καθε φορα που οι ανθρωποι εκει αποφασιζουν να γελοιοποιουνται…….. Το θεμα με αυτους δεν εχει πλεον καμια σοβαροτητα …αφηστε τους ….δουλευουν για την αληθεια….