ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ – Βήματα … των Σκοπίων « βλέπει » ο επίτροπος

ΣE ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ προσπάθεια να βγει « καθαρή» η ΠΓΔΜ, σε σχέση  τόσο με την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων αλλά και στο θέμα των σχέσεων καλής γειτονίας , έχει μετατραπεί η διαδικασία της Ενδιάμεσης Έκθεσης που δημοσιοποίησε ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στ. Φούλε.

Ο επίτροπος , που δεν κρύβει τα φιλοσκοπιανά αισθήματά του, στην έκθεση την οποία θα συζητήσουν οι 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα ανακαλύπτει « πρόοδο» σε όλα τα ζητήματα που αφοορούν την ΠΓΔΜ και προσπαθεί να αλλοιώσει την εικόνα , κάνοντας λόγο για « νέο μομέντουμ » στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς.

Η έκθεση του κ. Φούλε αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα για την αποδοχή των προτάσεων του κ. Νίμιτς , οι οποίες απέχουν από τις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Φούλε από καιρό μεθοδεύει τρόπο παράκαμψης της ελληνικής στάσης , ελπίζοντας ότι θα κατορθώσει να επιβάλει μια φόρμουλα με ονομασία που θα αντικαταστήσει προσωρινά το FYROM  και θα υποχρεώσει την Ελλάδα να δεχθεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Μεροληψία

Ενδεικτικό της μεροληψίας του κ.Φούλε είναι ότι σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση στην ΠΓΔΜ , παρά το γεγονός της εσωτερικής σύγκρουσης με αποκορύφωμα τις δημοτικές εκλογές, την αντιπαράθεση με το αλβανικό στοιχείο , αλλά και με τις καταγγελίες για φίμωση του Τύπου , ο επίτροπος έκρινε ότι « έχει υπάρξει πρόοδος».

Αναφορικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα , ο κ.Φούλε διαπιστώνει μόνο…θετικά βήματα, ενώ σπεύδει να καταγράψει ότι η νέα πρόταση του κ. Νίμιτς δημιουργεί « νέο μομέντουμ» στηριζόμενος φυσικά όχι στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών, αλλά σε μια δήλωση του κ. Νίμιτς : « Ελπίζω ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για σοβαρές συνομιλίες και πιθανόν για λύση…».

Ο κ.Φούλε δεν εξάντλησε την «εύνοιά» του στα Σκόπια, καθώς ιδιαίτερα θετικές ήταν οι αναφορές του για την Τουρκία, τασσόμενος στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Για το Κυπριακό , ο κ. Φούλε ζήτησε να μην υπάρχουν… « ταμπού» στην αναζήτηση λύσης , ανακαλύπτοντας και εδώ « θετικό περιβάλλον».

 Νίκος Μελέτης 

ΕΘΝΟΣ 

 

Related posts:

Comments