Μακεδονικό και Παρασκήνιο – 16

– Διαρροή από κύκλους της ΕΕ σε δημοσιογράφους δημιουργεί νέα δεδομένα στο ζήτημα της ονομασίας. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το όνομα “Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας” θα χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Μετά από αυτό, θα γίνει δημοψήφισμα στα Σκόπια, όπου οι Σκοπιανοί θα κληθούν να αποφασίσουν για δύο ζητήματα: Eάν επιθυμούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αλλάξουν το όνομα σε “Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας“.

– Επιπροσθέτως τα Σκόπια θα πρέπει να κάνουν την ακόλουθη τροποποίηση στο Σύνταγμα τους, “Aπό την ημέρα που η χώρα ενταχθεί στην ΕΕ, το διεθνές όνομα της χώρας θα είναι “Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας” και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις γλώσσες – εκτός από τις επίσημες γλώσσες της χώρας“. Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για επιθυμία της Αθήνας, ο γεωγραφικός προσδιορισμός να μετατοπιστεί πριν την λέξη Μακεδονία και το τελικό όνομα να είναι “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας“. Αθήνα και Σκόπια αναμένεται να απαντήσουν επίσημα μέσα στις επόμενες ημέρες και να φτάσουν σε τελική συμφωνία μέχρι τα μέσα Μαϊου.  Η παραπάνω φόρμουλα φαίνεται να βασίζεται σε παλαιότερη πρόταση του Gerald Knauss, η οποία  είχε υιοθετηθεί εξαρχής από αρκετούς κύκλους στην ΕΕ. Το αν η εσκεμμένη διαρροή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή είχε τον σκοπό “σφυγμομέτρησης” από την ΕΕ, απομένει να το δούμε.

– Νέα δεδομένα όμως δημιουργεί και η διαφαινόμενη Συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου. Μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί ό,τι ένα τέτοιο φλέγον ζήτημα για τα Βαλκάνια λύθηκε μέσω της διπλωματικής οδού. Η συμφωνία  Βελιγραδίου – Πρίστινας αναμένεται να αυξήσει την πίεση σε Αθήνα και Σκόπια από τον διεθνή παράγοντα – ειδικά την ΕΕ – για την επίλυση του ζητήματος της Ονομασίας.  Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην τελική έκβαση σχετικά με το στάτους των Σέρβων στο Βόρειο Κόσοβο. Και αυτό γιατί αναμένεται να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο δεδικασμένο, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν μελλοντικά οι Αλβανοί στα Σκόπια και όχι μόνο.

HOWITT_FULE

– “To πρόβλημα των Σκοπίων βρίσκεται στην ίδια την χώρα και έχει να κάνει με ένα πρόσωπο στο VMRO-DPMNE. Αυτός είναι ο λόγος που τα Σκόπια δεν λαμβάνουν ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εδώ και δύο χρόνια“, δήλωσε πριν λίγες ημέρες στο Στρασβούργο ο Σλοβένος Ευρωβουλευτής, Jelko Kacin. O Kacin είναι ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Σερβία.

– Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει ο φιλοσκοπιανός Richard Howitt. Αν και έχει οριστεί εισηγητής της Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην πΓΔΜ, συχνά πυκνά ονομάζει τα Σκόπια, σκέτο  Μακεδονία. Και ας αναγνωρίζει η ΕΕ την χώρα αυτή ως πΓΔΜ και όχι ως Μακεδονία. Πριν λίγες ημέρες σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο Howitt φαίνεται ό,τι θεώρησε προσβλητικό για τα Σκόπια ένα tweet του Στέφαν Φούλε, στο οποίο ονόμαζε την χώρα τους με το διεθνές της όνομα, FYROM. Έσπευσε λοιπόν να το…αλλάξει σε σκέτο Μακεδονία. Ακόμα και οι Έλληνες συνάδελφοι του Howitt εκεί στο Στρασβούργο φαίνεται ό,τι έχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν. Θυμούνται το ζήτημα μόνο όταν είναι να “σπρώξουν” προς τα Ελληνικά ΜΜΕ τις… ομηρικές μάχες που υποτίθεται ό,τι δίνουν για τα εθνικά θέματα.

– Συνεχίζουν τα Βουλγαρικά ΜΜΕ να σφυροκοπούν το Σκοπιανό υπουργείο εξωτερικών για την γκάφα ολκής με το έγγραφο-φωτιά.  Σε συνέντευξη του στο Βουλγαρικό BNR, o Σκοπιανός  υπουργός εξωτερικών, Nikola Poposki, ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση, όταν ρωτήθηκε από τον Βούλγαρο δημοσιογράφο για την ύπαρξη του εγγράφου. Προτίμησε να παραστήσει τον ανήξερο με όχι και τόσο κομψό τρόπο. Αντίθετα στην Ελλάδα, τα Ελληνικά ΜΜΕ προτίμησαν να θάψουν την είδηση. Ως γνωστόν κάθε χώρα, εκτός από τους πολιτικούς έχει και τους δημοσιογράφους που της αξίζουν.

– Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε το “άδειασμα” της Σκοπιανής κυβέρνησης από Ανώτατο Δικαστικό των Σκοπίων. Ο τελευταίος  δημόσια αποκάλυψε πολιτική παρέμβαση στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Ως γνωστόν με μια απόφαση-σκάνδαλο Σκοπιανού δικαστηρίου, διατάχθηκε η επανάληψη των εκλογών σε καίριους δήμους όπου το κυβερνών κόμμα είχε ηττηθεί. Ο δικαστικός κατήγγειλε την πολιτική σκοπιμότητα και παραιτήθηκε, ενώ τόνισε πως δεν επιθυμεί να αποτελεί μέρος  τέτοιας σκανδαλώδους απόφασης. Οι εκλογές σε αυτούς τους δήμους επαναλήφθηκαν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης κέρδισαν με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά από πριν. Tι ακριβώς έγινε, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

– Τέλος, ακόμα ένα βήμα έκαναν τα Σκόπια προς στην καθιέρωση ενός μοναδικού ρεκόρ. Να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη χωρίς καθόλου αντιπολιτευτικά ΜΜΕ μετά από το κλείσιμο των FOKUS και Gragjanski.

Τμήμα Ειδήσεων | History-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments