Σκόπια: Πρόβλημα από τη μετανάστευση

ΤΟ 11% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1998 - 2011

Vardarska Banovina

Μεγάλη αίσθηση στα Σκόπια έχουν προκαλέσει τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία περίπου 230.000 κάτοικοι της ΠΓΔΜ ή το 11% του πληθυσμού, εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη χρονική περίοδο 1998 – 2011.

Κοινωνιολόγοι ανέφεραν ότι η εγκατάλειψη της χώρας από το 11% του πληθυσμού της οφείλεται κυρίως στη δεινή οικονομική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην ΠΓΔΜ τα τελευταία 15 χρόνια και στην πεποίθηση που επικρατεί ότι η «στασιμότητα» αυτή θα συνεχιστεί όλα τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, εικάζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που μεταναστεύει είναι νέοι, οι οποίοι είτε δεν μπορούν να βρουν εργασία στην ΠΓΔΜ και να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση, είτε φεύγουν επειδή δεν υπάρχουν ευκαιρίες για να αναδειχθούν.

Ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ», σημειώνει ότι η «φυγή των νέων έχει καταστεί, δυστυχώς, η μοναδική ελπίδα σωτηρίας τους από τη μιζέρια και την απόγνωση στη χώρα». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο μοναδικός δρόμος για να «σταματήσει το τσουνάμι που απειλεί να αφανίσει τη χώρα» είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.


ANAΠΤΥΞΗ. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι οι ηγεσίες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και του Κοσόβου έχουν αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη και η προοπτική των χωρών τους εξαρτάται από την πρόοδο που σημειώνουν όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους πορεία και προβαίνουν στην επίλυση δύσκολων καταστάσεων, σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ η οποία, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «αρνείται να προβεί σε συμβιβασμούς και διακυνδυνεύει να απωλέσει ακόμη μία ιστορική ευκαιρία».Από τους 230.000 πολίτες της ΠΓΔΜ που εγκατέλειψαν τη χώρα το διάστημα 1998 – 2011, οι 170.000 μετανάστευσαν σε χώρες της Ε.Ε. και κυρίως στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Related posts:

Comments