Απάντηση Σαμαρά στην επιστολή Γκρούεφσκι

Δεκαοκτώ έτη, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ μακρά περίοδος για να την αποδώσει κάποιος στο «καπρίτσιο» και μόνον μίας χώρας, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνετε στο πρόβλημα αυτό».

227774_326455360792506_872628143_n

Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Σαμαράς αναφέρει :

Κύριε πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή που μου αποστείλατε στις 27 Ιουνίου 2013 και την οποία ανέγνωσα με ιδιαίτερη προσοχή.

Όπως ορθά επισημαίνετε, η αποκαλούμενη Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2003, αποτελεί το πλαίσιο για την ενσωμάτωση του συνόλου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ. Υπήρξε μία κορυφαία στρατηγική επιλογή για την εποχή εκείνη, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Για λόγους προφανείς, η χώρα μου επιδεικνύει γνήσιο ενδιαφέρον ως προς την υλοποίηση του στόχου. Τούτο, διότι είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ωφελήσει μόνο τις αμέσως ενδιαφερόμενες χώρες αλλά, επιπλέον,θα επιφέρει σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Με ιδιαίτερη, επίσης, προσοχή ανέγνωσα τις προτάσεις σας. Δεν βλέπω, ειλικρινώς, προστιθέμενη αξία στο να συστήσουμε έναν επιπλέον, μηχανισμό, πέραν της διαπραγματευτικής ομάδας που ήδη υφίσταται. Η λύση δεν πρόκειται να προέλθει από το διορισμό περισσοτέρων διαπραγματευτών που θα διαθέτουν, όπως υποστηρίζετε, «πολιτική εντολή». Ο εκπρόσωπός μας στη διαπραγμάτευση, Πρέσβυς κ. Βασιλάκης, διαθέτει πλήρη πολιτική εντολή για εποικοδομητική συνεργασία με τον Πρέσβυ, κ. Νimetz και τον ομόλογό του από τη χώρα σας, με στόχο να εξευρεθεί λύση. Εάν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές είχαν επιδείξει την ίδια πολιτική βούληση, το ίδιο πολιτικό θάρρος και την ίδια επιθυμία για επίλυση, το ζήτημα αυτό θα είχε προ πολλού διευθετηθεί. Όμως, η ουσία έγκειται προφανώς αλλού. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν υφίσταται πραγματική η προσχηματική δέσμευση έναντι μίας διαδικασίας η οποία διαρκεί σχεδόν δύο δεκαετίες. Δεκαοκτώ έτη, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ μακρά περίοδος για να την αποδώσει κάποιος στο «καπρίτσιο» και μόνον μίας χώρας, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνετε στο πρόβλημα αυτό».

ΠΓΔΜ : Αντιδράσεις για την επιστολή Σαμαρά προς Γκρούεφσκι

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον κ. Σαμαρά για «αλαζονεία και υπεροψία», σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απέρριψε τις προτάσεις του κ. Γκρούεφσκι για μεταξύ τους συνάντηση και για τη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετείχαν ενδεχομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και οι οποίες, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σχολιάζουν ότι «η αρνητική απάντηση του κ.Σαμαρά επιβεβαιώνει την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς για το θέμα του ονόματος».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφεραν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρα «ΜΙΑ» ότι «στην απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού υπογραμμίζεται ότι δεν υφίσταται ανάγκη για πρόοδο και ώθηση στη διαδικασία για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Σαμαράς δεν επιδεικνύει διάθεση για συμμετοχή σε στοχευμένο και εντατικό διάλογο για την υπέρβαση της διαφοράς στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ, επιχειρεί δε να μεταθέσει στην ΕΕ την ευθύνη για την παρεμπόδιση της ενταξιακής πορείας της χώρας».

«Ο κ. Σαμαράς, με την επιστολή του, δεν παρέχει διαβεβαιώσεις ότι διακατέχεται από πλήρη δέσμευση και ότι διαθέτει βούληση για την ευρω-ενσωμάτωση της περιοχής. Αυτήν τη στιγμή χρειάζεται μεγαλύτερη δέσμευση και επαφές που θα φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά και θα συμβάλουν στην ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ», συμπλήρωναν από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Για «έλλειψη εποικοδομητικότητας» από την ελληνική πλευρά έκανε λόγο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

«Αναφορές που περιλαμβάνονται στην απαντητική επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, έτσι όπως αυτές μεταφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν έλλειψη εποικοδομητικότητας από την πλευρά της Ελλάδας στη διένεξη με τη “Μακεδονία” για το ζήτημα του ονόματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του SDSM.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments