Η αλληλογραφία Σαμαρά-Γκρούεφσκι

Σε κάποιους μπορεί να φανεί ακραίο, αλλά αφού δεν σχεδιάσαμε δική μας εξωτερική πολιτική, γιατί δεν μιμούμαστε τους Τούρκους;

pic-0-norm

Όταν προ ετών ο κ. Γκρούεφσκι έστειλε παρόμοια επιστολή στον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή -να συναντηθούν οι δυο τους για να επιδιώξουν επίλυση του προβλήματος- είχα γράψει τότε, πως είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή τέτοια πρόταση, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως ο κ. Γκρούεφσκι έχει σαφή διατυπωμένη πρόταση, για την οποία δηλώνει πως δεν δέχεται καμιά υποχώρηση. Τι νόημα επομένως μπορεί να έχει ένα διάλογος, όταν εκ των προτέρων ζητείται να υποχωρήσει μόνον ο ένας…

Ο δεύτερος λόγος, φαίνεται μεν τυπικός, αλλά θεωρείται εξίσου σημαντικός. Ο πρωθυπουργός της “Μακεδονίας” έστειλε επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό. Εμείς την παραλάβαμε, με τον λογότυπο στο επάνω μέρος, που γράφει “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και απαντάμε σ’ αυτήν. Αυτό δηλαδή που επί χρόνια συμβαίνει, να αναγνωρίζεται έμμεσα το σκοπιανό κράτος με την ονομασία “Μακεδονία” σε επίπεδο κατώτερων στελεχών, τώρα η αναγνώριση γίνεται με την πρωθυπουργική υπογραφή. Σε ποιον απαντούμε; Στον πρωθυπουργό της “Μακεδονίας”, του οποίου την επιστολή παραλάβαμε. Υπάρχει για την Ελλάδα τέτοιο κράτος;

Σε κάποιους μπορεί να φανεί ακραίο, αλλά αφού δεν σχεδιάσαμε δική μας εξωτερική πολιτική, γιατί δεν μιμούμαστε τους Τούρκους; Θα παρελάμβανε ποτέ ο κ. Ερντογάν -αλλά και κατώτερα στελέχη- επιστολή από την κυβέρνηση του νησιού, με τον λογότυπο “Δημοκρατία της Κύπρου”; Για την Τουρκία δεν υπάρχει κράτος Κύπρου, αλλά “Ρωμέικη διοίκηση της νότιας Κύπρου”.

Εν πάση περιπτώσει, υπήρξε απάντηση του κ. Σαμαρά, σε ορθή γραμμή, πως συζήτηση για το θέμα της ονομασίας γίνεται μεταξύ εντεταλμένων εκπροσώπων υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου των Η.Ε., κ. Νίμιτς. Γνώριζαν οι Σκοπιανοί πως αυτή θα είναι απάντηση, αλλά ήταν μια ευκαιρία να καταγγείλουν την Ελλάδα πως, ενώ αυτοί είναι διαλλακτικοί, η χώρα μας παραμένει αδιάλλακτη.

Τα σκοπιανά Μέσα, πλήρως ελεγχόμενα από την σκοπιανή κυβέρνηση, κατηγορούν τον κ. Σαμαρά για “αλαζονεία και υπεροψία”, επειδή απέρριψε την πρόταση του κ. Γκρούεφσκι για σύσταση δυο ομάδων -με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς- για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Υποστηρίζουν ότι «η αρνητική απάντηση του κ. Σαμαρά επιβεβαιώνει την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς για το θέμα του ονόματος».

Δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων -με πηγή το υπουργείο Εξωτερικών- κάνει λόγο ότι «από την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει λόγος για πρόοδο και ώθηση στη διαδικασία για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων», και πως «ο κ. Σαμαράς δεν επιδεικνύει διάθεση για συμμετοχή σε συστηματικό και εντατικό διάλογο για επίλυση της διαφοράς, ενώ επιχειρεί να μεταθέσει στην Ε.Ε. την ευθύνη για την παρεμπόδιση της ενταξιακής πορείας της χώρας».

Στο ίδιο κλίμα είναι και οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση». Και μεταφέρεται στην κοινή γνώμη των Σκοπίων, και από πολιτικούς αναλυτές, ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη, αφού αρνείται τον διάλογο, και παρεμποδίζει τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., θέλει δε να πείσει (η Ελλάδα) ότι το πρόβλημα είναι αλλού, δηλαδή στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Βέβαια, υπάρχει και κάποια αναγνώριση, ότι δεν φταίει μόνον η Ελλάδα. Γίνεται ακροθιγώς και λόγος ότι υπάρχουν και άλλα θέματα, ως προς την διαφθορά, την δικαιοσύνη, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των ΜΜΕ, θέματα που δεν έχουν να κάνουν με την ονομασία, αλλά που η ίδια η Ε.Ε. θέτει και απαιτεί να επιλυθούν, για να είναι σε θέση τα Σκόπια να ενταχθούν σ’ αυτήν.

Εκείνο που διαπιστώνεται ακόμη μια φορά, είναι πως και ο πρόεδρος των Σκοπίων, κ. Ιβάνοφ, επαναλαμβάνει σαν ηχώ, την επιχειρηματολογία του κ. Γκρούεφσκι, ίσως και με οξύτερο τρόπο. Δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Ο διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά. Δεν πρέπει να αναμένεται τίποτε το διαφορετικό από έναν άνθρωπο που πριν από δύο δεκαετίες δημιούργησε το πρόβλημα και τώρα θέλει να αποφύγει την επίλυση του».

Ο Μακεδών

Voria

Related posts:

Comments