Πόσο μπορεί να πιεστεί η Ελλάδα για το Σκοπιανό;

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιμένει για απευθείας συνομιλίες. Συνάντηση άνευ ουσίας του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι στις Βρυξέλλες.

 

 Beni

 

Επιμένει να κρατά ζωντανή η κυβέρνηση των Σκοπίων την πρότασή της για απευθείας διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας.

Αυτό φάνηκε και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η  πρόταση  των Σκοπίων για απευθείας συνομιλίες, παρακάμπτοντας τη διαδικασία του ΟΗΕ βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, έχει απορριφθεί πριν από λίγες μέρες από τον Αντώνη Σαμαρά σε επιστολή του προς τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολας Γκρουέφσκι. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στην επιστολή του ότι το θέμα δεν είναι διαδικαστικό, αλλά ουσιαστικό, που σημαίνει πως αυτό που μετρά είναι η διάθεση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Αυτό επανέλαβε και ο κ. Βενιζέλος στον Σκοπιανό ομόλογό του.

Ανακοίνωση

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση , σύμφωνα με την οποία « ο κ.Πόποσκι υπογράμμισε, στο πλαίσιο της συνάντησης, τις προσπάθειες για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, την ανάγκη για μεγαλύτερη δέσμευση της Αθήνας σε πολιτικό επίπεδο και τα οφέλη της ανοιχτής πρόσβασης και της ανεμπόδιστης ροής ανθρώπων, επιχειρήσεων και ιδεών μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης το ενδιαφέρον για ΄΄στοχευμένο΄΄ διάλογο σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να ξεπεραστεί η μοναδική διμερής διαφορά».

Αναφέρεται επίσης ότι ο Ποπόσκι και ο Βενιζέλος αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα σημαντικά ζητήματα, όπως οι προοπτικές προόδου στην πορεία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ κατά την τρέχουσα λιθουανική και στη συνέχεια κατά την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και οι προοπτικές εντατικοποίησης του διαλόγου για το ζήτημα του ονόματος.

Συζητήθηκαν επίσης οι διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική προτεραιότητα που δίνουν οι δύο πλευρές στην επίλυση της διένεξης για το όνομα, καθώς και οι συνέπειες του χρέους και της οικονομικής κρίσης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. θα πιέσουν την Ελλάδα να αποδεχθεί μία λύση σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΓΔΜ, όπως επίσης θα πιέσουν την Αθήνα και για να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. ανεξαρτήτως της επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Πέρα από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να πιεστεί για ακόμη ένα θέμα η Αθήνα, και μάλιστα με στόχο να εγκαταλείψει τις πάγιες θέσεις της στο θέμα αυτό.

 

Η Ελλάδα αύριο

 

Related posts:

Comments