Γερμανία: Την Ελλάδα θεωρεί υπεύθυνη για την καθυστέρηση προσέγγισης της χώρας του στις ευρωατλαντικές δομές ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι

« ίσως μια μέρα η δικαιολογία θα είναι το χρώμα της γραβάτας μου».

Poposki3

«Η Ελλάδα παίρνει τώρα ό,τι θέλει» υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν θέλει να ασκήσει πίεση, διότι κανένας δεν επιθυμεί μια άλλη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα».

Χαρακτηρίζει δε «καλή βάση» τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και επαναλαμβάνει την πρόταση για συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών των δύο κρατών, ενώ θεωρεί την ελληνική πλευρά υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της χώρας του για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Πόποσκι αναφέρεται στις προτάσεις του Απριλίου και εξηγεί ότι αν και η χώρα του τις θεωρεί καλή βάση, δεν υπάρχει απάντηση από την πλευρά της Αθήνας. «Γι αυτό το λόγο προτείναμε να θέσουμε το ζήτημα σε επίπεδο αρχηγών κρατών, οι οποίοι εν συνεχεία θα όριζαν ομάδες για τις συνομιλίες με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ» επισημαίνει και υποστηρίζει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ παρεμποδίζεται εδώ και 5 χρόνια από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει το σημερινό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο συναντώνται από καιρού εις καιρόν οι πρέσβεις με τον κ. Νίμιτς. Έχει υπάρξει διακοπή για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, κάποιες φορές οι συναντήσεις ελάμβαναν χώρα τυπικά μόνο. Στην Αθήνα έχουν άλλες προτεραιότητες, οι οποίες περιστρέφονται κυρίως γύρω από την κρίση. Οι Έλληνες προσπαθούν ενίοτε να δώσουν στα άλλα κράτη - μέλη την εντύπωση ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν επιθυμούν πραγματικά να προχωρήσει η διαδικασία του ΟΗΕ» λέει ο κ. Πόποσκι και υποστηρίζει ότι η πλευρά του έχει επιδείξει μεγάλη ευελιξία, καθώς, όπως λέει, η χώρα του έχει αλλάξει το Σύνταγμα και τη σημαία της και έχει δώσει εγγυήσεις ότι δεν θα εγείρει εδαφικές αξιώσεις. «Παρά ταύτα, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», δηλώνει και αναφέρει ενδεικτικά ότι τα Σκόπια είχαν δεχθεί την πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια», την οποία η Ελλάδα απέρριψε. «Επομένως δεν θα μπορούσα να πω ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει ηίδια προθυμία για την επίλυση του προβλήματος» λέει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παραδέχεται ακόμη τον κίνδυνο, η χώρα του να αποκοπεί από τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η Κροατία έγινε, ήδη, μέλος της ΕΕ και η Σερβία αρχίζει σύντομα ενταξιακες διαπραγματεύσεις. Εκτιμά μάλιστα ότι αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή και αναφέρεται στις διμερείς διάφορές που διευθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια.

«Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παίρνει ό,τι θέλει. Κανένας δεν θέλει να ασκήσει πίεση, διότι κανένας δεν επιθυμεί μια άλλη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα»λέει.

Ερωτώμενος, πάντως, σχετικώς με πράξεις, οι οποίες έχουν θεωρηθεί από την Ελλάδα προκλητικές, όπως το γεγονός ότι το αεροδρόμιο των Σκοπίων ονομάστηκε «Μέγας Αλέξανδρος», και η ανέγερση ελληνιστικών κτισμάτων, ο κ. Πόποσκι παραπέμπει στις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και δηλώνει ότι «οι Έλληνες είναι πολύ καλοί στο να βρίσκουν δικαιολογίες ώστε να μπλοκάρουν την ένταξη», για να συμπληρώσει: « ίσως μια μέρα η δικαιολογία θα είναι το χρώμα της γραβάτας μου».

Ο ίδιος θεωρεί ότι η προοπτική ένταξης της χώρας του στις ευρωατλαντικές δομές θα βοηθήσει προκειμένου να εξομαλυνθούν και οι διαφορές μεταξύ των μειονοτήτων στο εσωτερικό. Σε ό,τι δε αφορά τα επεισόδια που συνέβησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, απαντά ότι δεν είναι υπερήφανος για την συμπεριφορά κάποιων βουλευτών, αλλά επισημαίνει ότι η χώρα του είναι μια νέα δημοκρατία, η οποία βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία μάθησης. Τονίζει, ωστόσο, ότι την πρόοδο την αναγνωρίζει εδώ και χρόνια, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments