Σκόπια : Συμφωνία Γκρούεφσκι - Ζάεβ για μια ύστατη προσπάθεια να “διασωθεί” η διακομματική επιτροπή διερεύνησης των επεισοδίων του Δεκεμβρίου του 2012, στη Βουλή

gruevski

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης “Σοσιαλδημοκαρατική Ένωση” (SDSM) Ζόραν Ζάεβ συμφώνησαν να καταβάλουν μια τελευταία προσπάθεια για την επαναλειτουργία της διακομματικής επιτροπής διερεύνησης των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή της χώρας, στις 24 Δεκεμβρίου 2012, και την έκδοση σχετικού πορίσματος.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες οι κ.κ.Γκρούεφσκι και Ζάεβ για το θέμα αυτό, συμφωνήθηκε, τις επόμενες ημέρες, να καταβληθεί μια τελευταία προσπάθεια ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το πόρισμα της επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Ζάεβ επεσήμαναν ότι πιθανή αποτυχία του έργου της επιτροπής αυτής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η προθεσμία για την έκδοση του πορίσματος της επιτροπής έληξε στις 14 Αυγούστου και οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Ζάεβ συμφώνησαν, χθες, να παραταθεί η λειτουργία της επιτροπής μέχρι τις 23 Αυγούστου. Σε περίπτωση δε, που έως τότε δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των μελών της επιτροπής,θα θεωρηθεί ότι αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της.

H διακομματική επιτροπή ουσιαστικά έχει διακόψει τις εργασίες της εδώ και έναν μήνα, μετά την παραίτηση του προέδρου της Μπόρτσε Νταβίτκοφσκι.

Η επιτροπή απαρτίζεται από επτά μέλη. Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και η αντιπολιτευόμενη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ έχουν ορίσει από δύο μέλη. Ο πρόεδρος της επιτροπής είχε οριστεί κατόπιν συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ δύο μέλη είναι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης( ΕΕ), χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η παραίτηση του Μπόρτσε Νταβίτκοφσκι από τη θέση του προέδρου της επιτροπής οφείλεται στο ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία των μελών της για τα συμπεράσματα και τις συστάσεις που είχε συντάξει εν είδει πορίσματος.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, το VMRO-DPMNE και το SDSM αλληλοκατηγορούνται σφόδρα για το ποιος φέρει την ευθύνη σχετικά με την εμπλοκή στις εργασίες της επιτροπής.

Σύμφωνα με αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης των Σκοπίων, τα μέλη της αντιπολίτευσης στην επιτροπή επιδιώκουν να χαρακτηριστεί ως “αντισυνταγματική ενέργεια” η βίαιη απομάκρυνση, από την αστυνομία, των βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012. Τα δε μέλη της κυβέρνησης στην επιτροπή φέρονται αντίθετα σε ένα τέτοιο συμπέρασμα και ζητούν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε στελέχη της αντιπολίτευσης επειδή επιχείρησαν, όπως τονίζουν, να εμποδίσουν με τη βία τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής.

Η σύσταση της επιτροπής αυτής αποτέλεσε μέρος της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, από την 1η Μαρτίου, για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο περιήλθε η ΠΓΔΜ μετά τα επεισόδια στη Βουλή, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Η πολιτική συμφωνία είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της ΕΕ και του επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος έχει σημειώσει ότι το πόρισμα της επιτροπής πρέπει να είναι εγκαίρως έτοιμο προκειμένου να ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ΠΓΔΜ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments