Αρχίζει Eυρω - Bαλκανική παρτίδα

 

greece  Skopjie flags Αρχίζει  Eυρω   Bαλκανική παρτίδα

Στο διπλωματικό παρασκήνιο κερδίζει έδαφος η παλαιότερη πρόταση του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε για παράλληλη έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ - Ελλάδας για την ονομασία και ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η έκθεση προόδου, σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, θα αφήνει ανοιχτό το περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση και αν οι μεγάλες χώρες το θέλουν, είναι πιθανό να πιεστεί η Ελλάδα να συναινέσει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Αν η Αθήνα συναινέσει, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η υπόθεση της ονομασίας να καταστεί πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη εκ μέρους της χώρας μας. Υπό το πρίσμα αυτό και στο θέμα της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, η χώρα μας θα πρέπει να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.

Εκεί που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για την Ελλάδα είναι η προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα την Έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΠΓΔΜ όσον αφορά στις πολιτικές, οικονομικές και αμυντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του 14ου ΝΑΤΟ Membership Action Plan. Στη συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, στην οποία μετείχαν επίσης ο ΥΠΕΞ και ο ΥΠΑΜ της ΠΓΔΜ, διαπιστώθηκε ότι η χώρα πληροί τις πολιτικές και αμυντικές προϋποθέσεις ώστε να καταστεί το επόμενο κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί εξαιτίας του επιβληθέντος και ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να θεωρεί ως προϋπόθεση της επίλυσης της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Η άλλη όψη της τοποθέτησης αυτής, όμως, είναι ότι υποδεικνύει στις δύο χώρες ότι πρέπει να λύσουν το πρόβλημα. Και είναι γνωστό ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Μάιο θα υπάρχει στην ατζέντα η διεύρυνση της Συμμαχίας - εξέλιξη εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα μας. Κατά συνέπεια, και στο πλαίσιο της ΕΕ και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος και των πιέσεων για την εξεύρεση λύσης.

Σωτήρης Σιδέρης , « Αρχίζει Eυρω - Bαλκανική παρτίδα» , περ. ΕΠΙΚΑΙΡΑ , τχ. 206 , Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2013 , σελ. 59-60

 

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Η ανάδειξη της Νικόπολης αρχίζει…
  2. Ιβάνοφ εναντίον Ελλάδας, για τα “ευρύτερα συμφέροντα” της περιοχής
  3. Φίλιπ Ρίκερ δήλωσε ότι «δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ» να βοηθήσουν την ΠΓΔΜ…
  4. Επιδιώκουν ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση της ονομασίας
  5. Νίμιτς : Σημαντικό βήμα το Μνημόνιο
Comments