Σκόπια : Η Κομισιόν αναμένεται να επαναλάβει τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την EE. Δεν θα υιοθετηθεί ωστόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

gruevski

Στις 16 Οκτωβρίου θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ “ΜΙΑ”, η Επιτροπή, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, θα απευθύνει σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η οποία όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ούτε φέτος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά και των προβλημάτων που εμφανίζονται στις σχέσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το “ΜΙΑ”, η φετινή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ θα περιλαμβάνει και ένα νέο κριτήριο(benchmark): τη δημιουργία ” κουλτούρας των ΜΜΕ”.

Εκθέσεις διεθνών οργανισμών που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα έκαναν λόγο για σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στην ΠΓΔΜ και τα ζητήματα αυτά φαίνεται πλέον να απασχολούν όλο και περισσότερο τις Βρυξέλλες,οι οποίες τα έχουν επισημάνει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στη φετινή έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα διαπιστώνονται ακόμη προβλήματα σε αρκετούς τομείς στην ΠΓΔΜ, όπως στο μη ικανοποιητικό επίπεδο πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό (με αφορμή και την πολιτική κρίση που είχε ξεσπάσει στη χώρα μετά τα επεισόδια στη Βουλή στα τέλη Δκεμβρίου του 2012) και στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, η οποία συχνά επικρίνεται για “επιλεκτικές αποφάσεις”.

Αντιθέτως, θα διαπιστώνεται πρόοδος όσον αφορά στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ.

Η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τελευταίες τέσσερις εκθέσεις προόδου για την ΠΓΔΜ έχει απευθύνει ισάριθμες συστάσεις να ξεκινήσει η χώρα διαπραγματεύσεις με την Ένωση, οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (τον Ιούνιο, στις Βρυξέλλες) η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ένωση δεν βρέθηκε καν στα συμπεράσματα της Συνόδου, γεγονός που δημιούργησε αμηχανία στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση να τον κατηγορήσει για ολική αποτυχία όσον αφορά την προοπτική ένταξης της χώρας στην “ευρωπαϊκή οικογένεια”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments