Σκόπια : Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκισης διότι αποκάλυψε την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα

fimosi_typos_

Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε τη Δευτέρα σε 4,5 χρόνια φυλάκιση τον δημοσιογράφο Τόμισλαβ Κεζάροβσκι, με την κατηγορία ότι το 2008 αποκάλυψε, σε δημοσιογραφικό έντυπο που εργαζόταν, την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα σχετικά με μία υπόθεση δολοφονίας που εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ. Η καταδίκη αυτή του Κεζάροβσκι προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στα Σκόπια.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της χώρας έκανε λόγο για “σκανδαλώδη” απόφαση και πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη φυλάκιση του Κεζάροβσκι αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM), σχολιάζοντας την δικαστική απόφαση για φυλάκιση του Κεζάροβσκι, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και πρόσθεσε ότι η “πρωτοφανής” αυτή απόφαση του δικαστηρίου, κατά πάσα πιθανότητα υπαγορεύτηκε από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι.

Από το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές της αντιπολίτευσης.

Την ανησυχία τους για την απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει σε φυλάκιση τον Κεζάροβσκι εξέφρασαν επίσης, τόσο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων όσο και η ειδική εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για θέματα μέσων ενημέρωσης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. “«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου σχετικά με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου. Πρόκειται για μία υπερβολική καταδίκη, με την οποία αποστέλλεται μήνυμα να λογοκριθούν όλοι οι δημοσιογράφοι της χώρας”, σημείωσε η κ.Μιγιάτοβιτς.

Ο δικηγόρος του Κεζάροβσκι ανέφερε πως ο πελάτης του είναι πεπεισμένος ότι καταδικάστηκε όχι επειδή αποκάλυψε, πριν από πέντε χρόνια, την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα, αλλά επειδή ερευνούσε τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας των Σκοπίων “Fokus” (η οποία έκλεισε μετά το θάνατο του) και του ομώνυμου εβδομαδιαίου περιοδικού, Νίκολα Μλαντένοφ, τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, το δυστύχημα κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο Μλαντένοφ προκλήθηκε λόγω υπερβολικής ταχύτητας του οχήματος που οδηγούσε αυτός. Ωστόσο, συνάδελφοι του Μλαντένοφ και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, κυρίως αντιπολιτευόμενα, έχουν αμφισβητήσει την αξιοπιστία των ερευνών από τις επίσημες αρχές της ΠΓΔΜ.

Σε πρόσφατες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχουν αρκετές επικριτικές αναφορές για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, για ζητήματα που σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments