Πρ. Πρέσβης Αλ. Μαλλιάς σε Σκοπιανούς: Αδύνατον να έχουμε λύση του ζητήματος της Ονομασίας χωρίς αλλαγή Γλώσσας/Εθνικότητας

mallias

Συνέντευξη στην σκοπιανή εφημερίδα Oύτρινσκι Βέσνικ παραχώρησε ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Ο έμπειρος διπλωμάτης απάντησε σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Σκοπίων, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πραγματική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων για την εξεύρεση λύσης.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του είναι:

- H τελευταία πρόταση του μεσολαβητή κ. Νίμιτς δεν περιείχε γεωγραφικό προσδιορισμό και για αυτό δεν έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα. Παρόλαυτα η Ελλάδα ενθαρρύνει και υποστηρίζει πλήρως την αποστολή του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών.

- Δεν βλέπει καμία προσπάθεια από την κυβέρνησή των Σκοπίων για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας για έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό. Αντίθετα, είπε ότι συνεχίζουν να προκαλούν την Ελλάδα.

- Θέλουμε μια λύση που θα είναι για μας και για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας ..

- Τον Σεπτέμβριο του 2007, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, άλλαξε την ως τότε θέση της Ελλάδας πάνω στο ζήτημα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο την υποστήριξε. Τώρα έχει μια πολύ ισχυρή στήριξη, δηλαδή για πρώτη φορά σε σχεδόν είκοσι χρόνια έχουμε ομοφωνία στη λήψη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό.

- Λύση του ζητήματος της ονομασίας που δεν θα καλύπτει την γλώσσα και την εθνικότητα είναι αδύνατη.

- Αυτοί που αποφάσισαν να μετονομάσουν το αεροδρόμιο, την εθνική οδό, και να μετατρέψουν τα Σκόπια σε Disneyland πρέπει να κάνουν την ανάλυση της ζημίας και των ωφελειών αυτών των αποφάσεων στις σχέσεις με την Ελλάδα, ΕΕ, ΝΑΤΟ και τους άλλους. Θα πρέπει να υπολογίσουν την καταστρεπτική επίδραση που είχε στις σχέσεις με την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες.

- Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της ηγεσίας των Σκοπίων και τις επιθυμίες των πολιτών της χώρας για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας με την Ελλάδα. Η κυβέρνησή των Σκοπίων πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να προκαλέσει την Ελλάδα δεν είναι καθόλου παραγωγικά.

- Απευθυνόμενος στον Σκοπιανό δημοσιογράφο του τόνισε, “Έχετε τόσους πολλούς ηγέτες. Γιατί κανένας δρόμος, πλατεία, αεροδρόμιο, στάδιο δεν ονομάζεται Κίρο Γκλιγκόροφ; Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε περισσότερα για την χώρα σας;

Τμήμα Ειδήσεων | History-of-Macedonia.com

Related posts:

Comments