Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και το θέμα του ονόματος εξετάσθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λ.Φαμπιούς με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν.Πόποσκι

Frankreich

«Πιστεύουμε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην άρση της παρεμπόδισης της πορείας προς την ευρωπαϊκή μας ενσωμάτωση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, μετά τη συνάντηση που είχε, στο Παρίσι, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σχετικά με τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο κ. Πόποσκι ενημέρωσε τον κ. Φαμπιούς για την εσωτερική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, καθώς και για τη διαφορά με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και για την αδυναμία προόδου στην προσέγγιση της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και η οποία καταγράφεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για «την επανεπικαιροποιημένη ενεργό δέσμευση της Γαλλίας στα Βαλκάνια, με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Φαμπιούς αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στο Μπρντο της Σλοβενίας και στη στήριξη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη Σύνοδο του Μπρντο της Σλοβενίας, που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο, συμμετείχε και ο κ. Ολάντ, ο οποίος είχε σημειώσει ότι η Γαλλία τάσσεται σθεναρά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.

Ο κ. Ολάντ είχε αναγγείλει ότι η Γαλλία σκοπεύει να εντατικοποιήσει το ρόλο της στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕRelated posts:

Comments