Το DUI του Αλί Αχμέτι σε διαβουλεύσεις με το VMRO-DPMNE για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές

Όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών

ali-ahmeti

Το προεδρείο του αλβανικού κόμματος DUI, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή του στο Τέτοβο, εξουσιοδότησε τον αρχηγό του κόμματος Αλί Αχμέτι να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι για υποψήφιο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές “ευρείας πολιτικής αποδοχής και συναίνεσης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος αυτού, Μπούγιαρ Οσμάνι.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν έχουν αίσιο τέλος, τότε, όπως ανέφερε ο κ. Οσμάνι, το DUI θα εξετάσει άλλες επιλογές που έχει στη διάθεσή του, όπως το ενδεχόμενο κοινού υποψηφίου όλων των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, αναζήτηση κοινού υποψηφίου με τη σλαβομακεδονική αντιπολίτευση, ή δικό του κομματικό υποψήφιο.

Τις προσεχείς ημέρες, το DUI αναμένεται να τοποθετηθεί και επί του ενδεχομένου πρόωρων βουλευτικών στη χώρα την άνοιξη, μαζί με τις τακτικές προεδρικές εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που η φημολογία για το θέμα αυτό έχει “φουντώσει” στα Σκόπια.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι για αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα, για αυξήσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, των αστυνομικών και εργαζομένων σε άλλους κλάδους, για νέες προσλήψεις στον στρατό, καθώς και η ικανοποίηση, από την πλευρά της κυβέρνησης, χρόνιων αιτημάτων των επαγγελματιών οπλιτών και των απολυμένων των πρώην κρατικών επιχειρήσεων που στο ενδιάμεσο χρεοκόπησαν, έδωσαν λαβή να αναπτυχθεί έντονη φημολογία, ότι μαζί με τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη, μπορεί να γίνουν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ερωτώμενος σχετικά, δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση, ενώ το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο μέχρι πρόσφατα τασσόταν κατά των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, φαίνεται να το ξανασκέφτεται και, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ίσως συναινέσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λήγει το καλοκαίρι του 2015 και κανονικά οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, την άνοιξη, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι θα υπερισχύσουν στο σλαβικό και αλβανικό πολιτικό μπλοκ και θα εξασφαλίσουν μία ακόμη κυβερνητική θητεία.

Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι φαίνεται να επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, το συντομότερο δυνατό, αφού στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων υπερέχει αρκετά ακόμη της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ,η οποία, μετά τη βαριά ήττα της στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την άνοιξη του 2013, βυθίστηκε για ένα μεγάλο διάστημα σε μια έντονη εσωστρέφεια, από την οποία εξήλθε μόλις πριν από μερικούς μήνες και πλέον αρχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της και να δείχνει ικανή να απειλήσει, σε βάθος χρόνου όμως, την κυριαρχία του Ν. Γκρούεφσκι και του κόμματός του στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι είναι μάλλον “αδιάφορο” αν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα διεξαχθούν την άνοιξη του τρέχοντος έτους ή σε ένα με ενάμιση χρόνο από τώρα, καθώς η κυριαρχία του μεταξύ των υπολοίπων αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ δεν απειλείται.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, το συγκυβερνών αλβανικό DUI, για να συναινέσει στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα θα ζητήσει μάλλον από τον κυβερνητικό εταίρο του VMRO-DPMNE να υποστηριχτεί η πρότασή του σχετικά με υποψήφιο, στις προεδρικές εκλογές, “ευρείας πολιτικής συναίνεσης και αποδοχής”, ιδέα την οποία το αλβανικό κόμμα προώθησε ως “συμβολικό βήμα βελτίωσης του πολιτικού επιπέδου της χώρας”.

Σε περίπτωση που το DUI καταλήξει σε συμφωνία με το VMRO-DPMNE για την πρόταση του αυτή, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υποστηρίξει το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι εκ νέου τον σημερινό πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ως υποψήφιο του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, καθώς το DUI έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει και πάλι πιθανή υποψηφιότητα του κ. Ιβάνοφ, επειδή, όπως αναφέρει, ο τελευταίος, στη διάρκεια της θητείας του, που λήγει τον Μάιο, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

Η θητεία του προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν την άνοιξη του 2009. Ο Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξελέγη τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ως υποψήφιος του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επικρατώντας στο δεύτερο γύρο του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι. Το DUI του Αλί Αχμέτι, ως κυβερνητικός εταίρος του VMRO-DPMNE, είχε υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον κ. Ιβάνοφ.

Η στάση των αλβανικών κομμάτων σχετικά με την εκλογή προέδρου της ΠΓΔΜ θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ άλλων και για την εξασφάλιση του απαραίτητου ποσοστού συμμετοχής. Σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, για την εγκυρότητα της εκλογής του προέδρου της χώρας, απαιτείται ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 40% στο β΄ γύρο.

Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2006, σε συνεργασία με κάποιο αλβανικό κόμμα (από το 2006 έως το 2008 με το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι και από το 2008 μέχρι σήμερα με το DUI του Αλί Αχμέτι) και έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια (βουλευτικές, προεδρικές, δημοτικές εκλογές).

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Νίκολα Γκρούεφσκι ότι κυβερνά με “απολυταρχικό” τρόπο τη χώρα, ελέγχοντας αυστηρά τα μέσα ενημέρωσης, τον κρατικό μηχανισμό και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και με τον τρόπο αυτό επικρατεί στις εκλογικές αναμετρήσεις και διατηρείται στην εξουσία της χώρας.

Το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές της αντιπολίτευσης και ισχυρίζεται ότι η επικράτησή του σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων οχτώ ετών στη χώρα οφείλεται στις φιλολαϊκές πολιτικές του και στην αποδοχή αυτών από το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος της χώρας.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Related posts:

Comments