Πιθανή αστάθεια στα δυτικά Βαλκάνια με επίκεντρο την ΠΓΔΜ ανησυχεί την NSA

Oι εθνοτικές διαιρέσεις στη Βοσνία και στη ΠΓΔΜ καθιστούν τις δύο αυτές χώρες ασταθείς

 ALBANIANS FYROM

Την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια εξέφρασε ο James Clapper, διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) αφού όπως ανέφερε ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Γερουσίας για θέματα μυστικών υπηρεσιών η περιοχή θα συνεχίσει να δοκιμάζεται από πολιτικές και εθνοτικές διαιρέσεις.

Μάλιστα επεσήμανε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη Βοσνία και στην ΠΓΔΜ όπου οι εθνοτικές διαιρέσεις καθιστούν τις δύο αυτές χώρες ασταθείς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της ΠΓΔΜ όπου η κυβέρνηση της χώρας προωθεί τον σλαβικό εθνικισμό σε βάρος της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον ο James Clapper επεσήμανε το αδιέξοδο που διατηρείται μέχρι σήμερα στο ζήτημα της διαφοράς μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας αναφορικά με το όνομα και την ταυτότητα του σλαβικού πληθυσμού της γειτονικής χώρας.

Τέλος ο διευθυντής της NSA επεσήμανε τις άσχημες διμερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ με τη Βουλγαρία και τα εσωτερικά εθνοτικά προβλήματα της ΠΓΔΜ που πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει τις δύο κυρίαρχες κοινότητες Σλάβους και Αλβανούς σε αιματηρές συγκρούσεις.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Related posts:

Comments