Σκόπια: Στην 123η θέση της κατάταξης της οργάνωσης “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” βρέθηκε η χώρα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου

fimosi_typos_

Κατά έξι θέσεις υποχώρησε η ΠΓΔΜ στην κατάταξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης της ελευθεροτυπίας “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (Reporters sans frontieres, RSF) για το 2014. Η ΠΓΔΜ βρέθηκε στην 123η θέση από τις 180 της κατάταξης.

Στο τμήμα της έκθεσης της οργάνωσης RSF για την ΠΓΔΜ σημειώνεται ότι “παρά το γεγονός ότι η χώρα καταπιάνεται με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τη θέσουν σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ η πρόσοψη της δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να κρύψει τις πολυάριθμες παραβιάσεις της ελευθερίας της ενημέρωσης”.

Στην έκθεση αναφέρονται περιπτώσεις συλλήψεων και διώξεων δημοσιογράφων στην ΠΓΔΜ, χαρακτηριστικών της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΠΓΔΜ έχει υποχωρήσει σχεδόν 90 θέσεις στις ετήσιες εκθέσεις της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Το 2009 είχε καταταγεί στην 34η θέση και από τότε μέχρι και σήμερα η ελευθερία του Τύπου στη χώρα γνωρίζει μία συνεχώς ανησυχητική πορεία.

Από τις χώρες της περιοχής, η Σερβία κατατάσσεται το 2014 στην 54η θέση (βελτίωση κατά 10 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι), η Κροατία στην 65η, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη στην 66η, η Αλβανία στην 85η (βελτίωση κατά 18 θέσεις) και το Μαυροβούνιο στην 114η θέση. Το Κόσοβο βρίσκεται στην 80η θέση.

AΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments