Σκόπια : Διεργασίες ενόψει προεδρικών εκλογών

Μετά τη διαφαινόμενη εξέλιξη ότι ο νυν πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι στις προεδρικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 13 Απριλίου (η υποψηφιότητα του Ιβάνοφ αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο προεκλογικό συνέδριο του κόμματος αυτού που θα διεξαχθεί την 1η Μαρτίου), τη «σκυτάλη» για την ανάδειξη του υποψηφίου της λαμβάνει η αντιπολίτευση.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, έχει ορίσει για την Τρίτη 4 Μαρτίου προεκλογικό συνέδριο για την ανάδειξη του υποψηφίου της στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκτελεστική Επιτροπή του SDSM, σε συνεδρίασή της που θα διεξαχθεί την Κυριακή 1η Μαρτίου, αναμένεται να προτείνει προς το συνέδριο την ανάδειξη του Στέβο Πεντάροσκι ως υποψηφίου του κόμματος αυτού στις προεδρικές εκλογές.

Ο Στέβο Πεντάροσκι, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι και Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εργάζεται ως πρόεδρος σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Ακόμη, το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι γνωστοποίησε ότι ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές θα είναι το γνωστό στέλεχος του κόμματος αυτού,Ιλιάζ Χαλίμι.

Παράλληλα, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι (το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ) εξέφρασε τη λύπη του για τη διαφαινόμενη απόρριψη της πρότασής του προς το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ευρείας συναίνεσης και αποδοχής.

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι έχει αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει εκ νέου τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, διότι, όπως αναφέρει, ο τελευταίος, στη διάρκεια της θητείας του, που λήγει σε μερικούς μήνες, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

«Σε περίπτωση που το VMRO-DPMNE απορρίψει επισήμως την πρότασή μας για κοινό υποψήφιο ευρείας συναίνεσης και αποδοχής, τότε το DUI δεν θα έχει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και θα καλέσει τους Αλβανούς στη χώρα να μην υποστηρίξουν κανέναν άλλο υποψήφιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του DUI, Mπούγιαρ Οσμάνι.

Πρόσθεσε δε, ότι η διαφαινόμενη απόρριψη της πρότασης του κόμματος αυτού από το VMRO-DPMNE για κοινό προεδρικό υποψήφιο δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις των δύο αυτών συγκυβερνώντων κομμάτων.


“Στην περίπτωση αυτή, το DUI θα ζητήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές” σημείωσε ο κ.Οσμάνι.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

Related posts:

Comments