Τερατούργημα! Από κερί Σκοπίων ο Μ. Αλέξανδρος

Πρόκληση με ομοίωμα του Μακεδόνα στρατηλάτη!

tsirko

Για ακόμη μια φορά προκαλούν οι Σκοπιανοί, αποφασίζοντας να απεικονίσουν σε κέρινα ομοιώματα-τερατουργήματα τον Μέγα Αλέξανδρο, τη βασιλική οικογένεια του, τον Αριστοτέλη, ακόμα και τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό!

Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, που έχουν μάλιστα δημοσιεύσει και τις πρώτες- απογοητευτικές- φωτογραφίες για το πώς θα μοιάζουν οι ιστορικές αυτές προσωπικότητες φτιαγμένες από κερί, τα ομοιώματα θα τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Καρικατούρες

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό ίδρυμα που θα εγκαινιαστεί τους ερχόμενους μήνες και θα φιλοξενήσει -εκτός των άλλων- και τα εν λόγω κιτσάτα δημιουργήματα που θυμίζουν καρικατούρες και σε καμία περίπτωση δεν τιμούν το ιστορικό εκτόπισμα τέτοιων σημαντικών προσωπικοτήτων.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ( που περισσότερο θυμίζει … κοπέλα), ο πατέρας του ο Φίλιππος Β’, η Ολυμπιάδα, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης καθώς και ο Ιουστινιανός βρίσκονται ανάμεσα στα κέρινα εκθέματα.

Φυσικά, η λίστα δεν περιορίζεται σε αυτούς, μια και μεταξύ των προσώπων που θα έχουν κέρινη μορφή είναι ο Φλάβιος και ο τσάρος Σαμουήλ. Όλα φιλοτεχνήθηκαν στη Ρωσία, είναι σε φυσικό μέγεθος και κάποια από αυτά έχουν ήδη πάρει τη θέση τους στις προθήκες του πολιτιστικού ιδρύματος. Σε δηλώσεις της η διευθύντρια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου των Σκοπίων Βεσέλα Τσεστόεβα είπε ότι τα δημιουργήματα θα αποτελέσουν μια δική τους ξεχωριστή έκθεση και θα τοποθετηθούν χρονολογικά στην εποχή κατά την οποία έζησαν. Μάλιστα στην είσοδο του νεοκλασικού οικοδομήματος θα εκτεθεί αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας ( γνωστή και ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου) η οποία φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

 

Και διάλεξη για τον ηγέτη που έφερε πιο κοντά Δύση – Ανατολή

ΗΤΑΝ εκείνος που επαναπροσδιόρισε τον κόσμο και ένωσε για πολλά χρόνια την Ανατολή και τη Δύση σε ένα ενιαίο σύνολο. Ένα εμβληματικό ιστορικό πρόσωπο, εν ολίγοις, το οποίο εξακολουθεί να τροφοδοτεί μια εσαεί συζήτηση. Ο λόγος βέβαια για τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίο θα «πρωταγωνιστήσει» στη διάλεξη που θα δώσει την προσεχή Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Πιερ Μπριάν, ομότιμος καθηγητής του Κολεγίου της Γαλλίας στην έδρα Ιστορίας και Πολιτισμού του Αχαιμενιδικού Κόσμου και του Βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πιο συγκεκριμένα, ο διαπρεπής ακαδημαϊκός θα επιχειρήσει να μιλήσει για τη θέση του Αλεξάνδρου στην ευρωπαϊκή Ιστορία αλλά και για τη συμβολική σημασία του στην εμπορική και την πολιτισμική εξάπλωση της Δύσης στην Ανατολή. Φυσικά δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, που ανέδειξε τον σπουδαίο Έλληνα στρατηλάτη σε σημείο αναφοράς, κάνοντας ειδική μνεία στις αρετές της χαρισματικής προσωπικότητάς του.

Η διάλεξη με τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ευρώπη και η Ελλάδα: Το αποτύπωμα του Διαφωτισμού» θα δοθεί στις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας.

δημοκρατία

Related posts:

Comments