Σκόπια: Ακραίες και εθνικιστικές θέσεις από τον Ιβάνοφ

Προεδρικές εκλογές στα Σκόπια

Σκληρή εθνικιστική και αλυτρωτική ατζέντα υιοθετεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Γκιόργκι Ιβάνοφ και εκφράζοντας και την κυβέρνηση Γκρούεφσκι δείχνει να ακυρώνει κάθε προοπτική για συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, ενώ συγχρόνως δεσμεύεται για την υποβολή σε δημοψήφισμα της όποιας συμφωνίας υπάρξει.

Ο κ. Ιβάνοφ παρουσίασε τις θέσεις του την Κυριακή, ενώ σήμερα στη Νέα Υόρκη είναι προγραμματισμένος νέος γύρος επαφών του Μ. Νίμιτς με τους Αδ. Βασιλάκη και Ζ. Γιόλεφσκι, οι οποίες έχουν περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθώς στην ΠΓΔΜ εκτός από προεδρικές έχουν προκηρυχτεί και βουλευτικές. Η παρουσίαση των θέσεων του κ. Ιβάνοφ έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, αθλητών και άλλων προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στην «Ομάδα για τη Μακεδονία» που υποστηρίζουν την επανεκλογή του.

Ο κ. Ιβάνοφ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας και επίσης τόνισε ότι δεν θα δεχθεί καμία ιδέα ή πρόταση που θα έθετε σε κίνδυνο την ιδιαιτερότητα του «μακεδονικού πολιτισμού, της μακεδονικής ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού μοντέλου συνύπαρξης…».

Ο κ. Ιβάνοφ έχει προβάδισμα σύμφωνα με τα γκάλοπ από τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Νίκος Μελέτης , Έθνος

Related posts:

Comments