Σκοπιανό: Συντονισμένη πίεση από ΗΠΑ,Ε.Ε,ΟΗΕ

Ετοιμάζουν ‘’Βουκουρέστι ΙΙ’’

greece_ Skopjie_flags

του Σωτήρη Σιδέρη

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαμηνύσει σε Αθήνα και Σκόπια ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα πρέπει να έχει διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό, προκειμένου η γειτονική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το Σεπτέμβριο. Η κρίση στην Ουκρανία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη πρόσφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ένα ακόμα επιχείρημα στο Βερολίνο για να αυξήσουν τις πιέσεις στο θέμα της ονομασίας, επικαλούμενοι τον κίνδυνο γενικευμένης αστάθειας στα Βαλκάνια. Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβριο στην Ουαλία, το θέμα πρέπει να έχει κλείσει, σύμφωνα με τις υποδείξεις των Δυτικών.

Στο παρασκήνιο οι πιέσεις και οι διεργασίες είναι πιο έντονες. Επίσημα υπήρξε σαφέστατη δήλωση- παρότρυνση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να κλείσει η εκκρεμότητα. Στις 17 Μαρτίου το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στη Σύνοδο της Ουαλίας θα βρίσκεται στην ατζέντα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενώ σημείωνε: « Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι οι υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη Συμμαχία. Συγκεκριμένα για τη ‘’ Μακεδονία’’ [ Σ.Σ. έτσι έχει αναγνωρίσει η υπερατλαντική «σύμμαχος» τα Σκόπια] στο ΝΑΤΟ υπήρχε ομοφωνία όλων των συμμάχων ότι η πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία θα επιδοθεί στη ‘’ Μακεδονία’’, όταν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ‘’Μακεδονίας’’ και της Ελλάδας θα εξεύρουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό. Είμαστε σίγουροι ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα αποτελέσει θέμα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Βρετανία». Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσημη δήλωση της Ουάσιγκτον για το θέμα αυτό και η σαφήνειά της δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Φαίνεται ότι και οι ελιγμοί τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια έκαναν τον κύκλο τους.

Οι εξελίξεις

Το σκηνικό που δημιουργείται θυμίζει έντονα τις διεργασίες του 2008 και τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, με τη διαφορά ότι το φθινόπωρο δε θα υπάρχει η συμμαχία της Γαλλίας που συνέβαλε τα μέγιστα υπέρ των ελληνικών θέσεων. Αντίθετα ο Φρανσουά Ολάντ και οι σύμβουλοι του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αργά αλλά σταθερά εργάζονται υπέρ μιας λύσης στο θέμα της ονομασίας, κατά ορισμένες πηγές σε συνεργασία με το Βερολίνο, ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η Γερμανία κινείται αυτόνομα για την αύξηση της δικής της επιρροής και επιμένουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα σταθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. Κατά συνέπεια, είναι άμεση ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει νέες συμμαχίες, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, στην Ουαλία θα βρεθεί απομονωμένη, πράγμα επικίνδυνο για την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής.

Όσον αφορά στη γνωστή προπαγάνδα περί αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ ή της περιοχής γενικότερα, η απάντηση που ουδέποτε δόθηκε, ως όφειλε, από ελληνικής πλευράς είναι ότι μια κακή και εις βάρος της Ελλάδας λύση είναι αυτή που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και όχι το αντίθετο. Η προσθήκη μιας διπλωματικής κρίσης στην ήδη δραματική οικονομική κρίση με επίκεντρο την ονομασία θα προκαλέσει ευρύτερη κρίση, και αυτό είναι το μεγαλύτερο διπλωματικό χαρτί που μπορεί να αντιτάξει η Αθήνα στις πιέσεις των , κατά τα άλλα, συμμάχων.

Απομονωμένος όμως είναι και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν.Γκρούεφσκι. Πολλές δυτικές χώρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα επιδιώξουν να χάσει τις εκλογές του Απριλίου ή να περιοριστεί καθοριστικά η κοινοβουλευτική του δύναμη, ώστε να γίνει πιο ευάλωτος στις πιέσεις και στο θέμα της ονομασίας. Αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι άλλες χώρες είναι να κλείσει το πρόβλημα χωρίς να διακατέχονται από ευαισθησίες, κατά συνέπεια η λέξη «κατανόηση» θα πρέπει να απαλειφθεί από το ελληνικό διπλωματικό λεξιλόγιο αν η χώρα μας θέλει να πετύχει λειτουργική λύση, δηλαδή μια ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, και να κινηθεί δραστήρια και με ρεαλισμό προς την κατεύθυνση αυτή. Για ορισμένους διπλωμάτες αποτελεί μείζον θέμα η συμφωνία να συμπεριληφθεί σε ένα νέο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, γιατί διαφορετικά θα υπάρχει διπλή ονομασία. Πρόσφατη δήλωση του Γκ. Ιβάνοφ, που είναι και πάλι υποψήφιος Πρόεδρος στηριζόμενος από τον Ν. Γκρούεφσκι, ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα αν τεθεί θέμα αλλαγής του Συντάγματος, έχει σχετική αξία στην παρούσα φάση. Το θέμα είναι να υπάρξει, αν υπάρξει, πολιτική συμφωνία · τα υπόλοιπα είναι διαφορετικού επιπέδου χειρισμοί.

Κοινή στάση

Προς το παρόν και σε πλήρη εναρμόνιση με τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας κινείται και ο ΟΗΕ, με το νέο κύκλο συνομιλιών που άρχισαν χθες στη Νεα Υόρκη ( τα « Επίκαιρα» βρίσκονταν ήδη στο τυπογραφείο) και θα συνεχιστούν εντατικά μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τους επόμενους μήνες πλήθος Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων , ακόμη και Βαλκάνιων, θα επισκεφθεί ή θα έχει στραμμένο το βλέμμα στην Αθήνα. Η Ελλάδα και γενικότερα η Ανατολική Μεσόγειος και το Ιόνιο αναβαθμίζονται ακόμη περισσότερο στη γεωπολιτική ατζέντα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τη χώρα μας προκειμένου να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Ωστόσο, σχετική συζήτηση δεν υφίσταται ούτε εντός ούτε εκτός Κοινοβουλίου αλλά ούτε στα πολιτικά κόμματα.

Η πλήρης υποβάθμιση της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό, παρά την «κινητικότητα» του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν είναι καλός οιωνός. Ο κ.Βενιζέλος και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν δημιουργήσει ένα στεγανό που φαίνεται να λειτουργεί ανεξάρτητα ή και ερήμην της υπόλοιπης κυβέρνησης, ενώ αρκετοί διπλωμάτες στη Βασιλίσσης Σοφίας εκφράζουν έντονη δυσφορία για την εικόνα υπερσυγκεντρωτισμού του κ. Βενιζέλου και συνεργατών του, με αποτέλεσμα η εξωτερική πολιτική να είναι εκτός συζήτησης στη χώρα, και μάλιστα αποκομμένη κι από την κοινωνία. Παράλληλα, διπλωματικές πηγές εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι είναι ανύπαρκτη η παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που ενισχύει το λανθασμένο προσανατολισμό της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ σε πλήρη εναρμόνιση θα παρέμβουν στις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς η εικόνα στα Βαλκάνια κάθε άλλο παρά ήρεμη είναι. Η ραγδαία άνοδος εθνικιστικών δυνάμεων , τα τεράστια προβλήματα Δημοκρατίας και τα αναδυόμενα δύσκολα οικονομικά προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις, όπως στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, σε συνδυασμό με το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί η ένταση με τη Ρωσία, επαναφέρουν τα Βαλκάνια στη διπλωματική ατζέντα.

Ορισμένοι διπλωμάτες, μάλιστα, εκφράζουν φόβους ότι η κρίση της Κριμαίας θα επηρεάσει και πιθανόν θα αναζωπυρώσει αποσχιστικές τάσεις και στη Βαλκανική Χερσόνησο. Ήδη οι Σέρβοι της Βοσνίας έθεσαν θέμα ενσωμάτωσής τους στη Σερβία επικαλούμενοι το δημοψήφισμα που έγινε στην Κριμαία…Μάλιστα , ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Πάντι Ασντάουν, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο, κατήγγειλε ότι « η Μόσχα αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα στη Βοσνία, ενισχύοντας τις αποσχιστικές τάσεις των Σέρβων».

Άμεση όμως ήταν η αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σεράγιεβο, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρονται τα εξής : « Οι ρητορικές εικασίες για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας δεν είναι χρήσιμες και κάθε δραστηριότητα προς την κατεύθυνση αυτή θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης του Ντέιτον. Το Σύνταγμα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης δε δίδει το δικαίωμα σε καμιά οντότητα να αποσχιστεί, ενώ η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της χώρας κατοχυρώνονται από την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη στο Ντέιτον». Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι « σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ και άλλα διεθνή έγγραφα, όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, μέχρι και την απόσχιση». Επικαλέστηκε δε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που δικαίωσε τους Αλβανούς του Κοσόβου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να απομονώσει το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τις ζυμώσεις που εξελίσσονται στην περιοχή και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, κυρίως να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, δεδομένου ότι τα περιθώρια ελιγμών ελαχιστοποιούνται, οι σύμμαχοι γίνονται όλο και λιγότεροι και τα προβλήματα συσσωρεύονται. Περαιτέρω περιθώρια υπαναχωρήσεων ή τακτικών ελιγμών δεν φαίνεται να υπάρχουν. Μόνη διέξοδος είναι η σχεδιασμένη διπλωματική σκλήρυνση της Ελλάδας, που, παρά την κρίση και την παρακμιακή εικόνα που αναδύει, παραμένει ο πλέον ισχυρός και γεωπολιτικός παράγοντας στα Βαλκάνια, και όχι μόνο.

Σιδέρης Σ., «Συντονισμένη πίεση για το Σκοπιανό από ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ»,Επίκαιρα(232), 2014, 44-45

Related posts:

Comments