Σκόπια: Απειλείται η κυριαρχία του κόμματος του Γκρούεφσκι

 

Η εκλογική μάχη για τον προεδρικό θώκο στην ΠΓΔΜ αναμένεται αμφίρροπη, καθώς δημοσκόπηση δίνει ελαφρό προβάδισμα στον υποψήφιο της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 13 Απριλίου, ενώ την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η εκστρατεία των κομμάτων για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν επικράτηση στις προεδρικές εκλογές του νυν προέδρου της χώρας και υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δημοσκόπηση της εταιρείας Ρέιτινγκ, η οποία θεωρείται η πλέον αξιόπιστη στην ΠΓΔΜ, μιας και σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχε προσεγγίσει τα αποτελέσματά τους, δείχνει ότι η εκλογική μάχη για τον προεδρικό θώκο θα είναι αμφίρροπη και μάλιστα δίνει ελαφρό προβάδισμα στον υποψήφιο της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εν λόγω εταιρείας για λογαριασμό του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού των Σκοπίων Φόκους, το οποίο πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 36,9%, έναντι 35,1% του Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Ιλίαζ Χαλίμι συγκεντρώνει ποσοστό 9,4%, ενώ ο τέταρτος υποψήφιος για τις προεδρικές αυτές εκλογές, Ζόραν Πόποσκι, του νεοσύστατου κόμματος GROM, συγκεντρώνει ποσοστό 1,9%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 16,7%.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1560 ερωτηθέντων.

Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αμφισβήτησε τη δημοσκόπηση αυτή και κατηγόρησε την εταιρεία για μεροληψία υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Η εταιρεία που διενήργησε τη δημοσκόπηση υπερασπίστηκε τα ευρήματά της και κάλεσε το VMRO-DPMNE να αποσύρει τις κατηγορίες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν κυρίως από εταιρείες και ιδρύματα που πρόσκεινται στο VMRO-DPMNE, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εμφανίζεται να προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά του κύριου αντιπάλου του στις προεδρικές αυτές εκλογές, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 27 Απριλίου και θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ξεκίνησε το Σάββατο την προεκλογική του εκστρατεία με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ το βράδυ της Κυριακής συγκέντρωση στο ίδιο σημείο των Σκοπίων πραγματοποίησε το αντιπολιτευόμενο SDSM του Ζόραν Ζάεβ.

ΕΘΝΟΣ

Related posts:

Comments