Σκόπια: Στο δεύτερο γύρο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας

skopia ekloges

 

Στο δεύτερο γύρο που θα γίνει στις 27 Απριλίου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VΜRΟ-DPMNE Γκιόργκι Ιβάνοφ προηγείται με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Ωστόσο, για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, ο οποίος θα γίνει σε δύο εβδομάδες και θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κρατική εκλογική επιτροπή και με καταμετρημένο το 68% των ψηφοδελτίων, ο κ. Ιβάνοφ προηγείται με 261.00 ψήφους, έναντι 183.000 ψήφων του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Ιλίαζ Χαλίμι , με βάση τα ίδια αποτελέσματα, συγκεντρώνει περίπου 30.000 ψήφους, ενώ ο τέταρτος υποψήφιος των σημερινών εκλογών, ο Ζόραν Πόποφσκι του νεοσύστατου κόμματος GROM, συγκεντρώνει περίπου 18.000 ψήφους.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, κανείς από τους υποψηφίους δεν πρόκειται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, για να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο και, συνεπώς, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 27 Απριλίου, στον οποίο θα αναμετρηθούν οι κ.κ. Ιβάνοφ και Πεντάροφσκι, με τον πρώτο να αποκτά σαφές προβάδισμα για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Related posts:

Comments