Στην αίθουσα αναμονής τα Δυτικά Βαλκάνια

E.U.Στον προθάλαμο της Ε.Ε. συνωστίζονται χώρες της Βαλκανικής, επιθυμώντας διακαώς οι σημαίες τους να βρεθούν δίπλα σε αυτές των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αλβανία, Σκόπια, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο, όπως όλα δείχνουν, πρέπει να κάνουν υπομονή…

 
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Με φόντο την ουκρανική κρίση και με την προεκλογική ατμόσφαιρα για τη νέα Ευρωβουλή να φουντώνει, συνέρχεται, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για να εξετάσει τις προοπτικές ένταξης των χωρών των Δυτική Βαλκανίων.

Μαζί θα καταφθάσουν και θα πάρουν θέση γύρω από το τραπέζι της διάσκεψης και οι ΥΠΕΞ των χωρών βορείως των συνόρων μας που «συνωστίζονται» στον προθάλαμο της Ε.Ε., ήτοι των Αλβανίας, FYROM, Σερβίας, Κοσόβου, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Μαυροβουνίου, που πάντως δεν (πρέπει να) τρέφουν αυταπάτες ότι θα φύγουν από τη Θεσσαλονίκη με κάτι χειροπιαστό ως προς την ευρωπαϊκή διαδρομή τους.

Έντεκα χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2003, η Ελλάδα, προεδρεύουσα τότε, είχε ανοίξει, με τη σύνοδο κορυφής των πολιτικών ηγετών των κρατών-μελών στη Χαλκιδική, το θέμα της σταδιακής ένταξης, με ορίζοντα δεκαετίας, των χωρών της Βαλκανικής στην Ε.Ε.

Ο στόχος επετεύχθη εν μέρει, καθώς στο διάστημα αυτό μέλη της Ε.Ε. έγιναν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, καθώς και η Κροατία και η Σλοβενία, με την Αθήνα να αισιοδοξεί έκτοτε, ότι σε τούτη την προεδρία, η διαδικασία ένταξης και των υπόλοιπων χωρών θα είχε ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα πανηγύριζε για την επίτευξη του μεγαλύτερου στόχου που είχε θέσει για την ευρύτερη περιοχή, να γίνει, δηλαδή, η ηγέτις της προσπάθειας ενσωμάτωσης των βαλκανικών κρατών στις ευρωπαϊκές δομές.

Τα πράγματα, όμως, δεν ήρθαν έτσι και η ιδέα να γίνει στο πλαίσιο της τωρινής προεδρίας μια νέα σύνοδος κορυφής ηγετών Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, η «Θεσσαλονίκη ΙΙ», στην οποία θα ετίθετο συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της ένταξης και των υπόλοιπων εν αναμονή χωρών, εγκαταλείφθηκε πρόωρα.

Κατόπιν αυτού, η Αθήνα, για να μη θεωρηθεί ότι απεμπόλησε τον μεγάλο στόχο της μεταδίδοντας στους ενδιαφερόμενους γείτονες «λάθος εντυπώσεις», αλλά και, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά στην «Κ» διπλωματική πηγή, «να μη φανεί ότι δεν έκανε τίποτα», οργανώνει στη Θεσσαλονίκη την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ. Θα αποφασιστεί κάτι χειροπιαστό; Όχι.

Οι υπουργοί απλώς «θα επαναβεβαιώσουν την προσήλωση της Ε.Ε. στο ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής και την αποφασιστικότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να επιδιώξουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την ευρωπαϊκή τους πορεία». Μέχρι εκεί, όμως, γιατί και τις «πέτρες» να ρωτήσει κανείς στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον κ.λπ. θα λάβει απάντηση ότι δεν βλέπουν τέτοιο πράγμα στον κοντινό ορίζοντα.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σ’ ένα μεγάλο σταυροδρόμι, δεν ξέρει τι της ξημερώνει και το τελευταίο πράγμα που την απασχολεί είναι να εντάξει τα Σκόπια ή την Αλβανία», έλεγε στην «Κ» η διπλωματική πηγή που παρακολουθεί από πολύ κοντά το θέμα της διεύρυνσης.

Αργοσβήνει, λοιπόν, το όραμα των Δυτικών Βαλκανίων να περάσουν την «πύλη» και να αισθανθούν οι λαοί τους πολίτες της Ευρώπης;

«Μάλλον απομακρύνεται. Τα Βαλκάνια έχουν πάψει να είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας για τη Δύση και αυτό λέει πολλά. Εντάξει, κάποια στιγμή θα μπουν, αλλά αν πάνε και πέντε-δέκα χρόνια πίσω, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Κανείς δεν πρόκειται να χύσει μαύρο δάκρυ…», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μια γενικόλογη διακήρυξη της συνόδου, που θα βεβαιώνει ότι η πόρτα της Ε.Ε. παραμένει ανοιχτή για τις υποψήφιες χώρες της Βαλκανικής και θα τις παροτρύνει να συνεχίσουν με ζήλο τις μεταρρυθμίσεις, ώστε όταν έρθει η ώρα να έχουν υλοποιήσει τα κριτήρια, θα αποτελέσει το καθησυχαστικό μήνυμα προς τους γείτονες ότι οι φίλοι τους στην Ευρώπη δεν τους έχουν ξεχάσει και κρατούν ζωντανό το όραμά τους.

Και η Αθήνα θα έχει να λέει ότι παραμένει αυτή ο ισχυρός μοχλός που θα σπρώξει και τις άλλες ( δυτικο)βαλκανικές χώρες στην ευρωπαϊκή αγκαλιά.

Το έχει, εξάλλου, μεγάλη ανάγκη, σε μια περίοδο που επιθυμεί να επανακάμψει διπλωματικά στα Βαλκάνια.

Μεταφορές και ενέργεια

Υψηλές παρουσίες δεν αναμένονται στη σύνοδο που θα γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής, στη Νέα Παραλία.

Ούτε ο Γερμανός Σταϊνμάγερ ούτε ο Γάλλος Φαμπιούς ούτε ο Βρετανός Χέιγκ πρόκειται να παραστούν. Το πιο «μεγάλο όνομα» θα είναι η γοητευτική Ιταλίδα ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μοντεγκίνι, πλάι στους κ. Βενιζέλο και τους ομολόγους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ίσως έρθει και ο Πολωνός, ενδεχομένως και ο Ισπανός.

Οι (δυτικο)Βαλκάνιοι θα είναι όλοι εκεί, με πρώτο τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, ενώ οι υπόλοιποι της Ε.Ε. θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υφυπουργών, με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση κ.Φούλε να καταφθάνει από τους πρώτους.

Έχει σχέση η απουσία των ηχηρών ονομάτων με τη σημασία που προσδίδουν οι ισχυροί της Ευρώπης στη σύνοδο; Όχι, διατείνονται οι οργανωτές, που το αποδίδουν περισσότερο στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές.

Δεν στερείται ενδιαφέροντος, πάντως, η συζήτηση που θα γίνει για θέματα ενέργειας και μεταφορών, υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία και της δύσκολης πραγματικότητας που τείνει να διαμορφωθεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αλλά και οι άτυπες διμερείς συναντήσεις που οπωσδήποτε θα γίνουν στο περιθώριο αποκτούν τη δική τους σημασία.

Καθημερινή

Related posts:

Comments