Σκόπια : Παρέμβαση Ομπάμα για να μην γίνουν…Ουκρανία

Για να μη γίνουν τα Σκόπια…Ουκρανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος λύνει το ζήτημα της ονομασίας και τα εντάσσει στο ΝΑΤΟ.

obama

 

του Σωτήρη Σιδέρη

Το αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα ταράξει τα λιμνάζοντα διπλωματικά ύδατα της χώρας, καθώς οι διεθνείς πιέσεις μορφοποιούνται και συγκλίνουν σε έναν κοινό παρονομαστή, υπέρ, δηλαδή, της διευθέτησης , τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι από κάποιες πηγές ότι τα Σκόπια μπορεί να μετατραπούν σε Κίεβο…

Ακόμα και έμπειροι διπλωμάτες δεν είναι σε θέση να εκφράσουν με σαφήνεια ποια ακριβώς είναι η στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έναντι του Γκρούεφσκι, αν δηλαδή θα τον στηρίξουν ή θα βοηθήσουν την αντιπολίτευση να τον υπονομεύσει. Σε περίπτωση που ήταν σαφές αυτό, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε αν η ΠΓΔΜ θα διατηρηθεί ως κράτος ή αν θα διαμελιστεί, καθώς η μη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και η εκρηκτική σχέση μεταξύ Σκοπιανών και Αλανών είναι ισχυροί παράγοντες αποσταθεροποίησης.

Το βέβαιο είναι ότι το κλίμα αυτό λειτουργεί πιεστικά για το θέμα της ονομασίας –μάλιστα, έχει ήδη αναπτυχθεί στο παρασκήνιο η σχετική κινητικότητα. Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Αθήνα σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό και διπλωματικό, ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ για τους εξής λόγους :

1. Υπάρχει θέμα διεύρυνσης της Συμμαχίας.

2. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος Ρωσίας – Δύσης επιβάλλουν την ανασυγκρότηση του ΝΑΤΟ και την επίδειξη ενότητας και ισχύος, κατά συνέπεια η αδυναμίας επίτευξης λύσης πλήττει τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, με την ένταξη των Σκοπίων και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα εμπλακεί προσωπικά και ο Αμερικανός Πρόεδρος, εξέλιξη ιδιαίτερα δυσάρεστη για τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, διότι η εμπλοκή Ομπάμα θα συμπαρασύρει το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλους ξένους ηγέτες.

Σημειώνουμε ότι ήδη η Αυστρία, η Γαλλία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Τουρκία και πολλές ακόμη είναι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

3. Η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία ευαισθησία σχετικά με την ονομασία, της αρκεί να κλείσει η εκκρεμότητα.

Ουσιαστικά προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία, που θα γίνεται όλο και πιο πιεστική μέσω της Αυστρίας παρότι επαναλαμβάνεται συχνά η επίσημη θέση της ΕΕ ότι πρέπει να βρεθεί πρώτα λύση στην ονομασία και έπειτα να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Προετοιμάζονται εδώ και ένα χρόνο

Οι ίδιες πηγές περιγράφουν ότι η πίεση άρχισε να γίνεται εμφανής από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένι Πρίτζκερ, η οποία έθεσε το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι μεταφέρει σχετική επιθυμία του Προέδρου Ομπάμα. Η κυρία Πρίτζκερ εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, ζήτησε την ανάθεση σε αμερικανικές εταιρείες μέρος των ερευνών για φυσικό αέριο και πίεση για λύση του Κυπριακού.

Τη σκυτάλη πήρε λίγες εβδομάδες αργότερα η βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία έγινε ευρέως γνωστή για το ρόλο της στην ανατροπή του Ουκρανού Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόιτς και τις ύβρεις κατά της ΕΕ για την αναποφασιστικότητα που επιδείκνυε μέχρι τότε. Η κυρία Νούλαντ, θυμίζουμε, είναι εκείνη που υπαγόρευσε το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, σηματοδοτώντας την ισχυρή ανάμειξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό. Η κυρία Νούλαντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με πολύ πιο αυστηρό τόνο επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση την άμεση αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος στην Κύπρο, ενώ είναι αυτή που ζήτησε επιτακτικά τη διευθέτηση της ονομασίας των Σκοπίων.

Η πρόσκληση του απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προς τους διαπραγματευτές Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεσκι την περασμένη Τρίτη ( ενώ τα « Επίκαιρα» όδευαν στο τυπογραφείο) σηματοδοτεί την έναρξη εντατικών πλέον διαπραγματεύσεων, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σιδέρης Σ., «Παρέμβαση ΟΜΠΑΜΑ στο Σκοπιανό», Επίκαιρα (238), 2014, 57

 

Related posts:

Comments