Θέμα χρόνου η αλβανοποίηση των Σκοπίων

Σλάβοι πολιτικοί αντιμετώπιζαν το ζήτημα μάλλον με ελαφρότητα, αλλά η δημοσιοποίηση από τα σκοπιανά ΜΜΕ των -λειψών- στοιχείων δίνει την πραγματική διάσταση.

pic-skopia

Βρέθηκε το θέμα, στο οποίο συμφωνούν όλα τα πολιτικά κόμματα στα Σκόπια, μόνο που δεν αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα. Τα αλβανικά κόμματα βέβαια, δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν, απλώς κάνουν διαπιστώσεις και επιχαίρουν.

Μέχρι σήμερα, παρόλο που πολλές φορές έχει γίνει λόγος για την πληθυσμιακή αύξηση του αλβανικού στοιχείου, οι Σλάβοι πολιτικοί αντιμετώπιζαν το ζήτημα μάλλον με ελαφρότητα (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Έλληνες πολιτικούς, για το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα), αλλά η δημοσιοποίηση από τα σκοπιανά ΜΜΕ των -λειψών- στοιχείων δίνει την πραγματική διάσταση.

Και είναι λειψά τα στοιχεία επειδή οι κυβερνήσεις των Σκοπίων δεν γνωστοποιούν ποτέ ακριβείς αριθμούς, ούτε του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ούτε βέβαια τα ποσοστά των επί μέρους εθνοτήτων. Ο λόγος που το αποφεύγουν είναι εμφανής και καταδεικνύεται από τον πίνακα της sitel.com.mk: Κατά το 2013, οι γεννήσεις των Σλάβων παρουσίασαν μείωση κατά 2.616 παιδιά, ενώ αντιθέτως οι γεννήσεις των Αλβανών παρουσίασαν αύξηση κατά 4.258 γεννήσεις.

Αναφερόμενος στις μεσολαβητικές προσπάθειες του κ. Νίμιτς, σημειώνω κατά τακτά διαστήματα ότι πρέπει να τραβήξουμε σε μάκρος χρόνου τις συζητήσεις -οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι σε βάρος μας- επειδή σε λίγα χρόνια το σκοπιανό κράτος είτε θα καταστεί αλβανικό-ισλαμικό, είτε θα τεμαχιστεί. Αφορμή μού είχε δώσει μια δήλωση του κ. Αλί Αχμέτι, του αρχηγού του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, ότι «σε 5-10 χρόνια οι Αλβανοί θα είναι πλειοψηφία και θα αλλάξουν τα δεδομένα». Κατά τον κ. Αχμέτι είναι αδιάφορο πώς θα ονομαστεί το κράτος -ας ονομαστεί και Ντίσνεϋλαντ, είχε πει-, αρκεί να ενταχθεί στα διεθνή φόρα, κυρίως στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Πέρσι τον Δεκέμβριο, ο αρχηγός σλαβικού κόμματος της αντιπολίτευσης και π. πρωθυπουργός -με ελαστική εθνική συνείδηση, αφού πολιτικός ων των Σκοπίων, ζήτησε και πήρε και την βουλγαρική υπηκοότητα- κ. Γκεοργκέφσκι, είχε πει πως σε οκτώ χρόνια το ισλαμικό στοιχείο θα είναι πλειοψηφία και σε 15 το κράτος θα γίνει αλβανικό (αφήνοντας και αιχμές για την τουρκική διείσδυση). Επανέλαβε τις ίδιες διαπιστώσεις και κατά την προεκλογική περίοδο του Μαρτίου 2014, προσθέτοντας μάλιστα ότι αφού δεν παίρνει μέτρα η σκοπιανή κυβέρνηση, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με προσευχή στον Όσιο Ναούμ!

Ο κ. Γκρούεφσκι τον χαρακτήρισε παράλογο, αλλά λησμόνησε πως και ο ίδιος είχε προβεί στις ίδιες διαπιστώσεις, κατά τα εγκαίνια νηπιαγωγείου. Είχε πει: «Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουμε κι εμείς μείωση του ρυθμού γεννήσεων». Απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε πρόσφατα στοιχεία, αρκεσθείς σε αναφορά των προηγουμένων 50 ετών, όπου ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε δυο φορές, γεγονός που χαρακτήρισε ανησυχητικό. Είχε αναγγείλει μάλιστα και δημιουργία περισσοτέρων παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, ώστε να διευκολύνονται οι υπάρχοντες και μελλοντικοί γονείς.

Ο υπογραφόμενος, δεν έχει πάψει να υποστηρίζει την αξιοποίηση του αλβανικού στοιχείου των Σκοπίων, φαίνεται όμως πως η ελληνική πολιτεία έχει διαφορετική άποψη, αφού η ευκαιρία που της δόθηκε το 2001 για διάλυση του σκοπιανού κράτους, όχι μόνο πέρασε ανεκμετάλλευτη -ο μονίμως απών του ΥΠΕΞ κ. Γεώργιος Παπανδρέου είχε αφήσει να χειρισθεί το θέμα ο κ. Άλεξ Ρόντος, που ενημέρωνε τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη ευρισκόμενο στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού-, αλλά δώσαμε και πολεμικό υλικό στους Σλάβους των Σκοπίων για να καταστείλουν την ένοπλη εξέγερση των Αλβανών.

Με την ευκαιρία, να επαναλάβω μια παράγραφο από προηγούμενο σημείωμά μου, με αφορμή την ανάμιξη της Γερμανίας στο ζήτημα της ονομασίας, με παράκαμψη ουσιαστικώς του κ. Νίμιτς. Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ με δηλώσεις της έδωσε την εντύπωση στους Σκοπιανούς, ότι θα πιέσει προκειμένου να αποκτήσει διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία το κράτος. Είναι δε χαρακτηριστικό, πως ζητούν και την ανάμιξη των Η.Π.Α., ελπίζοντες ότι η οικονομική αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης θα την καταστήσει ευάλωτη στις πιέσεις.

Ο Μακεδών

 

Related posts:

Comments