«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» κατά Ακαδημίας της πΓΔΜ

01-01-FYROM1-550x250

 

Ανοικτή επιστολή προς την Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της πΓΔΜ (MANU) απηύθυνε η οργάνωση «Μακεδονικό Μανιφέστο», η οποία χρησιμοποιεί βαρείς χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο της MANU, Βλάντο Καμπόβσκι, με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα Vest και τις δηλώσεις του για το ζήτημα της ονομασίας.

Στην επιστολή του, το «Μακεδονικό Μανιφέστο» επικρίνει τον κ. Καμπόβσκι ότι οι θέσεις που εξέφρασε είναι «ερασιτεχνικές» και «επικίνδυνες» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και για την ταυτότητα του λαού της πΓΔΜ. «Σας είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε πως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την Ελληνική Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της οποίας δήλωσε δημόσια ότι η ‘μακεδονική’ ταυτότητα, ο λαός και η γλώσσα δεν αποτελούν πραγματικότητα και θα πρέπει να αλλάξουν μια και καλή μέσω ενός επιθέτου, το οποίο θα τοποθετηθεί μπροστά από τη λέξη ‘Μακεδονία’; Δεν σέβονται ούτε την Ενδιάμεση Συμφωνία, ούτε την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, ούτε τις διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ασκείται πίεση στην ‘Μακεδονία’ προκειμένου να αλλάξει το όνομα της χώρας και η ταυτότητα του έθνους», επισημαίνει η οργάνωση.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας “MKD”, η επιστολή του «Μακεδονικού Μανιφέστου» αναφέρει επίσης τα εξής: «Εμείς, στο ‘Μακεδονικό Μανιφέστο’, ανησυχούμε βαθύτατα για τις δραστηριότητες της MANU, επειδή περιμένουμε από έναν τέτοιο φορέα να είναι ο πρώτος που θα υπερασπιστεί το όνομα και την ταυτότητά μας. Οι ανησυχίες μας πηγάζουν από το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μερικές ενέργειες της MANU ήταν αντίθετες με τα ‘μακεδονικά’ εθνικά συμφέροντα. Το 1996, η MANU εξέδωσε την ‘Εθνολογία των Μακεδόνων’, η οποία αναφέρει ότι η ιστορία μας ξεκινά με την άφιξη των Σλάβων, παρά το γεγονός ότι την εποχή της Γιουγκοσλαβίας η ‘μακεδονική’ ιστορία ξεκινούσε από την αρχαιότητα. Το 2001, η MANU και ο τότε Πρόεδρός της Εφρέμοβ πρότειναν την ανταλλαγή εδαφών με τους Αλβανούς. Το 2009, η MANU απέσυρε την πρώτη ‘Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια’ και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια νέα έκδοση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει διορθώσεις, ούτε έχει εκδοθεί μια νέα εγκυκλοπαίδεια. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν δηλώσει δημόσια πως δεν τους ενοχλούν οι νέες “μορφές” ταυτότητας, όπως ‘Σλαβομακεδονία’, ‘Βόρεια Μακεδονία’ και ‘Άνω Μακεδονία’».

Το «Μακεδονικό Μανιφέστο» καταγγέλλει επίσης την MANU ότι δεν έχει εθνική στρατηγική «επειδή έχει υπογράψει συμφωνία με την Ακαδημία της Αλβανίας για ‘κοινή ιστορία’, αν και η Αλβανία δεν έχει αναγνωρίσει την ‘Μακεδονία’ με το συνταγματικό της όνομα», όπως αναφέρει η επιστολή, η οποία προσθέτει: «Επίσης, η MANU έχει υπογράψει συμφωνία με την Ακαδημία της Βουλγαρίας για την υλοποίηση 34 έργων, για τα οποία δεν έχει ενημερωθεί η κοινή γνώμη της ‘Μακεδονίας’. Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η παράλογη συμφωνία για κοινό εορτασμό ορισμένων ιστορικών γεγονότων με την Ακαδημία της Βουλγαρίας. Με ποιον θα γιορτάσουν το Ίλιντεν στο Κρούσεβο; Με τους Βούλγαρους στην ‘Μακεδονία’ δεδομένου ότι για τη Σόφια δεν υπάρχουν ‘Μακεδόνες’, ενώ δεν αναγνωρίζεται το ‘μακεδονικό έθνος’ και η ‘μακεδονική’ γλώσσα;», διερωτάται το «Μακεδονικό Μανιφέστο».

Επίθεση προς την MANU και τον Πρόεδρό της εξαπέλυσε επίσης η εθνικιστική ιστοσελίδα ΜΙΝΑ, η οποία αμφισβήτησε ευθέως το λόγο ύπαρξης και την συμβολή της MANU, «η οποία θέτει σε κίνδυνο τα ‘μακεδονικά’ εθνικά συμφέροντα», όπως σημειώνεται.

Ο Δραγουμάνος

 

Related posts:

Comments