Σκόπια: Όχι στη σύνθετη ονομασία

 

Κωνσταντίνος Χολέβας Σκόπια: Όχι στη σύνθετη ονομασίαΚωνσταντίνος Χολέβας - Πολιτικός επιστήμων

Στις 4 Οκτωβρίου η Νέα Δημοκρατία εόρτασε την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυσή της. Η καλύτερη ένδειξη τιμής στη μνήμη του ιδρυτού Κωνσταντίνου Καραμανλή θα είναι η συνέχιση της ανυποχώρητης στάσης του στο Μακεδονικό. Δημοσίως μίλησε με τα λόγια και με το δάκρυ του. Κατ’ ιδίαν τόνιζε σε όλους τους συνομιλητές του ότι δεν πρέπει να παραχωρήσουμε το όνομα με οποιανδήποτε μορφή. Το άκουσα με τα αυτιά μου όταν τον είχαμε επισκεφθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με το Δ.Σ. της Μακεδονικής Εστίας υπό τον αείμνηστο Νίκο Μάρτη.

Η προτεινόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό θα περιπλέξει τα πράγματα. Προτάθηκε από τη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη, αλλά δεν έκαμψε τον φανατισμό των ψευδομακεδόνων. Τα Σκόπια συνεχίζουν την πολιτική των αγαλμάτων και τη διεκδίκηση ανύπαρκτων μειονοτήτων. Από το 1991 δεν έχουν υποχωρήσει ούτε ίντσα. Εμείς γιατί να υποχωρούμε; Όταν υποχωρείς μπροστά σε ένα αδύναμο γείτονα τότε τι μηνύματα στέλνεις προς τους ισχυρότερους και απειλητικούς γείτονες;

Προτείνω να επανέλθουμε στη θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των πολιτικών αρχηγών του 1992. Καμία παραχώρηση του όρου Μακεδονία ούτε ως παραγώγου ή συνθέτου. Το κράτος των Σκοπίων σε λίγα χρόνια πιθανότατα δεν θα υπάρχει. Ο εθνικισμός των Αλβανών, που αποτελούν το 30% του πληθυσμού, οδηγεί αργά ή γρήγορα σε διάσπαση. Οι Αλβανοί πήραν τα όπλα το 2001 και τώρα δια της βίας συνυπάρχουν με τους Σλάβους. Θέλουν να ενωθούν με τους ομοεθνείς τους του ανεξαρτήτου Κοσσόβου. Αισθανόμενοι την απειλή οι Σλάβοι στρέφονται προς την απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητας. Τα τεχνητά έθνη δεν έχουν μέλλον.

Η σύνθετη ονομασία δεν λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η ταυτότητα. Αν με δική μας υπογραφή οι Σκοπιανοί ονομασθούν διεθνώς «Άνω» ή «Βόρεια» Μακεδονία ή κάτι σχετικό τότε σε λίγα χρόνια ΑΥΤΟΙ θα καθιερωθούν παγκοσμίως ως Μακεδόνες και κληρονόμοι του ελληνομακεδονικού πολιτισμού. Τώρα διαμαρτυρόμαστε για όσα κάνουν, διότι δεν έχουμε βάλει την υπογραφή μας.

Αν όμως υπογράψουμε την παραχώρηση, τότε εκατομμύρια Ελλήνων Μακεδόνων δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτόν τον ιστορικό όρο. Θα είμαστε Βορειοθεσσαλοί ή κάτι παρόμοιο. Ο διαπραγματευτής Νίμιτς έχει ήδη ρίξει τις προειδοποιητικές βολές.

Τα Σκόπια μας έχουν ανάγκη, όχι εμείς εκείνους.

Κυριακάτικη δημοκρατία

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Λένε ΟΧΙ στη σύνθετη ονομασία
  2. Δυσαρέσκεια από την Αθήνα για τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό
  3. Δεν αποτελεί λύση η σύνθετη ονομασία για τη FYROM
  4. Σαμαράς:Ναι στην σύνθετη ονομασία και την ένταξη της Τουρκίας
  5. Συμφωνούν μόνο σε διπλή ονομασία τα Σκόπια - “Όχι” σε γεωγραφικό προσδιορισμό
Comments