«Παιχνίδι» Σκοπιανών η πρόταση του Νίμιτς

map_of_yugoslavia_1939_vardarska

 

Παιχνίδι των Σκοπίων χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα η υποτιθέμενη ύπαρξη διαμορφωμένης πρότασης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με το όνομα «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», για τη γειτονική χώρα. « Δεν έχουμε υπόψη μας τέτοια πρόταση» ανέφεραν σχετικά, διαψεύδοντας τη σχετική πληροφορία.

Η είδηση δημοσιεύθηκε χθες στο σκοπιανό Τύπο με λεπτομέρειες για ρυθμίσεις που αφορούν τη γλώσσα και την ονομασία των κατοίκων της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Sloboden Pecat», υφίσταται πρόταση με το συγκεκριμένο όνομα, η οποία θα κατατεθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου στις δύο πλευρές.

Γλώσσα

Στο ίδιο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο Νίμιτς προτείνει «λύσεις» για μεν τη γλώσσα «Μακεδονική» και για τους κατοίκους « πολίτες της Άνω Μακεδονίας». Ακόμη αναφέρεται ότι το όνομα θα προταθεί για διεθνή χρήση χωρίς αλλαγή του Συντάγματος.

Πάντως, η πάγια ελληνική θέση είναι ότι πρέπει να υπάρχει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων (erga omnes). Υπενθυμίζεται ότι η εκκρεμότητα του ονόματος και η αδιαλλαξία της σκοπιανής πλευράς έχουν στερήσει από τη γειτονική χώρα τη νατοϊκή προοπτική.

 

δημοκρατία

Related posts:

Comments